Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

SoulCalibur VI

Nakon šest godina od prethodnika, pre nekoliko dana nam je stigao SoulCalibur VI, prva igra iz serijala na ovoj generaciji konzola, ali još zanimljivije i prva koja je objavljena za PC. U poslednje vreme stigao nam je popriličan broj dobrih tuča, pa ne samo da smo želeli da isprobamo i proverimo kakav je najnoviji SC u odnosu na prethodnike već i koliko on parira drugima u žanru.

Prvi utisak je da je sve po starom i to je nas uspelo da obraduje, jer igra donosi taman toliko novog da ne promeni previše formulu koju poznajemo i volimo.

Pa tako, ulaskom u glavni meni igre može da se otkrije da pored uobičajnih VS modova i onlajna, ovaj naslov ima dve odvojene singlplejer kampanje.

Prva od njih je Libra of Souls u kojoj igrači mogu da prave svog lika u za serijal prepoznatljivo detaljnom editoru. Pored zanimljive priče, ovaj režim igre ima blage RPG elemente i specifične uslove u svakom meču: nekad je to klizav teren, nekad su to prejaki pojedini udarci itd.

Soul Calibur VI

Soul Chronicle je sa druge strane tradicionalniji i orijentisan je na postojeće likove u igri i prepričava njihove doživljaje tokom istog vremenskog intervala. Ono što ste sigurno primetili već na samoj naslovnoj stranici pakovanja igre, i ono što moramo odmah da spomenemo, je da se spisku od dvadesetak likova priključio i Geralt iz popularnog Witcher serijala. On je jedan od tri nova lika u igri i moramo da priznamo da se uklopio savršeno i kao da je već bio deo igre, a da su se autori tek sad setili da ga ubace unutra.

Priče su u svojoj biti zanimljive, ali prva od zamerki koju moramo da uputimo igri odnosi se na monotonu prezentaciju koja je sastavljena samo od 2D fotografija koje prate dijalozi u tekstualnoj formi. Čak i ubačena glasovna naracija i dijalozi ne popravljaju situaciju pa je teško poverovati da će priču ispratiti mnogo igrača. Sa druge strane, obe kampanje traju više od 10 sati što bi bio veliki plus da ne dolazi kao rezultat štednje razvojnog tima na animaciji. Imamo osećaj da je u ovakvoj formi ona mogla biti i daleko duža, ali nama bi više odgovaralo da je kraća a predstavljena na pitkiji način.

SoulCalibur VI ima odlično usklađeno izvođenje i predstavlja još jedan dobar primer naslova koji se lako igra, a teško uči te u njemu mogu da uživaju kako početnici tako i igrači koji očekuju kompleksniju mehaniku borbe.

Zadržan je sistem borbe hladnim oružjem, dok se okršaji odvijaju u areni u kojoj borci mogu da se kreću u svim osama (takozvano 3D kretanje). Ukoliko ste do sad odigrali bilo koji od prethodnika verujemo da ćete se lako snaći u ,,šestici”, jer poboljšanja koja igra donosi nisu ogromna. Umesto toga, SC6 je ispeglao sve nedostatke i deluje kao najusavršenija igra u franšizi do sad.

Soul Calibur VI

Reversal Edge je zanimljiv sistem koji donosi SoulCalibur VI jer ovde akcija na ekranu počinje da se usporava dok borci moraju da izvedu jedan potez. Igračima je ovde dakle prepušteno da pogode šta će to suparnik odabrati kako bi se izveo najefektivniji protivudarac. Problem predstavlja samo činjenica da se na kraju sve svodi na sreću, jer ovaj sistem ne zavisi ni od refleksa ni od konkretnog poznavanja igre.

Soul skala predstavlja već kompleksniji element koji će iskusniji igrači znati da cene. Kada oni napune Soul skalu, bilo napadima, odbranom ili primanjem udaraca, tada mogu da izvedu super potez. Posebna animacija ludačkih kombo udaraca nas je najviše podsetila na ono što smo mogli da vidimo u Mortal Kombat i Injustice naslovima. Ipak, skala može i da se iskoristi apgrejd standardnih udaraca, što je strateški često bolji izbor.

Soul Calibur VI

SoulCalibur VI dolazi sa onlajn komponentom, za koju vam sigurno ne bismo mogli da kažemo previše lepih reči da ste nas o tome pitali tokom prvih nedelju dana nakon premijere. Tada je traženje protivnika znalo da potraje, zbog čega smo rado birali opciju za rematch sa istim protivnikom nakon svakog okršaja umesto da opet čekamo. Ipak, situacija je sada malo bolja ili barem mi nismo imali više takve probleme. Sa druge strane, onlajn režim od prvog dana radi podmazano i nismo imali nikakve zamerke.

Na tehničkom polju moramo da pohvalimo to što su se autori potrudili da naprave detaljne modele likova, kao i da ulože dosta napora u dizajn arena u igri. Dok smo isprobavali igru nismo naišli na veće tehničke propuste, a jedino što možemo da zamerimo su dugačka učitavanja na konzolama.

SoulCalibur VI je naslov kojem možemo da uputimo tek neke manje zamerke, zbog čega predstavlja igru koja se lako preporučuje bez obzira na to da li ste dugogodišnji obožavalac serijala ili jednostavno volite tabačine.

Igru nam je poslao Bandai Namco, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

SoulCalibur VI

Nakon šest godina od prethodnika, pre nekoliko dana nam je stigao SoulCalibur VI, prva igra iz serijala na ovoj generaciji konzola, ali još zanimljivije i prva koja je objavljena za PC. U poslednje vreme stigao nam je popriličan broj dobrih tuča, pa
8.3
Ne propuštati!
Izvođenje
8.3
10
Vizuelne karakteristike
8
10
Zvuk
8.7
10
8.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!