Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

FIFA 19

Za nas koji volimo sportske igre, kraj leta i početak jeseni je najbolji deo godine. Doduše, tolika poplava igara uvek znači da moramo da biramo kojim naslovima ćemo posvetiti pažnju, a kad je reč o fudbalu, i dalje se pitamo: FIFA ili Pro Evolution Soccer. Hajde da vidimo šta nudi FIFA 19, kao ovogodišnji najveći adut EA Sportsa.

Ono što smo još odavno naučili jeste da godinu dana između dva nastavka nije dovoljno da razvojni tim uradi sve što je želeo, pa to uvek nameće vrlo bolne kompromise. Zbog toga određene komponente igre ostaju potpuno zapostavljene, a to je itekako vidljivo ove godine. Najveća žrtva ponovo je karijerni režim kojem drastična unapređenja trebaju već dugi niz godina unazad. I sam EA u prvi plan gura kozmetičke izmene interfejsa, a sve ostale stvari su toliko minorne da jednostavno nisu vredne pomena. Neko ko je proveo desetine sati u ovom modu u FIFA 18, teško da će biti motivisan da to učini i ove godine. Nažalost, i mnogi onlajn režimi doživeli su sličnu sudbinu, pre svega Pro Clubs, Online Seasons i Friendlies. Ono što je veliko iznenađenje jeste da se mnogo poradilo na sadržaju klasičnog exhibition moda! Sem standardnih utakmica, ovde možete igrati i finala svih kup takmičenja, dok je House Rules posebno interesantan jer vam dozvoljava da sami definišete pravila. Po volji ovde možete isključiti faulove ili podesiti da se priznaju samo golovi glavom ili iz voleja, što može biti zabavno u društvu. Ipak, čudno zvuči da su ove varijacije dostupne samo u oflajn režimu.

U pogotke ubrajamo i The Journey koji ove godine završava priču Alexa Huntera. EA Sports se potrudio da nas iznenadi već na startu moda gde ćemo voditi njegovog dedu Jima Huntera u retro utakmici smeštenoj u šezdesete godine prošlog veka. Atmosfera je odlično dočarana, a čak je angažovan i legendarni John Motson koji je pre mnogo godina bio standardni FIFA komentator. Najvidljiva promena je što osim Alexa ovog možete voditi i njegovu polusestru Kim odnosno prijatelja Dannyja Williamsa. Igra nudi mogućnost da se posvetite samo jednom liku, ali je tu i opcija da se oni smenjuju hronološkim redosledom. Sve ostalo je standardno – red utakmica, treninga i priče, uz povremena gostovanja slavnih fudbalera. Grananje radnje je i dalje minimalno, tako da sve vodi ka manje-više istom završetku, ali kao način da se više uživimo u ulogu fudbalera na terenu i van njega, The Journey se pokazao kao pun pogodak. Nadajmo se da će se on vratiti u novom nastavku i u još zabavnijoj formi.

Na kraju, kuću smo mogli da uložimo u to da FIFA Ultimate Team neće biti zanemaran, jer ne samo da je u pitanju najpopularniji mod igre, već usled mikrotransakcija donosi dodatne prihode. Division rivals vas ukršta sa igračima slične veštine i donosi lepe nagrade, ali i učešće u vikend ligama i FUT Ligi šampiona. Dodatnu motivaciju može vam predstavljati ubacivanje velikog broja legendi ali i ultraretke kartice koje menjaju, odnosno podižu vrednost u skladu sa performansama fudbalera.

Ako pogledate kampanju EA Sportsa za FIFA 19, potpuno je jasno da se u prvi plan gura licenca za Ligu šampiona, koju je kompanija posle čitave decenije preotela iz ruku Pro Evolution Soccera. Prva stvar koja će vas dočekati kad uđete u igru biće upravo finale ovog takmičenja između Juventusa i Pari Sen Žermena, a njega možete igrati i zasebno, van karijere. Ipak, veliku senku na sve baca činjenica da se u igri ne nalaze svi klubovi koji učestvuju u LŠ ove godine. Zapravo, nedostaje Crvena Zvezda u bilo kojoj, pa makar i fiktivnoj formi. O ovoj temi smo već dosta pisali na našem portalu, ali ovakav potez EA je krajnje neozbiljan i uvredljiv ne samo za Zvezdu i njene navijače, već i za sve buduće klubove koji se kvalifikuju za ovaj turnir a dolaze iz siromašnijih zemalja. Sa svetlije strane, prezentacija ovog moda je odlična, uz fenomenalno dočaranu atmosferu pa se čini da je licenca bolje iskorišćena u odnosu na to što je radio Konami. Liga Evrope je takođe deo UEFA prava baš kao i Superkup Evrope, a oba takmičenja takođe imaju odličnu prezentaciju.

Očekivano, FIFA 19 i dalje poseduje na desetine autentičnih liga, uključujući sve one najjače na svetu. Ono što je izgubljeno jesu prava na rusko nacionalno takmičenje, dok brazilska liga postoji samo u fiktivnoj formi, baš kao i neki klubovi poput Boka Juniorsa. Mali, ali sladak trijumf za Pro Evolution Soccer. Sem UEFA licence, najvredniji dodatak predstavlja kineska liga, u kojoj igra veliki broj zvezda iz Južne Amerike i Evrope. Other sekcija bogatija je za nekoliko klubova, od kojih je definitivno najzanimljviji Dinamo iz Zagreba. Reprezentativni fudbal je tu ponovo reda radi, pa ako vam je do toga, bolje ćete proći uz PES 2019.

Iako mnogi ponavljaju mantru da FIFA svoj odličan tiraž duguje licencama i reklami, zaboravlja se da je popularnost serijala bila daleko niža pre desetak godina, kad je gejmplej bio očajan. FIFA 19 nema previše ambicija da promeni zatečeno stanje, pa je najveća novina timed shooting, odnosno mogućnost da drugi put pritisnete taster za šut u momentu kad igrač kojeg vodite ostvaruju kontakt sa loptom. Ako ste tačni, veće su šanse da ona završi u golu. Ovo nije nešto što ćete savladati na brzinu, ali se može uključiti i grafička skala koja će vam pomoći da se priviknete. Glupi sistem sa kursorom prilikom izvođenja prekida je sačuvan, mada su penali konačno malo logičniji. Nova je i mogućnost promene taktike “u letu”, odnosno u toku same utakmice. To je u nekoj formi postojalo i ranije, ali sad se možete drastično prestrojiti u skladu sa situacijom na terenu. Voleli bismo da se malo poradilo na pasovima i težini lopte, što su dva elementa koja su bolje u PES-u. Manuelni pas je takođe daleko bolje urađen kod konkurenta, jer je ovde isuviše neprecizan. Singplejer igrače obradovaće to da je AI protivnika znatno bolji ove godine, tako da je professional lakši, a nema više ni beskrajnih dodavanja. Sveukupno, ovo je korak u pravom smeru, iako smo želeli mnogo više.

Prezentacija je nešto što je oduvek bilo vrhunsko u FIFA, pa je ista situacija i ove godine. Najveći spektakli su takmičenja koja imaju i autentičnu prezentaciju, a nova na tom spisku su sva UEFA takmičenja ali i francusko prvenstvo odnosno engleski FA kup. Kvalitet lica igrača i dalje dosta varira, ali oni koji igraju u najvećim ligama uglavnom su dobri prošli, čak i ako nisu najveće zvezde. Najveće mane i dalje ostaju to što meniji i Be A Pro kamera rade u samo 30 frejmova u sekundi, ali PC igrači to makar mogu da reše eksterno, preko drajvera. Zvuk je odličan, uz autentična navijanja za veliki broj klubova i posebne komentatore za Ligu šampiona. Retko to spominjemo u sportskim igrama, ali muzička podloga takođe zaslužuje pažnju, jer nam je nekoliko pesama vrlo brzo ušlo u uši.

FIFA 19 ispunjava minimum zahteva za nastavak, a sjaj Lige šampiona je nešto čemu nije lako odoleti. Cilj je svakako ostvaren, jer će postojeća publika biti sačuvana, mada teško da će biti pridošlica iz PES tabora. Mi se svakako nadamo da će naredno izdanje ipak biti upamćeno po više noviteta.

Dolazi li kraj FUT-a kakvog znamo?

FIFA 18 Ultimate Team FUT

Prethodnih godina stizalo je mnogo optužbi da je FUT vrsta kockanja, jer otvaranje paketića ne garantuje šta ćete tačno dobiti. Države Belgija i Holandija tako su pokrenule zajedničku istragu povodom svega jer se bilo koja forma loot boksova smatra nelegalnim, pogotovu jer je FIFA označena kao igra za sve generacije, pa i decu. Ova pretnja je izgleda barem naterala EA Sports da preduzme neke korake, pa se sad u uvodu za FUT ističe upozorenje da prodaja virtuelne monete nije dozvoljena. Naravno, time se samo zadovoljena forma, jer kompanija nema načina da to spreči. Posebno frapantno zvuče šanse da izvučete najređe, “Ones to Watch” kartice, s obzirom da EA Sports navodi kako se to dešava u manje od jedan posto slučajeva.

Autor: Vladimir Dolapčev

Igru nam je poslao EA Sports, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

FIFA 19

Za nas koji volimo sportske igre, kraj leta i početak jeseni je najbolji deo godine. Doduše, tolika poplava igara uvek znači da moramo da biramo kojim naslovima ćemo posvetiti pažnju, a kad je reč o fudbalu, i dalje se pitamo: FIFA ili Pro Evolution
8.5
Ne propuštati!
Izvođenje
8.5
10
Vizuelne karakteristike
8
10
Zvuk
8.5
10
9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!