Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

“Totalna istorija video-igara” – Da li je prva knjiga ovog tipa na srpskom vredna vašeg vremena?

Knjiga na temu istorije video igara ima već bezbroj, ali niti jedna od njih ne potiče od nekog domaćeg autora. Ipak, profesor Manojlo Maravić učinio je da se to promeni svojim delom pod nazivom “Totalna istorija video-igara”, a u izdanju izdavačke kuće Clio.

Kao što naziv knjige sugeriše, profesor Maravić želi da obuhvati celokupnu istoriju video igara. To je izuzetno ambiciozan projekat, naročito za literaturu na “samo” 350 strana. Sve to naravno podrazumeva određene kompromise, tako da nije bilo prostora za previše priče o pojedinačnim igrama, uz tek par izuzetaka. Ipak, niti jedna važna tema nije preskočena, a spomenute su i neke prilično opskurne igračke platforme. Ono što izdvaja ovu knjigu iz mora drugih pre svega se odnosi na ranu fazu gejminga. Dok ostali autori uglavnom kreću od šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog veka, profesor Maravić vodi nas mnogo dalje u prošlost, čak u stari vek!

Naravno, najveći deo knjige posvećen je periodu od pojave Atarijevih konzola, pa preko osmobitnih i 16-bitnih sistema. Ove stranice prilično detaljno predstavljaju šta se sve dešavalo tokom sedamdesetih, osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Autor se naravno bavi i velikom krizom industrije video igara u Americi 1983, ali tome kako je Nintendo uspeo da je izvuče na površinu tri godine kasnije. Dobro je predstavljen i sukob Nintenda i Sege, odnosno Sonica i Marija. Ipak, najmanje prostora ostalo je za gejming u 21. veku, mada su one najvažnije činjenice na svom mestu.

Sub-Zerov, a ne Scorpionov fatality!

Ono što će vas možda najviše razočarati jeste da u ovoj knjizi nećete pronaći ništa o istoriji gejminga u Srbiji, ili tadašnjoj Jugoslaviji. Verujemo da bi makar osnovne informacije vezane za istoriju gejminga kod nas itekako bile zanimljivije, pogotovu jer se tom temom niko nije bavio do sad. Drugi nedostatak vezan je krajnje skromnu opremu knjige, koja je ispod nivoa udžbenika za srednju školu ili fakultet. Broj fotografija je prilično skroman i sve su monohromatske. To naravno ne izgleda nimalo dobro. Na kraju, vodite računa da je i jezik knjige tipičan udžbenički i često deluje suvoparno. Zbog toga, ne možemo baš reći da smo uživali u svakom poglavlju. Sa druge strane, informacija koje bismo ocenili kao pristrasne ili neistinite, gotovo da nismo našli. Zapravo, jedino nam je bolo oči to što je autor nekako pomešao Scorpiona i Sub-Zeroa.

“Totalna istorija video-igara” važan je pionirski poduhvat kad je reč o gejming knjigama u Srbiji. Sa druge strane, ukoliko već imate neku literaturu na engleskom na ovu temu, možete je i preskočiti.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks for submitting your comment!