Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Fallout 76

Rat se možda nikad ne menja, ali se to nikako ne može reći i za Fallout serijal koji je više puta tokom istorije promenio izvođenje samo kako bi odgovorio na aktuelne trendove. Ova franšiza je u početku bila sinonim za potezni RPG, da bi kasnije igre ubacile taktičke elemente, a one najnovije prešle u izvođenje iz prvog lica mešajući RPG sa FPS-om. Danas je očigledno da se Bethesda ne boji da eksperimentiše i zakorači na nepoznat teren. Zbog toga je nastao Fallout 76, prvi naslov u serijalu potpuno okrenut multiplejeru. Ovakav eksperiment nije uspeo da me impresionira tokom beta testa, a to je još manje postigao nakon što je stigla konačna verzija igre.

Najnovija igra odvija se pre svih ostalih u serijalu i počinje sa otvaranjem prvog atomskog bunkera, Vault-a 76, koji je otvoren kako bi bio kolonizovan Wastland. Baš iz njega, nakon Dan Obnove (kako preveli Reclamation Day), kreće svaki igrač u najnovijem Fallout-u.

Fallout 76

Ukoliko ste igrali prethodnika, nakon kreiranja svog lika brzo ćete shvatiti da ovaj naslov koristi mnogo elemenata izvođenja iz Fallout-a 4. Izvođenje je iz prvog ili trećeg lica, u zavisnosti od izbora igrača, i svodi se na istraživanje okruženja, tamanjenje mutiranih kreatura i ispunjavanje kvestova. Usput igrači moraju da vode računa o survival faktorima kao što su glad i žeđ, a tu je naravno i kraftovanje nove opreme i pa cele baze.

To je i prva stvar koja mi je zasmetala. Za sad deluje kao da su ovi elementi prenaglašeni, jer igrači trenutno troše najviše vremena u organizaciji inventara, da li birajući koliko će stvari da ponesu, a da ne budu prenatrpani ili tražeći jela i pića koja će najmanje da ozrače glavnog junaka. Ovo postaje naročito očigledno tokom kvestova koji teško da mogu da se završe bez čeprkanja po šteku. Obzirom da se ovo vreme umnožava sa brojem igrača u grupi, stvari postaju samo još gore za Fallout 76.

Na prvi pogled menadžment inventara deluje kao problem preko kojeg se može lako preći, obzirom da je on neizostavan deo ovakvog tipa igara, međutim ovo je tek početak loših vesti koje imam za vas. Naime, autori su imali genijalnu ideju da iz igre izbace sve NPC likove koji bi davali kvestove, jer to ima smisla, obzirom da je igrač jedan od prvih koji je zakoračio u Wasteland. Umesto toga misije mogu da nađu slušanjem audiologova ili čeprkanjem po kompjuterskim terminalima, što je verovatno najdosadniji moguć način za pripovedanje u nekoj igri. Očigledna je želja autora da se održi postapokaliptična atmosfera, ali je nasuprot tome ona ostala samo bezdušna.

Fallout 76 utisci iz beta testa

Kvestovi takođe nisu najsvetlija tačka igre, jer su uglavnom monotoni i dele se na par različitih tipova koji se vrte u krug. Ima tu par svetlih izuzetaka, da ne grešim dušu, ali najveći broj njih neće biti zanimljiv čak i kad igrate sa drugim igračima. Ovo je najviše zbog toga što igra deluje lagano i znaće da namuči tek ako se igra solo. U većoj grupi čak i najteži protivnici brzo padaju.

Moje iskustvo igre sa nepoznatim igračima je bilo začuđujuće pozitivno. Kod onlajn igara smo navikli na svakojake trolove koji znaju da budu jako naporni, ali sam ja uglavnom nailazio na ljude koji su hteli da pomognu. Osim što su se rado priključivali borbi, u više navrata poklanjali su predmete drugim igračima. Sa druge strane PvP je prava retkost iako su to autori igre reklamirali na sav glas. Glavni razlog za to je što je nagrada za ubijenog igrača premalena, a tenzija je izbegnuta i zato što se u slučaju pogibije gubi zanemarljivo malo toga.

Na osnovu ovoga može se zaključiti da je Fallout 76 potpuno igriv u singlplejeru, te ako vas je to brinulo, sada možete da odahnete. Ipak, multiplejer daje neke zanimljive mogućnosti poput trejdovanja sa drugim igračima, što deluje interesantno jer je kraftovanje oružja i baze najzanimljiviji deo ovog naslova. Doduše, građenje objekata je i dalje trapavo i ne deluje preterano bolje u odnosu na Fallout 4.

Fallout 76

Kada sam već kod svetlih tački, mapa u igri je ono najbolje što igra nudi. Ne samo što je Appalachia najveći do sada svet u jednom Fallout naslovu, već je sastavljena od raznovrsnih krajolika koji su zabavni za istraživanje i nude dosta zanimljivih detalja.

Treba pohvaliti i SPECIAL sistem putem kojeg mogu da se unaprede atributi likova, a ovog puta je predstavljen kroz kartični sistem. Kartice su raznovrsne i nude dosta različitih mogućnosti, mada ne može da se otme utisak kao da su ubačene kao neki lootbox sistem. Možda sam to samo ja.

VATS je doživeo velike izmene zbog multiplejer komponente, jer je sada akcija u realnom vremenu. Umesto toga on je VATS je zamišljen kao auto lock sistem i najveći broj igrača ovu opciju verovatno neće koristiti. Tokom mog testa ja sam opciju koristio za pronalaženje skivenih neprijatelja u žbunju, obzirom da je u stanju da ih prepozna čak iako se nalaze u zaklonu.

Nije baš najjasnije da li je ovako nešto namerno urađeno ili se radi o bagu, jer ovaj naslov ne briljira na tehničkom planu. Fallout 76 koristi Creation grafički endžin koji je tek najnovija verzija onog što smo videli u Skyrim-u, pa i u igrama pre njega. Uz sav trud koji je razvojni tim uložio u poboljšanja, krajnji rezultat nije baš očaravajući, čemu ne pomažu ni ogromna količina bagova. Ne radi se o ozbiljnijim problemima, već o sitnijim gličevima, ali njihov broj nije mali pa uspevaju da pokvare celokupan utisak.

Fallout 76

Tokom testiranje igre serveri su nekoliko puta pucali i prekinuli jednu našu partiju, a stigla je i vest o tome kako su igrači uspeli da obore server jer su u svojoj instanci detonirali tri atomske bombe. Bethesda je brzo odgovorila ogromnim pečom, ali ni on nije ublažio probleme, pa se postavlja pitanje koliko će vremena biti potrebno da se najnoviji Fallout ,,normalizuje”.

Nakon svega rečenog dominira moje čuđenje time što je Bethesda zaključila da je ovakva verzija Fallout 76 gotova i da može da se nađe u prodaji. Kao multiplejer ova igra potpuno promašuje svoju metu i u trenutnom stanju možemo samo da je preporučimo igračima koji su uživali igrajući četvorku. Mada će i oni sigurno morati da čekaju neko vreme da se ovaj naslov ispegla. Čekanje starijih ljubitelji serijala pak, opet će biti produženo.

Igru nam je poslao Bethesda Softworks, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Fallout 76

Rat se možda nikad ne menja, ali se to nikako ne može reći i za Fallout serijal koji je više puta tokom istorije promenio izvođenje samo kako bi odgovorio na aktuelne trendove. Ova franšiza je u početku bila sinonim za potezni RPG, da bi kasnije igre
6.5
Zanimljivo
Izvođenje
5.5
10
Vizuelne karakteristike
5.6
10
Zvuk
6.5
10
8.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

2 Comments

Showing 0 reviews
  1. Zdravo! Možda me već znate sa Youtube-a ali ovde ću malo opširniji komentar o ovome napisati.
    Igrica u suštini nije loša, glitch fest nam je nazalost tu, ali tu je kako je. Vjerni sam fan bio, i ostaću Fallout 4. i mnogo boljeg prethodnjaka New Vegasa i 3. Igračima se ne svidja engine na kome je Fallout 76 radjen, ali veliki broj vegaticije i zelenila, kao da je engine 3x puta bolji od prethodnog. Igrica je na konzolama odvratno odradjena. Lockovani na 30fps-a, Na PS4 Pro i na Xbox One X nije u potpunosti zavrsen Native4k već rezolucija varira sa Full HD. Sami engine je loš, render materijal a na konzoli nije najbolje uradjen, igram igricu na PC u Ultra 2k podesavanja je nesto vise od PS4 Retail verzije. Igrica nije krekovana u neko čudo jer je Multiplayer i nema bas odradjeni offline mode. Igrica je okej po mome pitanju ali sve mi ovo izgleda kao DLC za Fallout 4. Pa sve od pucanja servera sa tri nuklerane do update koji je veci od igrice. /Vasilije

    Reply
    • Zdravo Vaso, hvala ti što si odvojio vreme da napišeš komentar – nisam se previše bavio tehnikalijama, tako da mi je drago da si ti to dopunio. 🙂 Srž je tu, Fallout 76 je objavljen na brzinu i mogao je da bude mnogo više od ,,DLC-a za F4″ kako si ti to odlično sumirao, baš deluje tako nekako. 🙁

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gejmplej
Grafika
Zvuk
A mininum rating of 0 is required.
Please give a rating.
Thanks for submitting your rating!

Thanks for submitting your comment!