Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Gamescom utisci: Ride 3

Nek vas ne zavaraju svetla Makaoa ili prelepa italijanska priroda – Ride 3 je surova simulacija!

Milestone već odavno predstavlja apsolutnog lidera kad su u pitanju moto simulacije. Ma šta mislili o njihovim igrama, fascinantno deluje činjenica da tim koji čini tek 150 ljudi svake godine izbaci po tri ili četiri igre o dvotočkašima, uključujući tu godišnja izdanja posvećena MotoGP serijalu.

VGArena ekipa nije propustila priliku da poseti ovaj italijanski razvojni tim na Gamescomu, a jedina tema bio je treći po redu deo Ride sage. Ukoliko to ne znate, ovaj serijal možda je najlakše opisati kao moto pandan Gran Turismu. Milestone sa ponosom ističe da se Ride 2 nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda kao igra sa najvećim brojem motora, a ovaj novi nastavak samo će pomeriti tu granicu na 230, i to bez DLC-ova kojih će biti podosta. Svi oni su izdeljeni na brojne kategorije, tako da gotovo nema šanse da vaš omiljeni model ne bude na spisku.

Prilikom našeg testa imali smo priliku da se uverimo u to da Ride 3 nikako nije arkada, odnosno da je realističan koliko i spomenuti MotoGP. Suluda vožnja kažnjava se čestim padovima, a čak i ako kao mi odaberete neki miks između simulacije i arkade, puna koncentracija je i dalje neophodna. Osetili smo to vozeći na inače vrlo zahtevnoj stazi u Makau koja obiluje oštrim i tesnim krivinama, pa je ključ na vreme zauzeti pravu putanju i krenuti sa kočenjem. Novost predstavlja i dodatna kamera iz prvog lica. Cilj autora bio je da na neki način poboljšaju preglednost i motivišu igrače da voze na ovaj način, a mi možemo posvedočiti da sve to daje rezultate u praksi. Ipak, potreban je priličan period za navikavanje. Igra će podržavati i puno kastomizaciju motora koje možete izmeniti do detalja, a za umetnike, tu je mogućnost da ih ofabrate i iscrtate. Za nas manje talentovane, lepo je što možemo preuzeti već gotove kreacije.

Spomenuli smo staze već nekoliko puta, a njih je sad čak 30, od čega je 12 potpuno novo. Osim na Makao, razvojni tim nam je skrenuo pažnju i na Strada dela Fora, parče puta pored jezera Garda u Italiji. Ova lokacija je bazirana stvarnosti, mada je naravno malo izmenjena kako bi bila prigodnija za video igru. Pažnja sa kojom je ova, ali i druge lokacije urađena je neverovatna, a svaki metar puta skeniran je dronovima radi veće preciznosti. Ono što nas je pomalo razočaralo jeste što su čak i staze na otvorenim putevima kružne, kao i što na njima nema saobraćaja. Ipak, autori ističu da to smatraju arkadnim elementima kojima nema mesta u Ride 3. Iz istog razloga i prezentacija ume da bude pomalo sterilna. Ovde nema šarenih balona, konfeta, helikoptera i aviona koji vas nadleću kako bi stvarali dinamiku. Ipak, Unreal Engine 4 čini da ovaj nastavak izgleda daleko bolje od svojih prethodnika.

U demou prikazanom na Gamesconu, osim pojedinačnih trka bila nam je dostupna još samo karijera. Ona funkcioniše na sličan način kao upravo u Milestoneovom Gravelu, Driveclubu ili mnogim sličnim igrama. Pred vama je serijal izazova, a ispunjavajući zadatke koji ne moraju da se odnose samo na pobedu, dobijate zvezdice i otključavate novi sadržaj. Mnogo različitih tipova trka trebalo bi da obezbede da ovaj režim ne postane brzo dosadan.

Za kraj, spomenimo da Milestone namerava da igru redovno proširuje dodatnim sadržajem i pečevima, što nažalost nije bio slučaj u prošlosti. Ride 3 će promeniti tu praksu koja će se preneti i na buduća ostvarenja ove kompanije, a mi se nadamo da će ovo ostvarenje i izdići serijal iz proseka u kome se trenutno nalazi.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!