Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Dark Souls Remastered

Souls serijal se proslavio po svojoj težini i okorelom izvođenju da je malo gejmera danas koji nisu čuli ništa o ovim ostvarenjima. Za ove naslove se može reći da nisu zabavni na tradicionalan način, što je verovatno uticalo na to da se prva igra u serijalu, koja je izdata pre sedam godina, rado igra i dan danas. Ipak, radi se o ostvarenju koji nije bez mana, pa je najava Dark Souls Remastered izdanja delovala kao odlična odluka, ali nekoliko nedelja pre premijere dobar deo igrača je odlučio da promeni svoju odluku, što je nas još više zaintrigiralo da proverimo da li su autori ovo reizdanje shvatili ozbiljno.

Pre svega, u ovom članku ćemo se baviti isključivo Remastered verzijom, ali ako ste jedan od onih koji nikada nisu prišli Dark Souls-u, ukratko ćemo ga opisati kao jedno netipično ostvarenje. Priča igre nije servirana na tacni, već je igraču ostavljena interpretacija, što ćete možda voleti ili mrzeti. Isto to se mora reći i za izvođenje, mada će možda biti najpopularnija ona verzija između ,,voleti da mrzite”.

Dark Souls Remastered

Prva igra, kao i njen spiritualni prethodnik Demon’s Souls brzo su se urezali u gejming istoriju kao igre za ljubitelje izazova, u kojim nije cilj samo prozujati kroz priču, već se dobrano potruditi da se savladaju sve prepreke na tom putu.

Svi koji su se ikada dohvatili prve DS igre rekli su da postoji malo stvari koje treba ispraviti, što u izvođenju, što na tehničkom planu.

To je verovatno i bila glavna ideja autora uz, podrazumeva se, dodatnu zaradu na naslovu koji je danas daleko popularniji nego kada je prvobitno objavljen.

Zato Dark Souls Remastered tek delimično ispravlja probleme koje je prva verzija igre imala. To znači da je izvođenje ostalo potpuno identično, sa svim svojim pozitivnim i negativnim elementima. Mada će većina igrača hvaliti izvođenje, koje slavi hirurški precizne napade i brze reakcije pri izbegavanju protivničkih udaraca, DS često zna da ne bude fer, naročito u pojedinim delovima igre. Tamo će ,,You died” poruka dolazi usled jeftinih trikova, a ne grešaka koje se naprave. Ipak, apsolutno niko nije želeo da From Software i QLOC tu nešto eksperimentišu i ovi razvojni timovi kao da nisu hteli da rizikuju, već su doneli igru koja je identična kao ranije.

Dark Souls Remastered

Umesto toga, radilo se na vizuelnim unapređenjima igre koja posle 7 godina itekako pokazuje znake starenja. Bolje teksture i novi grafički efekti nisu približili prvu igru po grafičkim karakteristikama poslednjoj, ali ona izgleda lepše nego ranije. Ono što je ipak uspelo da nas iznenadi je to što igra često deluje lošije u odnosu na originalno ostvarenje, a pogotovo naspram modova koji su napravljeni za PC izdanje.

Igra sad radi u punih 60fps (pa i 4K), kako na računarima tako i na konzolama (čak i na običnom PS4 i XB1). Fluidnost u gejmpleju donekle Dark Souls Remastered čini i lakšim u odnosu na prethodno izdanje, ali mi smo zagovornici tvrdnje da ugođaj daleko bolji. Problem PC verzije u celoj priči su prethodnopomenuti modovi zbog kojih kupovina ovog reizdanja, pogotovo ne po drugi put i pored popusta od 50% na Steam-u, nema previše smisla.

Dark Souls Remastered

Ne možemo da kažemo da to igrači ne bi trebali da urade, jer drugog izbora zapravo i nemaju. Naime, prethodno izdanje je povučeno iz Steam prodavnice (Prepare to Die Edition), zbog čega će vremenom broj igrača sigurno opasti. Sa druge strane, multiplejer u prvoj igri je bio prepun problema zbog čega je povezivanje više igrača bio naporan posao (i za to je posle izdat mod). Sa Dark Souls II, situacija je već bila mnogo bolja, pa su autori svoje znanje preneli i u Remastered, ali su iz nekog razloga odlučili da multiplejer u reizdanju i Prepare to Die Edition ne budu kompatibilni. Kako je multiplejer jedna od najbitnijih stavki serijala, posebno na dugovečnost instalacije na igračkom uređaju, ovo je i veliki kamen spoticanja jer sad u obe verzije imamo polovičan odgovor na problem.

Mislimo da je na osnovu svega rečenog jasno da nismo zadovoljni sa Dark Souls Remastered, ali to ne umanjuje previše činjenicu da se radi o jednom od ,,must have” ostvarenja, pa ukoliko do sada niste igrali ovaj naslov preporučujemo da sad ispravite tu grešku. Naravno, najviše će dobiti vlasnici Xbox One i PlayStation 4 konzola na kojim DS do sad nije gostovao, dok će PC igrači biti primorani da pređu na Remastered verziju zbog onlajn komponente.

Igru nam je poslao Bandai Namco Entertainment, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Dark Souls Remastered

Souls serijal se proslavio po svojoj težini i okorelom izvođenju da je malo gejmera danas koji nisu čuli ništa o ovim ostvarenjima. Za ove naslove se može reći da nisu zabavni na tradicionalan način, što je verovatno uticalo na to da se prva igra u s
8.1
Ne propuštati!
Izvođenje
8.1
10
Vizuelne karakteristike
9.6
10
Zvuk
7.9
10
8.9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!