Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

EA Sports FC 24 – Početak nove ere

Nedavni razlaz između kompanije EA Sports i FIFA organizacije ostavilo je mnoge fanove da se pitaju kako na šta će EA Sports FC 24 na kraju ličiti. Upitno je bilo sve: od izbora liga, broja fudbalera, pa čak do Ultimate Team moda. Bilo je tu i nekih optimističnih očekivanja i nekih strepnji, ali kao da su svi bili saglasni u tome da ništa neće biti kao pre… I uopšte nisu bili u pravu!

Nakon pokretanja FC 24, igrači će susresti sa preuređenim korisničkim interfejsom, što je dobrodošla promena u odnosu na pretrpane menije u FIFA 23. Ovaj redizajn pojednostavljuje navigaciju, nudeći prijatnije iskustvo. Prvi prolaz kroz menije takođe će otkriti i to da su svi režimi igre viđeni u prethodnoj igri i dalje tu, štaviše, novine na prvi pogled nisu vidne i mogu da se otkriju tek dubljim zadiranjem u igru.

Menadžerski karijerni mod sada uključuje funkcije kao što su Tactical Visions, koje omogućavaju brzo podešavanje tima na osnovu fudbalske filozofije. Međutim, njihov uticaj na igru je ograničen, a uticaj trenerskog štaba je i dalje nedovoljan. Imaju to u vidu, ovde nismo našli ništa senzacionalno novo pa smo produžili u drugi mod.

To je bio “Player Career” koji već ima primetnija poboljšanja, uvodeći sistem agenata koji je u skladu sa stvarnim ambicijama igre. Dubina i napredovanje ovog režima su dobrodošli, ali nismo sigurni koliko je ovaj mod popularan kod igrača i koliko će njih odlučiti da ovde provedu najviše vremena. Oni koji mu daju šansu sigurno će zadovoljno trljati ruke.

Volta Football, mod uličnog fudbala je opet tu, ali se ni on nije odmakao daleko od onoga što smo videli prošle, pa čak i pretprošle godine. Daleko je ovo od “FIFA Street” ostvarenja, ali može da bude zabavan u društvu.

Iznenađenje u prvom otvorenom peku – a taman smo odlučili da preskočimo FUT ove godine

FC 24 Ultimate Team (FUT) je ostao u fokusu autora i ove godine. Međutim, njegov sistem “lootbox” monetizacije ostao je sporan i EA se tu nije puno odmakao u odnosu na prethodnu godinu. Igra predstavlja novinu FC 24 Evolutions koji omogućava igračima da nadograde lošije kartice i uravnoteže snagu tima protiv jačih protivnika. Inovacija koja se može pohvaliti, dok sa druge strane odluka da se fudbalerke ubace u FUT, više deluje “woke” nego što zaista ima previše smisla.

Na samom gejmplej planu ključna inovacija je uvođenje „PlayStyles“. Zamenjujući prethodni ability sistem, ovi stilovi daju igračima jedinstvene sposobnosti na osnovu njihovih performansi u stvarnom svetu. To je fantastičan dodatak, stvarajući raznolikost u načinu na koji igrači nastupaju, poboljšavajući i strategiju i realizam.

Međutim, nije sve savršeno. Neki problemi sa fizikom, koji podsećaju na FIFA 23, i dalje postoje. Golmani se povremeno ponašaju bizarno, a igrači nastavljaju da stvaraju komične situacije. Pozicioniranje AI može biti nedosledno, posebno u u brzim napadima kada lako ispadaju iz akcije. Dok igra deluje sporije, što je dobrodošla promena, osnovna igra je i dalje fokusirana na tempo prethodnih iteracija, što zahteva posebne formacije da bi se obezbedila čvrsta odbrana.

Treba li uopšte pominjati da je i ove godine Liga Šampiona bez jednog srpskog kluba?

Jedna primetna nadogradnja je vizuelni kvalitet igre. I dok je sad umesto klasičnih uvoda u mečeve i pregleda formacija u maniru televizijskih prenosa, fokus stavljen više na perspektivu fudbalera, sve kao da izgleda malo bolje nego ranije. Frostbite grafički endžin prikazuje likove igrača sa izuzetnom preciznošću, poboljšavajući celokupno iskustvo. Uvođenje „HyperMotion“ tehnike, vođene veštačkom inteligencijom, rezultiralo je glatkijim animacijama u igri. Ovaj sistem animacije vođen podacima poznat kao “AI Mimic” replicira jedinstveni stil svakog igrača, što na kraju dovodi do još kvalitetnijeg prikaza utakmica.

EA Sports FC 24 je onaj miš koji se rodio kada se “tresla gora”. Ipak, on uspešno održava osnovne elemente koji privlače igrače više od 30 godina. Nudi solidnu izvođenje i primamljiv režim Ultimate Team. Inovacije kao što su PlayStyles i Evolutions daju novu dušu naslovu, ali kao i uvek taman toliko da ne iznervira igrače što i ove godine igraju isto ono što i prethodne. EA očigledno radi na uspostavljanju svog novog identiteta nakon FIFA ere, i ovaj probni korak možemo da istolerišemo, ali će naredne godine lestvica biti na znatno višem nivou.

Igru nam je poslao EA Sports, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

EA Sports FC 24 – Početak nove ere

Ime je novo, ali sve ostalo je po starom. EA Sports FC 24 je još jedno solidno ostvarenje u serijalu, ali smo sigurno svi očekivali mnogo više.
8
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Grafika
8.5
10
Zvuk
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!