Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

FIFA 23 – Stare šeme, i poneka nova za kraj ere

Izdanje NBA 2K serijala za 2022. godinu došlo je kao vruć šamar svima koji napamet govore kako sportske igre pokazuju minimalan napredak. Ono što je 2K Games uradio kroz revolucionarni MyNBA Eras pomerilo je granice mogućeg, i samo zadalo glavobolju EA Sportsu. Kalifornijska kompanija već godinama trpi jake kritike, a teško je reći da li je situacija alarmantnija kad je reč o Maddenu, NHL-u ili našem današnjem junaku, FIFA serijalu.

Kad je reč o FIFA, evidentno je da EA Sports prilično skromno koristi potencijal aktuelne generacije konzola, a problem je i što alternativa ne postoji, jer je Konami sa eFootballom izvršio ritualno samoubistvo. Ipak, iako nismo očekivali čuda, verovali smo da poslednja igra u serijalu koja nosi prefiks FIFA ipak može da donese nekoliko smislenih inovacija, uz popravke onoga što nam se nije sviđalo u prethodniku.

Slobodni udarci su za klasu bolji nego ranije

Gejmplej u FIFA već godinama je negde na pola puta između arkade i simulacije, a ni FIFA 23 neće promeniti taj utisak. Sa pozitivne strane, razvojni tim predstavio je novu verziju svoje HyperMotion tehnologije, koja pomaže da kretnje igrača budu što sličnije stvarnosti. To obuhvata i preko 6000 novih animacija, ali iskreni da budemo, to nije nešto što se lako primeti.

Svake godine, sve je više jutjubera koji javno kukaju EA Sportsu da bi FIFA trebalo da omogući postizanje što više golova, na užasavanje onih koji žele realizam. Slučajno ili ne, tek FIFA 23 neverovatno forsira ofanzivni fudbal! U praksi, na Pro nivou težine koja nam je reper svake godine, za 20 utakmica u ligi (vodeći najslabiji tim u istoj!) postigli smo preko 90 golova! Čak i sa igračima čija je ocena manja od 60 lako smo izigravali Maradonu prolazeći kroz šumu igrača. U jednoj situaciji, uspeli smo i da sa golmanom postignemo gol pretrčavši ceo teren, a nije nam se dešavalo da budemo kažnjeni zbog takvih izleta. U napadu, taktika i dalje ostaje slična kao i ranije, tako da se gotovo svi golovi postižu posle ubacivanje lopte u prazan prostor. Sa pozitivne strane, konačno smo dobili normalan sistem za izvođenje prekida. Jedanaesterci tako zahtevaju više koncentracije, ali su i veoma logični. Slična konstatacija odnosi se i na kornere, ali i slobodne udarce. Sa druge strane, potencijalno moćno oružje je novi power shot koji omogućava postizanje neverovatnih golova sa distance. Ipak, za to će vam biti potreban kvalitetan igrač i preciznost.

Legenda Partizana je među ponuđenim trenerima

U FIFA 22, igranje odbrane bilo je teže nego ikad, jer ste i svaki stojeći start morali dobro da odmerite. U tom smislu, FIFA 23 stoji mnogo bolje, s obzirom da i klizeći startovi ponovo imaju upotrebnu vrednost. Problem je međutim što se odbrambeni igrači kreću užasno loše, ostavljajući ogromne rupe. Kad na to dodamo i da fudbaleri veznog reda nisu zainteresovani da pomognu, dobićete odgovor otkud toliki golova. Sveukupno, ponovo smo dobili opštu jurnjavu po terenu, sa šablonizovanim akcijama i AI-jem koji će redovno imati dvostruko više pasova od vas, čak i kad ih pobedite sa 10-0. Konačno, i dalje se čini da igra ima neki vid skriptovanja. Makar dobijali mečeve u proseku sa po pet golova razlike, pre ili kasnije pojaviće se neki prosečan tim protiv kojeg ćete promašiti bukvalno sve, a protivnik iskoristiti svaki svoj šut. Tad ostaje samo da duboko udahnete i razmislite da li da restartujete meč ili privedete agoniju kraju.

Naravno, igra dozvoljava da stvari koliko-toliko izmenite uz pomoć slajdera, a na internetu se već može pronaći nekoliko kvalitetnih setovanja. Problem sa tim je što EA Sports godišnje izbaci 20+ apdejta za FIFA koji stalno vrše rebalans, pa ih je potrebno korigovati. Konačno, ukoliko volite onlajn igranje, znajte da tamo slajderi ne funkcionišu, pa će vam njihova upotreba u singplejeru samo predstavljati hendikep.

Pro kamera samo na PC-ju radi u 60 fps – ako imate dovoljno jak hardver, naravno

Glavna zvezda FIFA serijala u oflajnu bio je i ostao karijerni režim. Međutim, bez obzira što statistike pokazuju da je ovo jedini mod čija popularnost može da se meri sa Ultimate Teamom, njegov napredak tokom godina ostao je minimalan. Nažalost, FIFA 23 ne menja takav utisak, pa nijedna od izmena nije suštinskog karaktera. Manji tvikovi, poput animacija dolaska i odlaska fudbalera u klub ili igranje samo dela utakmice ipak nisu dovoljni da iskustvo deluje drugačije. Nažalost, niko se nije setio da osveži intervjue, gde se već godinama ponavljaju ista pitanja i ponuđeni odgovori. Generalno, ako vam je nešto smetalo u prošlosti, vrlo je verovatno da je problem još uvek prisutan. Ipak, i dalje je teško odoleti karijeri, pogotovu ako je niste igrali nekoliko godina. Bez obzira da li želite da vodite tim prepun zvezda ili da iz blata izvlačite neke anonimuse iz engleske četvrte lige, uživaćete u tome, iako ćete stalno uviđati koliko je sve moralo biti urađeno bolje.

Mitrogol! Srpski reprezentativac i dalje nije baš sjajno ocenjen

Kad već spomenjemo licence, FIFA i ove godine ima preko 30 liga. Ipak, neke su izgubljene, pa ako ste fanovi meksičke ili japanske lige, nećete biti srećni. Sa druge strane, sve vodeća nacionalna takmičenja Evrope tu su, mada je nekoliko italijanskih klubova prisutno pod lažnim imenima. Sa druge strane, Juventus se vratio posle tri godine! Kad smo kod Italijana, povratak je doživela i Serie B, predstavljajući pravi izbor za karijerni mod. Razočarenje ostaje Rest of the World sekciaj koja nudi siromašan izbor klubova, od kojih naravno nijedan nije iz Srbije. Zapravo, jedina novina je fiktivni AFC Richmond, poznat nam iz serije „Ted Lasso“.  

Slično stvari stoje i sa izborom reprezentacija, ali koliko smo razumeli, Srbija i sve druge ekipe koje nedostaju biće deo posebnog World Cupa režima, ali i nažalost, nedostupne van njega. Ovo je inače isti recept koji je FIFA primenila za prethodno svetsko prvenstvo.

Juventus se vratio u igru nakon tri godine pauze

Ko zna koju godinu zaredom, razvojni tim uložio je najviše napora u zloglasni FUT mod. Iako u teoriji zaista možete da sklopite superioran tim i bez potrošenog evrocenta, istina je da to zahteva nadljudske napore. EA to dobro zna, a kad vam se mikrotransakcijama maše ispred nosa, teško je kriviti one koji pokleknu. Smislena novina je promena načina na koji funkcioniše timska hemija. Konkretno, više nećete biti kažnjavani ako u ekipu dovedete igrača koji nema sunarodnike ili saigrače iz ekipe u stvarnosti. Ovo ne samo da vam olakšava posao, već i daje više slobode u kreiranju tima. Ne znamo zašto, ali Moments mod u kojem proživljavate trenutke iz karijere Mbappea ili Kloppa takođe je vezan za Ultimate Team. Volta režim nije se mnogo menjao, a prava je šteta što su mini igre iz nekog razlog i dalje dostupne samo vikendom!

Roma je jedan od nekoliko italijanskih timova kojima nedostaj pravi grb, dresovi i naziv tima

Kad je reč je o grafičkoj prezentaciji, najviše razloga za zadovoljstvo ima PC publika. FIFA 23 prvo je izdanje u serijalu koje vizuelno ali i po svim ostalim elementima na nivou onog za sadašnju generaciju konzola, a skok u odnosu na FIFA 22 za Windows lako je vidljiv. Najprimetnije promene vezane su za detalje van samog terena, ali i za dve klase kvalitetnije osvetljenje. Sem toga, tu su i neki minorni faktori, poput kose fudbalera koja se njiše pri svakom pokretu. Sve to uzrokovalo je i da harderska zahtevnost igre drastično poraste, a više o samim utiscima o grafici već smo pisali u posebnom tekstu.

Zvučna podloga impresionira kad je reč o navijanju, s obzirom da stotine autentičnih semplova. Sa druge strane, komentar je ponovo bože sačuvaj, uz gomilu poznatih fraza i pogrešnih ili zakasnelih reakcija na dešavanja na terenu.

FIFA 23 nije jedno od svetlijih poglavlja u serijalu, barem kad je reč o tome koliko novih stvari donosi. I pored svega, igra jeste zabavna i teško nam je da je ne preporučimo svima koji vole fudbal, a posebno PC igračima koji će najviše primetiti razlike.

Ženski fudbal – da li je moralo baš ovako?

Možete igrati žensku ligu,ali nema međunarodnih i domaćih kupova, transfera ili igranja više sezona

Ženski fudbal deo je FIFA serijala već dosta dugo, ali tek ove godine dobili smo priliku da isprobamo i klupska takmičenja! U igru su tako integrisane nacionalne lige Francuske i Engleske, sa kompletnim licencama, a tu su i autentične TV grafike. Razvojni tim zaista je vodio računa o svemu, tako da je gemplej dosta drugačiji i sporiji, pa će vam se svideti više nego što očekujete. Nažalost, stvar je što je ženski fudbal ograničen na igranje turnira i liga, a nedostaju međunarodna takmičenja poput ženske Lige šampiona. Samim tim, ne može ih koristiti ni u karijernom režimu. Ipak, ono što ćemo sigurno dobiti je licencirano žensko svetsko prvenstvo u fudbalu, za koje se selekcija Srbije umalo kvalifikovala.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Autor: VideoGame Arena

Ukratko

FIFA 23 – Stare šeme, i poneka nova za kraj ere

FIFA 23 jedva zaslužuje da se nazove nastavkom. Odlična grafička prezentacija i obilje sadržaja su najveći plusevi uz poneku gejmplej inovaciju. Sa druge strane tu su prelako postizanje golova, skromno unapređeni oflajn modovi i šablonizovane akcije.
7
Zanimljivo
Izvođenje
7
10
Grafika
8.5
10
Zvuk
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!