Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Games.con 2018 – Reportaža

Praznik za gejmere – Games.con!

Festival video igara i popularne kulture Games.con 2018 je održan u periodu od 30. novembra do 2. decembra u halama 1 i 2 Beogradskog sajma.

Tokom tih par dana sajamski prostor mogli smo da vidimo u ruhu na koje nismo navikli: kompjuteri, konzole, cosplayeri i mnogo gejmera napunili su obe hale, baš kao i najnovije igre. Aktuelni naslovi su po svemu sudeći bili tema ovogodišnjeg festivala Games.con, jer je hala 1 bila prepuna naslova koji su objavljeni tek nekoliko dana i nedelja ranije kao što su Fallout 76, Red Dead Redemption 2 ili Assassin’s Creed Odyssey. Mada je PlayStation štand ove godine izostao, umesto njega se posle dosta vremena pojavio Nintendo koji naslućuje da ćemo ga uskoro viđati sve češće u našoj zemlji.

Pored igara, na sajmu su se predstavili proizvođači hardvera, prodavnice, ali i FOX televizija koja je skretala pažnju sa tematskim štandovima za serije The Walking Dead ili The Simpsons.

U centru sajama su i ovog puta bili eSports takmičenja sa nekoliko bina koje su imali dosta mesta za sedenje odakle su mogli da se prate turniri. Mogle su da se gledaju i okršaji u tradicionalnim veštinama kao što je mačevanje, ali i new age discipline poput trke dronova.

Na sajmu su našli mesto i stripovi, stone igre, baš kao i neki izlagači koje smo viđali prethodnih godina. Pohvalno je to što prostor između dve hale popunjen manjim prodavcima koji su prodavali retro igre, konzole, pa i zanimljiv merch.

Kao i prošle godine i ovog puta zamerke su slične: organizacija nije bila najsjajnija pa su dešavanja uglavnom kasnila, a raspored štandova je na nekim mestima bio nelogičan, najviše po pitanju prodavnica hrane. Takođe, petak kao radni dan je bio najslabije posećen, pa je čak i u popodnevnim časovima delovalo kao da se ceo događaj tek otvorio.

Naša najveća zamerka je to što je ovog puta bilo manje autora domaćih igara u odnosu na prethodne godine. Izuzimajući Nordeus, izostale su neki drugi razvojni timovi koji trenutno rade na igrama koje smo želeli da vidimo, pa šta god da je bio uzrok njihovog nepojavljivanja nadamo se da će sledeće godine to biti ispravljeno.

To ipak nije bio dovoljan razlog da se zaobiđe Games.con 2018, koji je brojnim sadržajem opravdao cenu ulaznice i bio u stanju da svima ponudi nešto zanimljivo. Ipak, nadamo se da će naredne godine stvari biti još veće, jer naša zemlja zaslužuje veliki gejming događaj.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!