Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Fallout 76 prvi utisci iz beta testa

Da li je online-only, jedina prepreka za igranje Fallout 76?

Autori igara u poslednje vreme sve češće nas šokiraju svojim neočekivanim idejama (čitaj: Diablo Immortal), a Fallout 76 je sigurno jedna od takvih. Ovaj naslov ne samo da je prvo online-only ostvarenje u serijalu, već i prva MMO igra za Bethesda Game Studios. Tri godine nakon prethodne igre, i moramo da kažemo, odličnog Fallout-a 4, izgleda da nam stiže nastavak koji podjednako deluje različito i slično.

Ukoliko niste ispratili, da se ne zbunite: brojka 76 ne znači da se prespavali 72 igre od poslednjeg nastavka u serijalu, već da igra započinje u Vaultu 76, koji je prvi otvoren kako bi se rekolonizovao Wasteland. Samim tim priča je smeštena pre svih ostalih igara u serijalu, kada su stanovnici bunkera napustili mračne hodnike u… još mračniju stvarnost. Baš ovaj momenat se razvojnom timu učinio kao idealan da u igru ubace ono što su mnogi igrači dugo vremena priželjkivali – multiplejer mod.

Fallout 76 utisci iz beta testa

Režim za više igrača je u suštini dobra ideja, pogotovo u svetu kakav donosi popularni post-apokaliptični serijal. Baš ovaj tip igara deluje kao odlično tlo za dobro multiplejer iskustvo, ali nismo sigurni da je sistem u Fallout 76 izveden na najbolji način.

Naspram opcije da naprave ,,kontrolisani” multiplejer, kao što je to slučaj u recimo The Division ili Destiny, razvojni tim odlučio je da mapu nasele sa svim igračima na serveru. Mada nismo sigurni koliki će njihov broj biti, već tokom bete uverili smo se da stvari lako mogu da postanu haotične.

Prvo neprijatno iznenađenje Fallout 76 priređuje već tokom kreiranja likova, kada će urlanje drugih igrača prekinuti potpunu tišinu. To nam je bilo dovoljno da saznamo da je voice-chat sistem otvoren za sve igrače, što znate i sami kako izgleda (cyka blyat). Iritantni rendomi nisu samo vrištali u svoje mikrofone, već su ih ostavljali uključenim da slušamo monologe NPC karaktera na njihovom jeziku i slično.

Fallout 76 utisci iz beta testa

E sad, mi se ovde ne žalimo na to što ne znamo da možemo da isključimo ovaj vid komunikacije, već zato što je to jednostavan pokazatelj koliko drugi igrači mogu da budu naporni i pokvare igranje. Trčkaranje po mapi retko kad je nama donelo pozitivno iskustvo, jer taman kada smo se uživeli u atmosferu pojavio se neko ko je bio spreman da to pokvari.

Sa druge strane, već tokom beta testa je bilo očigledno da će Fallout 76 biti prepun sadržajem, toliko da je teško sve ispratiti. Baš kao što ćete brzo uspeti da popunite inventar smećem iz okoline, tako ćete teško uspevati da ispratite i sve što se dešava oko vas. Ukratko, da je tempo malo sporiji i da nam je dat izbor sa kim ćemo i kako da igramo verovatno bi i naš utisak bio bolji.

Što se tiče samog izvođenja, najvećim delom igra deli mnogo sličnosti sa Fallout 4, preuzimajući solidan grafički endžin uz neka poboljšanja, kao i korisnički interfejs što olakšava snalaženje. Mala novina je bolja mapa koja u svakom momentu prikazuje druge igrače u vašoj instanci, kao i sve bitne lokacije i markere.

Fallout 76 utisci iz beta testa

Najveće promene su doživeli SPECIAL sistem apgrejdovanja skilova, koji je sad predstavljen kroz kartice. Samim tim, statistike će biti određene srećom igrača, što je još jedan od razloga za zabrinutost ali dobra vest je da one neće moći da se kupe za prave pare. Kako navode autori mikrotransakcije će biti rezervisane samo za kozmetiku.

Nešto veću promenu je doživeo V.A.T.S. sistem, koji je zbog onlajn komponente morao da bude promenjen iz poteznog izvođenja u ono u realnom vremenu pa sada funkcioniše najsličnije kao auto-aim. Mi smo ga opet koristili kako bi otkrili sve nemani koje su sakrivene u nekom žbunu i time sačuvali, bar malo naše srce.

Fallout 76 utisci iz beta testa

Da, jeziva atmosfera serijala je i dalje očuvana, iako šlageri iz pedesetih mogu da se čuju na svakom ćošku, baš kao i simpatičan dizajn. Možda baš zbog toga sve deluje i još više spooky?

Bilo kako bilo, baš poput više puta pominjanog Fallout-a 4 i najnovija igra uspešno dočarava uvrnuti post-apokaliptični svet, koji nudi mnogo. Jedino pitanje koje se postavlja je: da li zaista želite da u njemu provodite vreme? Na osnovu kratkog vremena provedeno u Zapadnoj Virdžiniji moramo da kažemo da nismo ubeđeni, ali ćemo rado da sačekamo oko nedelju dana da isprobamo konačnu verziju igre.

Fallout 76 izlazi 14. novembra 2018. za PC, PlayStation 4 i Xbox One.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!