Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

EA fudbalske igre bi uskoro mogle da imaju oznaku 18+

Najbolji dokaz siromaštva jedne zemlje jesu silne kladionice, pa u Srbiji imamo na stotine hiljada zavisnika od tog zla. Strah od kockanja vlada i u mnogo naprednijim zemljama, a Australija bi mogla ubrzo mogla da na buduće igre EA Sportsa stavi oznaku 18+.

Iako bi tu FIFA serijal (od naredne godine EA Sports FC) mogao biti naredna žrtva, ovo bi se odnosi i na sve igre koje podržavaju loot boxove. Član australijskog parlamenta Andrew Wilkie tako je predložio da sve igre sa loot boxovima od sad imaju oznaku 18+, kao i da budu posebno izdvojene. Ovo bi značilo da se njihova prodaja i kupovina strogo ograničava, a EA i svi drugi bili bi primorani da na omotu jasno navedu da njihove igre promovišu kockanje, navodi Eurogamer. Dakle, slično kao što proizvođači cigarete na paklici moraju da navedu kako vas ubijaju u zamenu za vaš novac.

Belgija i Holandija već su pokrenule procese koji će zabraniti prodaju igara sa loot box mehanikom, a u Ujedinjenom Kraljevstvu je rečeno da će država reagovati tek ako sami izdavači igara ne učine ništa, šta god to značilo. U međuvremenu, stižu nova kredibilna istraživanja koja samo potvrđuje da lootboxovi nanose nesagledivu materijalnu i emotivnu štetu, naročito za tinejdžere i decu. Kako se ispostavilo, mladi ne mogu da se kontrolišu pa troše mnogo novca na kockanje u igrama koje im se bezobzirno promoviše. Nažalost, štetu trpe i svi koji bojkotuju lootboxove, jer EA i druge kompanije najveći deo resursa ulažu upravo u FUT i slične modove koji se zasnivaju na mikrotransakcijama. To za posledicu ima da svi ostali elementi pate, a pogotovu singlplejer sadržaj, poput karijere u FIFA 23.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!