Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Far Cry 5

Jedan od najiščekivanijih naslova ovog proleća je sigurno Far Cry 5, nastavak popularnog FPS serijala koji je prepoznatljiv po kombinaciji ekscentričnih glavnih negativaca, uvrnutih misija i namerno preteranog humora. Mada je koncept bio promenjen u dva spin-off naslova (Primal i Blood Dragon), osnovni serijal se uvek držao identične formule… Bilo da je to dobro ili loše. Kada po peti put dobijamo priliku da zaigramo naslov koji naizgled deluje identično kao njegovi prethodnici, zapitali smo se da li on može zaista da bude zanimljiv?

Čini se da je Ubisoft namerno ovog puta preselio lokaciju odigravanja igre sa egzotičnih lokacija u naizgled običan Hope County (fiktivni) okrug u saveznoj američkoj državi Montana kako bi igračima razvio osećaj da su ovog puta stvari drugačije. Kao glavni negativac se pojavljuje Joseph Seed tj. The Father, predvodnik zloglasne sekte Eden’s Gate koja kontroliše ceo okrug. On svojim harizmatičnim govorima uverava građane kako je Sudnji dan blizu, opravdavajući tako brojne zločine u Hope County-ju.

Far Cry 5

Odmah da kažemo da je Father i pored odlične glasovne glume daleko od Vaas-a, baš kao što ni priča nije u rangu one koju smo imali prilike da gledamo u nekim drugim delima koje obrađuju sličnu temu (serija Justified prva pada na pamet). Ovako pokušavamo na najblaži način da kažemo kako scenario u igri nije ništa posebno, a na momente deluje čak i previše tupavo. Jasna nam je želja razvojnog tima da napravi komični pogled na ruralnu ameriku, ali nam se istovremeno čini da smo do sad imali prilike da vidimo inspirativnija dela (ili barem nešto što ima više smisla).

Bez obzira na to, Far Cry 5 singlplejer kampanja je zabavna, jer poseduje dobru mešavinu glavnih misija. Ogromna mapa Hope County-ja je podeljena na tri regije koje kontrolišu Father-ovi sledbenici: John, Jacob i Faith. Slično Ghost Recon Wildlands, eleminacijom svakog od njih stiže se do Josepha, ali je prethodno u svakoj regiji potrebno napraviti dovoljno veliku količinu haosa kako bi se privukla pažnja svakog negativaca.

Far Cry 5

Igračima je prepuštena sloboda na koji će način će to ispuniti ili kako to Ubisoft voli da kaže, Far Cry 5 ima nelinearno napredovanje kroz priču. Samim tim, igrač može da radi sporedne zadatke ili da ispunjava glavne misije redosledom koji želi.

Umesto pentranja po radio tornjevima, ovog puta igraču je prepušteno da sam istražuje veliku mapu Hope County-ja, međutim, ovo ne treba shvatiti doslovno, jer je Far Cry 5 i dalje zadržao ,,hand-holding” u velikoj meri. To znači da ćete relativno lako moći da nađete sve važnije predmete, lokacije i osobe na mapi bez potrebe da alt-tabujete i tražite guide na netu.

Sa druge strane, Far Cry  nudi solidnu količinu aktivnosti poput onih očekivanih kao što su skupljanje collectable predmeta i oslobađanja outposta, preko sporednih misija i lova, pa sve do pecanja. Ubisoft se potrudio da unese malo svežine u serijal, ali je istovremeno zadržao prepoznatljivu atmosferu po kojoj je franšiza poznata.

Far Cry 5

Pored singlplejera, igračima je na raspolaganju kooperativni mod (moguće je preći celu igru u ovoj formi, baš kao u FC4 recimo), međutim, treba znati da se progres računa samo kod igrača koji je host.

Osim toga, tu je Arcade mod u kom verujemo da će dosta igrača provesti mnogo više vremena u odnosu na singlplejer. U njemu se nalazi robustan editor mapa gde je moguće napraviti dosta različitih misija (ovde Ubisoft pokušava da postigne uspeh GTA Online), a tu su i modovi za kompetativne okršaje.

Na vizuelnom planu, Far Cry 5 najviše pohvala zaslužuje po pitanju dizajna mape koji odlično dočarava Montanu. Endžin koji pokreće igru je snažan pa igra istovremeno izgleda fenomenalno, mada smo imali prilike da vidimo lepše FPS naslove.

Far Cry 5

Na našem testu se našla PS4 verzija koju smo igrali na Pro konzoli, međutim, tu smo se i najbrže razočarali jer igra nije imala 4K podešavanje, HDR, kao ni 60fps. Sa druge strane, FC5 je i u ovoj formi imao frejm-dropove, a to što je PS4Pro vrteo ventilator kao blesav (naročito kad se otvori mapa), to nećemo ni da spominjemo. Tekst ćemo dopuniti sa utiscima iz PC verzije.

Najnoviji Far Cry ostao je na šinama koje su postavili prethodnici i umesto ogromnih inovacija (koje i nisu prošle najsjajnije u Primal-u), Ubisoft je odlučio da jednostavno unapredi sve komponente. Igra će zbog toga najviše obradovati ljubitelje serijala koji će od ovog naslova dobiti baš ono što su tražili, možda čak i malo više. Ipak, ona će istovremeno dobrom delu igrača biti dosadna jer ne beži od svog šablona.

Igru nam je poslao Ubisoft, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti

Ukratko

Far Cry 5

Jedan od najiščekivanijih naslova ovog proleća je sigurno Far Cry 5, nastavak popularnog FPS serijala koji je prepoznatljiv po kombinaciji ekscentričnih glavnih negativaca, uvrnutih misija i namerno preteranog humora. Mada je koncept bio promenjen u
8.2
Ne propuštati!
Izvođenje
8.2
10
Vizuelne karakteristike
8.0
10
Zvuk
8.8
10
8.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!