Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Crew Motorfest – Još jednom nov smer za serijal

Zvuči neverovatno, ali nakon devet godina i tri igre, The Crew i dalje izgleda kao da traži svoj identitet i mesto pod trkačkim suncem. Najnovije Ivory Tower izdanje u Ubisoftovoj franšizi, The Crew Motorfest nudi poboljšano trkačko iskustvo u poređenju sa prethodnicima, ali istovremeno skoro pa potpuno napušta ono što su prethodne dve igre postavile.

Ljubitelji serijala, kao i drugi poštovaoci žanra arkadnih vožnji možda će odmah dići ruke od ostvarenja na ovoj stranici, ali mi smo jedni od onih koji smatraju da mu treba dati šansu, pa čak iako je napravio nekoliko koraka unazad kako bi krenuo napred.

The-Crew-Motorfest-screenshots
The-Crew-Motorfest-screenshots
The-Crew-Motorfest-screenshots
The-Crew-Motorfest-screenshots
The-Crew-Motorfest-screenshots
The-Crew-Motorfest-screenshots
The-Crew-Motorfest-screenshots

Dani trkanja od jednog do drugog kraja Sjedinjenih Država sada su prošlost, obzirom da je najnoviji nastavak odustao od onoga po čemu je serijal bio prepoznatljiv. Umesto toga, The Crew Motorfest uranja igrače u živopisni sjaj havajskog ostrva O’ahu. Dok se O’ahu ranije pojavljivao u trkačkim igrama, kao što je Test Drive Unlimited iz 2006. godine (pa i njegov nastavak), The Crew Motorfest pruža vizuelno najzapanjujući prikaz ostrva do sada. Bilo da jurite kroz neonsko osvetljene ulice, da se savladavate izazovne offroad staze ili da se krećete po raskošnim vrhovima i dolinama, Motorfest impresionira svojom vizuelnom estetikom.

Sa druge strane, ostrvo je znatno manje u odnosu na ono koje smo mogli da obiđemo u TDU (po nekim navodima i do sedam puta), a o poređenju sa mapom SAD iz prethodnih igara i ne želimo da pričamo. Kod multiplejer režima ova promena se najviše oseća, pa iako igra deluje najlepše u seriju, po našem mišljenju ona nije i najupečatljivija. Umesto velike mape, autori su odabrali da naprave detaljnu mapu, što je u suštini ispravna odluka iako ne možemo da ne ostanemo razočarani.

The-Crew-Motorfest-screenshots

Bez obzira na njegovu vizuelnu privlačnost, Motorfest ne bi bio vredan kupovine da ne nudi zadovoljavajuću mehaniku vožnje. Na sreću, on pruža “najzabavniju “najispeglaniju” fiziku vožnje u serijalu. Iako nema za cilj da bude simulacija, i ne odgovara realizmu viđenom u recimo Gran Turismo 7, The Crew Motorfest uspeće da prijatno iznenadi one koji traže zabavno, ležerno iskustvo arkadne vožnje. Svaka vrsta takmičenja donosi drugačiji doživljaj, bilo da se igrač spušta niz padinu planine, leti preko gudura uz epske skokove ili da juri punim gasom u drag okršajima. Čini nam se da su autori u igru ubacili sve moguće oblike trkanja i takmičenja na točkovima, u vazduhu ili na vodi, što ovaj naslov čini zaista unikatnim. Motorfest postavlja fantastičnu osnovu koja ima potencijal da pruži sate i sate uživanja, uspešno odgovarajući na sve želje igrača koji očekuju zabavno vozačko iskustvo.

Takozvana “tamna” strana medalje je to što The Crew Motorfest pozajmljuje dosta ideja od Forza Horizon serijala. Pored brojnih elemenata u gejmpleju, najočiglednije je to što se priča vrti oko festivala koji se održava na ostrvu. Takođe, Motorfest, kao i Forza Horizon 5, prati niz “plejlista”, od kojih svaka sadrži različite tipove događaja i donosi drugačiju atmosferu. Sve je to propraćeno pričom, koja je daleko od senzacionalnog, ali i ne verujemo da iko igra vožnje zbog zapleta, niti je to bio primarni cilj autora. Ono što Motorfest nudi je obilje trka, jer Motorfest neprimetno vodi igrače sa jednog događaja na drugi bez potrebe za navigacijom kroz menije ili pauziranjem igre. Po završetku svake plej liste, igra odmah predlaže drugu preko GPS sistema na ekranu, obezbeđujući stalan tok akcije kako bi igrači bili angažovani.

The-Crew-Motorfest-screenshots

Ako izuzmemu “krindž” dijaloge, Motorfest ostale stavke u audio odeljenju radi odlično, posebno kada su u pitanju sami automobili. Motori realno tutnje, rasplamsavajući želju da se dodatno stisne gas. Gume razbijaju kamenje i lepe se za trotoar, dok promena brzina donosi izuzetno zadovoljavajući zveket, podstičući igrače da se odluče da koriste manuelni menjač. Zvučni efekti su toliko dobri da će vešto nadlasati muzičku podlogu koja je sačinjna od poprilično očekivanog izbora izvođača i pesama – svako će naći nešto za sebe, ali niko neće ostati do kraja zadovoljan.

The Crew Motorfest je nalickan maksimalno, ali i na gejmplej polju ima šta da ponudi. Ovo je naslov koji donosi premalo inovacija i neće oduševiti ljubitelje simulacija, ali u velikoj meri uspeva da postigne ono što je namerio. Igračima koji traže alternativu za Forza Horizon 5 i koji su se zasitili toga što ovaj naslov nudi, The Crew Motorfest bi mogao biti dobrodošlo osveženje ili makar pauza.

Igru nam je poslao Ubisoft i CD Media S.E., ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

The Crew Motorfest – Još jednom nov smer za serijal

The Crew Motorfest je solidna vožnja, mada je šteta što se nije potrudio da bude originalniji.
8
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Grafika
8.5
10
Zvuk
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!