Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Super Mario Bros. Encyclopedia – Skoro sve što treba da znate o Nintendovoj superzvezdi

Tri prve decenije života slavnog vodoinstalatera pretočene su u zvaničnu knjigu koja obrađuje sve njegove najpoznatije avanture. Ipak, nije da nije ostalo prostora i za neko unapređeno izdanje.

Poslednjih godina svedoci smo trenda da se sav sadržaj prebacuje u digitalne vode, i to svakako ima smisla. Osim što je proces kupovine igara i drugog sadržaja olakšan, to je isto tako dobro i sa stanovišta zaštite životne sredine. Ipak, paradoksalno tome, sve vreme raste interesovanje za fizička izdanja knjiga o video igrama kojih nikad nije bilo više, a pojavljuju se i srpska izdanja! Zbog toga, ne čudo što se i Nintendo uključio u čitavu priču. Super Mario Bros. Encyclopedia jedan od njihovih projekata, nastao u čast 30. rođendana Marija. I dok se japansko izdanje zaista pojavilo 2015. godine, dok je verzija na engleskom objavljena tek 2018. To za najveću posledicu ima što se u ovom izdanju ne nalaze bilo kakve informacije o Super Mario Oddysey za Nintendo Switch.

Svi neprijatelji iz svake igre su predstavljeni, kao i njihovo ponašanje

Na sreću, to je i jedini zvanični nastavak serijala koji je izostavljen, računajući tu i izdanja za džepne konzole. Svakoj od ovih glavnih igara posvećena je dužna pažnja, uz prikaz priče, svih junaka i protivnika, pa čak i pojedinačnih nivoa. Iako ovo nije zamena za neki klasičan vodič, ovde ipak možete naučiti dosta toga o ponašanju neprijatelja. Ipak, najzabavnija sekcija nosi naziv “And More” i sadrži zanimljivosti, napredne tehnike i uputstvo kako pronaći skriveni sadržaj. Predah između pregleda igara nude tekstovi vezani za teme kao što su spin-off igre, istorijat sportskih Mario igara, promotivni materijal, godišnjice ili Mariov život pre prve Super Mario igre. Ipak, prava je šteta što je svaki od ovih tekstova sabijen na po samo jednu stranu. Za utehu, prostor su dobile i sve igre u kojima su se našli likovi iz Mario univerzuma – čak i one u kojima oni imaju potpuno sporedne uloge.

Detaljno su obrađene samo oficijalne Super Mario Bros. igre

Najveća mana ovog izdanja je u tome što ono sadrži veoma malo istorijskih informacija. Zbog toga, ne očekujte nikakve “making of” priče, ili dublju analizu toga kakav je uspeh i utisak ostavio svaki od ovih nesumnjivo istorijskih naslova. Shodno tome, izostale su bilo kakve skice, pa čak i intervjui sa ključnim ljudima poput Shigerua Miyamota. Jedini koji je bio raspoložen za razgovor je Takashi Tezuka, koji na Mario igrama radi još od Super Mario Bros. Međutim, čak ni razgovor sa njim nije ni izbliza obiman koliko bismo to želeli.

Kvalitet ilustracija i štampe je odličan

Jedini element knjige na koji nemamo primedbu jeste kvalitet štampe. Ovo izdanje dolazi u tvrdom povezu na 256 strana i odlično je ilustrovano. Zbog toga, dok ga listate, sigurno ćete poželeti da ponovo odigrate neki od svojih omiljenih naslova. To što će ono izgledati odlično na polici samo je dodatni plus. Treba reći i da je u ponudi Limited Edition verzija, koju ipak ne bismo preporučili. Za duplo više novca dobićete jedino slipcase, što definitivno ne vredi nekoliko desetina evra više. Super Mario Bros. Encyclopedia relativno često je na popustu pa se ponekad može pronaći i za dvadesetak evra, što na Amazonu, što na Book Depositoryju.

Najbolji i jedini oficijalni vodič za Super Mario Bros. igre

I pored svojih nedostataka, Super Mario Bros. Encyclopedia vredna je kupovine ukoliko volite ovaj serijal. Iskreni da budemo, alternativa svakako ne postoji, a Nintendo ne pokazuje nikakvu želju da predstavi dopunjeno izdanje, makar ne do 2025. godine i 40. godišnjice serijala.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!