Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Witcher drama – autor knjiga traži još 14 miliona evra od CD Projekt RED

Autor nije verovao u uspeh Witcher igara

Andrzej Sapkowski autor Witcher knjiga koje su poslužile kao inspiracija za CD Projekt RED igre po svemu sudeći nije zadovoljan prvobitnim dogovorom koji je postigao sa ovom kompanijom.

On je formalnim putem zatražio od poljskog razvojnog tima da mu isplati dodatnih 14 miliona evra za prava na pojavljivanje Geralta i celokupnog Witcher sveta u digitalnoj formi.

Sapkowski je ranije u više navrata navodio kako je ustupio prava CD Projekt RED timu za manju fiksnu cenu, jer nije verovao da će igre postići ogroman uspeh.

,,Bio sam toliko glup da im prodam prava za sve knjige, a kada su mi ponudili procenat zarade rekao sam – ne, zarada će biti nikakva, dajte mi ceo iznos odmah! …Ko je mogao da predvidi uspeh? Ja nisam.”, rekao je on jednom jednom prilikom.

Njegovi advokati zahtev pravdaju time što po poljskom zakonu autor ima prava na dodatnu nadoknadu od licence u slučaju da je njegova zarada premala u odnosu na profit koji je ostvario korisnika licence (u ovom slučaju CDPR). Takođe, oni navode da po prvobitnom dogovoru nije jasno definisano kako će Sapkowski biti isplaćen za nastavke.

CD Projekt RED je takođe izdao svoje zvanično saopštenje u kojem navode kako žele da ostanu u dobrim odnosima sa autorom knjiga i da će ozbiljno razmotriti njegov zahtev, ali i da smatraju da je iznos koji je on zatražio prevelik.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!