Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Zvezda se oglasila povodom izostanka iz FIFA 19, ali nismo sigurni da u klubu razumeju situaciju

Saga o izostanku Crvene Zvezde iz FIFA 19 još nije okončana.

Mediji, ili bolje rečeno Informer dobio je komentar od direktora marketinga crveno-belih Gorana Broćića, ali njegova izjava pokazuje da u klubu baš i ne razumeju najbolje čitavu situaciju.

“Zvezda je poslednji put u EA FIFA video igrici bila 2010, ali sve do sada nismo igrali Ligu šampiona. Sporna je licenca koju bi morali da nam plate. Trebalo je da oni stupe u kontakt sa nama. Verovatno im naše tržište nije isplativo uprkos armiji navijača koji bi sigurno igrali. Jedan od razloga je sigurno i piraterija jer se takve igrice u Srbiji uglavno skidaju sa interneta”, rekao je Broćić.

Njegova izjava je samo delimično tačna, jer kao što verovatno znate, Zvezda je poslednji put bila u nekoj FIFA igri u nekoj formi još u FIFA 2000, tako da je on verovatno mislio na konkurentski Pro Evolution Soccer. Ipak, to je manje bitno – suština zaista jeste da bi EA Sports trebalo da kontaktira klub i da plati određenu licencu, što s obzirom na slab rejting ekipe teško da su neke velike pare, i tu je gospodin Broćić apsolutno u pravu.

FIFA 2000 je posedovala licencu za Crvenu Zvezdu iz 1991. godine

Ipak, priča o piraterije nema nikakve veze sa istinom, pogotovu jer FIFA zbog jake zaštite od kopiranja i snažne vezanosti za onlajn beleži dobru prodaju kod nas. Uostalom, u igri se nalaze reprezentacije Kameruna, Obale Slonovače i sličnih zemalja koje sigurno ne donose ekstremne prihode kompaniji. Na kraju krajeva, šta je smetalo da EA jednostavno ubaci generički tim sa generičkim igračima? Kažemo to jer čitava brazilska liga u FIFA 19 funkcioniše na taj način, uz najavu da bi to naknadno moglo da se izmeni. Dakle, Zvezde nema jer u EA Sportsu misle da to niko neće ni primetiti i da igračima to nije bitno. Stranim novinarima svakako nije, jer koliko god tekstova o FIFA 19 da smo pročitali, niti u jednom se ne spominje ime ovog kluba.

Na kraju, najveći problem ovde ne predstavljaju povređena osećanja zvezdaša već činjenica da EA Sports zloupotreblja licencu za Ligu šampiona i primenjuje taktiku lažnog marketinga. Danas je žrtva Zvezda, sutra to može biti Partizan ili neki drugi klub iz okruženja. Nadajmo se da još nije kasno da se stvari ipak promene, ali isto tako, ne vidimo da bi Zvezdi moglo da škodi da kontaktira kompaniju i pokuša da naiđe na zajednički jezik. Biti u daleko najprodavanijoj sportskoj igri na svetu jer vredno svake muke.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!