Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Nobunaga’s Ambition Taishi

Iako Nobunaga’s Ambition serijal traje više od trideset godina on je i dalje relativno nepoznat u igračkoj javnosti, pa i našem regionu. Tu i tamo poneko je možda čuo za ,,sestrinski serijal” Romance of the Three Kingdoms, ali verujemo da je mali broj igrača istinski uplivao u ove kompleksne strateške naslove. Najnovija igra, Nobunaga’s Ambition Taishi obećala je neke velike izmene baš u pravcu pristupačnosti zbog čega smo morali da isprobamo ovaj naslov.

Nobunaga naslovi obično opisuju feudalni Japan, tj. u Sengoku period, a takav je slučaj i sa Taishi. Kao i u prethodnicima, i u najnovijoj ostvarenju pred igračima je nimalo lak zadatak da povedu jedan klan i onda putem diplomatije i spletkarenja pođu u osvajački pohod i pokoravanje polovine Japana. Na raspolaganju je nekoliko scenarija koje se razlikuju po periodu, regionu koji se vodi, kao i vojskovođi, tako da i najnoviji nastavak nudi dosta slobode.

Nobunaga's Ambition Taishi

Međutim, Nobunaga’s Ambition Taishi pokušao je da reši dugogodišnji problem serijala koji je zbog nepreglednih menija i kompleksnosti često upoređivan sa Paradox strategijama (Crusader Kings, Europa Universalis). I u ovom serijalu, barem do najnovijeg izdanja, trebalo je vremena da se prođe kroz ,,kupus” menija i šturih objašnjenja. Prethodna igra, Sphere of Influence, imala je detaljan tutorijal, ali smo ubeđeni da i dalje ne postoji igrač koji je uspeo potpuno da savlada igru. Taishi ovog puta svaku opciju detaljno objašnjava i značajno olakšava igru, a meniji su pregledniji i logičniji nego ranije.

Ipak, to ne znači da je Taishi lagan, ali barem on sad može da se uporedi sa nekim pristupačnijim naslovima kao što je recimo Civilization. Ukratko, baš ovaj naslov je najbolji za novajlije koji se po prvi put susreću sa Nobunaga’s Ambition serijalom.

Nobunaga's Ambition Taishi

Ukoliko ste igrali ranije igre, onda bi trebalo da znate da je ,,Resolve” sistem najveća novina koju donosi Taishi. Svaki region ima svoj set specifičnih ciljeva koje kada igrač zadovolji donose značajne bonuse. Na primer, jedan region preferira jaku vojsku što bi trebalo da usmeri igrače u tom pravcu. Zadatak ovog sistema je da približi igračima istorijsku verodostojnost dok im istovremeno pruža dosta slobode.

Sa druge strane, ova novina došla je na uštrb nekih elemenata koje su igrači hvalili u pomenutom prethodniku. Pa tako, ovog puta su izostale opsade utvrđenja i naselja, kao i pomorske bitke koje su doprinosile raznovrsnosti igre.

Nobunaga's Ambition Taishi

Nobunaga’s Ambition Taishi ne samo da je pojednostavio interfejs već i celokupan izgled igre, ali nam se ovo nije preterano dopalo. Igra je dobila vizuelni downgrade, najverovatnije zato što je naknadno najavljen i za mobilne uređaje. Ovakva odluka autora i nije baš najjasnija, ali će verovatno uticati na mnoge da odaberu verziju za mobilne platforme. Bar je zvučna podloga kvalitetna i neće vas naterati da je isklučite ni nakon više desetina sati u igri.

Petnaesti Nobunaga’s Ambition stigao je sa značajnim izmenama korisničkog interfejsa što je za nas dovoljan razlog da ga pohvalimo. Ovo sigurno nije bio lak i jednostavan zadatak, ali je bio nephodan za serijal. Sa druge strane, ovo je sigurno glavni razlog zbog kog Taishi ne donosi previše novina u samom gejmpleju, zbog čega će ga dugogodišnji igrači verovatano preskočiti.

Igru nam je poslao KOEI Tecmo, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti

Ukratko

Nobunaga’s Ambition Taishi

Iako Nobunaga's Ambition serijal traje više od trideset godina on je i dalje relativno nepoznat u igračkoj javnosti, pa i našem regionu. Tu i tamo poneko je možda čuo za ,,sestrinski serijal" Romance of the Three Kingdoms, ali verujemo da je mali bro
7.4
Zanimljivo
Izvođenje
7.4
10
Vizuelne karakteristike
7.7
10
Zvuk
7.0
10
8.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!