Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Dead Island 2 – Konačno je stigao i ima šta da pokaže!

Nastavak solidnog, ali sad pomalo zaboravljenog Dead Island, imao je zanimljiviji tok nego većina drugih ostvarenja sa brojkom u sufiksu. Naime, ovo ostvarenje se priključilo grupi igara u takozvanom “razvojnom paklu” jer je najavljen sad već davne 2014. godine, dok je rad na razvoju započet još davnije 2012. Tokom 11 godina duge izrade ovo ostvarenje je promenilo čak tri dev tima, među kojima su Yager Development (poznat po Spec Ops: The Line) i Sumo Digital (Little Big Planet 3, među brojnim drugim koje ste sigurno videli ili odigrali). Na kraju je zombi rokanjac pripao internom Deep Silver ogranku po imenu Dambuster Studios, kome je do sad bio najpoznatiji tek prosečni Homefront: The Revolution. Oni su pak vredno radili na igri od 2019. godine, a sada konačno imamo priliku da vidimo da li je Dead Island 2 ono što smo (a i Deep Silver), očekivali.

Apokaliptična zombi budućnost je ovog puta preseljena u Kaliforniju, deset godina nakon događaja iz prve igre. Američke vlasti su se suočili sa još smrtonosnijim zombi virusom zbog čega su bili prinuđeni da celokupnu saveznu državu stave u karantin. U tom momentu Dead Island 2 predstavlja igračima šest junaka koje mogu da vode i čije avanture mogu da kreiraju. Svako od njih ima jedinstven personaliti, skilove, pristup, kao i priču, mada ovo poslednje treba uzeti sa rezervom jer je DI2 najvećim delom identičan, osim par linija teksta koje likovi izgovoraju tokom akcije. Kada se to uzme u obzir, scenario sam po sebi ne daje previše razloga za naknadni prelazak, naročito kada se uzme u obzir neinspirativna priča.

Dead Island 2 screenshot
Dead Island 2 screenshot
Dead Island 2 screenshot
Dead Island 2 screenshot

Ako je scenario najslabija tačka nastavka, akcija bez ikakvog filtera je ono što Dead Island 2 najbolje radi, možda čak i toliko dobro da ona bude glavni motivator da se vratite igri nakon prvog kompletiranja priče. Baš kao i prethodnik, i ovaj naslov je akcioni FPS sa RPG elementima smešten u otvoreni svet koji igrači mogu da istražuju. Prva bitna napomena je da DI2 umesto jednog, ogromnog, sveta, predstavlja 10 pažljivo dizajniranih otvorenih lokacija, kreiranih na osnovu najprepoznatljivijih delova Los Anđelesa i Kalifornije.

Svaka mapa je prepuna zombija koje igrači mogu da melju na desetine (možda čak i stotine?) različitih načina, a kruna svega su specijalni abilitiji koje glavni junaci mogu da imaju. Radi se o interesantnom sistemu karata koji gejmerima daje šansu da naprave omiljeni build heroja, dodajući gomilu pasivnih i jedinstvenih sposobnosti. Dubina opcija je impresivna obzirom da se nove kartice dobijaju ravnomerno napredovanjem kroz kampanju. Sa druge strane, sistem nije agresivan i može se skoro pa potpuno ignorisati ukoliko neki igrač želi da ga zaobiđe, ali nama se učinio kao zanimljiva novina za koju se nadamo da će autori imati želju da prošire u budućnosti.

Dead Island 2 screenshot

Dead Island 2 je vizuelno jedan od lepših naslova koji nam je stigao u poslednje vreme… ukoliko se tako nešto može reći za zombokalipsu. Dizajn nivoa briljira, ali nam se čini da ništa ne oduševljava više nego mehanika “lomljenja” zombija raznovrsnim naoružanjem. Svaka “alatka” će ostaviti različit trag na nemrtvima, a rezultati nekad znaju da budu gnusniji od slešera koji su snimani osamdesetih godina prošlog veka.

Nasuprot naivnom očekivanju da dugačak razvojni period nikad nije dobar znak, Dead Island 2 je uspeo da nadmaši prethodnika. Autori jesu ostavili previše prostora za poboljšanje (ovde mislimo na priču), ali ukoliko tražite nešto što će vam doneti odličnu zabavu, bez uključivanja mozga i napora da ispratite priču, onda je ovo ostvarenje pravi izbor za vas.

Igru nam je poslao Deep Silver, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Dead Island 2 – Konačno je stigao i ima šta da pokaže!

Nasuprot naivnom očekivanju da dugačak razvojni ciklas nikad nije dobar znak, Dead Island 2 je uspeo potpuno da nadmaši prethodnika!
8
Zanimljivo
Izvođenje
8.0
10
Grafika
8.5
10
Zvuk
7.0
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!