Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 – Minimalne ispravke legende

Prvi opus Master kolekcije oživljava klasike Metal Gear Solid serijala na modernim platformama, ali nedostatak želje da se na pripremi ovog izdanja uloži više truda je ono sa čim mi imamo najviše problema.

Kada je Metal Gear Solid debitovao pre dvadeset pet godina, obeležio je značajan trenutak u svetu igara. Ne samo da je popularizovao stealth mehaniku, već je uveo i dugačke među-animacije koje su otkrivale kompleksnu priču, ostavljajući trajan uticaj na industriju. Iako važi za remek-delo industrije, uplovljavanje u serijal je bio izazovan zadatak za novajlije. Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 ima za cilj da ovo promeni, okupljajući prve četiri igre franšize. Međutim, iako je to korak u pravom smeru, način na koji je to izvedeno ostavlja pomalo gorak ukus u ustima..

Vol. 1 Master kolekcija obuhvata igre koje su postavile temelje za Metal Gear. Ono uključuje i kanonske i ne-kanonske igre, pružajući dodatni sadržaj za one koji kupe punu kolekciju. Naslovi obuhvataju originalne Metal Gear verzije sa MSX i NES konzola, zvanični nastavak Metal Gear 2 i ne-kanonski Metal Gear 2: Snake’s Revenge. Najveće zvezde ovde su Metal Gear Solid od 1 do 3, ali izdanje sadrži i neke dodatne sadržaje koji se mogu pregledati.

Vrhunac Master Collection Vol. 1 je selidba igre Metal Gear Solid izvan PlayStation ekosistema, što ga čini dostupnim na drugim platformama po prvi put. Ova igra je dobila najviše pažnje u kolekciji, jer uključuje originalnu verziju za PlayStation, zajedno sa paketima proširenja VR misija i specijalnih misija. Prošireno izdanje, Metal Gear Solid: Integral, takođe je deo paketa, obeležavajući njegov međunarodni debi. Iako je ovo sveobuhvatan paket koji prevazilazi uobičajena očekivanja kada se radi o remaster izdanju, on ne donosi značajna tehnička poboljšanja.

Metal Gear Solid Master Collection
Metal Gear Solid Master Collection
Metal Gear Solid Master Collection
Metal Gear Solid Master Collection
Metal Gear Solid Master Collection
Metal Gear Solid Master Collection
Metal Gear Solid Master Collection
Metal Gear Solid Master Collection

Nažalost, vrlo brzo postaje očigledno da su igre u ovoj kolekciji u suštini originalne PlayStation verzije koje rade na prilagođenom emulatoru sa minimalnim poboljšanjima. Dok PC verzije remasterizovanih igara obično nude veće rezolucije i glatkije teksture, ova verzija zadržava grube teksture viđene na PlayStation konzolu, kao i frejmrejt od 30 fps koja povremeno čak i pada. Ova odluka bi mogla razočarati neke igrače, jer joj nedostaju vizuelna poboljšanja koja novije konzole mogu omogućiti.

Međutim, Metal Gear Solid 2 i 3 imaju drugačiji tretman u ovoj kolekciji. To su poboljšani portovi iz Bluepoint-ovih remastera iz 2011., koji rade na maksimalnoj rezoluciji od 1080p i glatkim frejmrejtom od 60 kadrova u sekundi (donekle niže na Nintendo Switch sistemu). Iako bi bilo lepo da smo videli značajnije promene, ovi portovi pružaju odličan način da iskusite klasike MGS serijala. Nažalost, uključene su samo verzije HD kolekcije Metal Gear Solid 2 i 3, što bi moglo biti razočaravajuće za one koji su očekivali krupnija vizuelna poboljšanja.

Metal Gear Solid Master Collection

Pored igara, svaki naslov u kolekciji dolazi sa Master Book i scenariom. Ovi dodaci pružaju detalje narativa, detalje likova i savete i trikove koji podsećaju na časopise koji su bili aktuelni kada su igre prvobitno objavljene. Simpatična odluka autora kolekcije, ali smatramo da bi bila daleko efektivnija da je došla u štampanom obliku.

Uprkos nekim neosporno lošim odlukama u tretmanu remastera, njihove prednosti su i dalje očigledne i igre su zadržale dosta svojih kvaliteta. Metal Gear Solid 2 i 3 nastavljaju da nude neverovatno iskustvo igranja. Metal Gear Solid 3, posebno, hvaljena je kao jedna od najboljih stealth igara ikada. Doduše, zanimljivo je to što se u momentu izlaska ovog izdanja uveliko priča u punom rimejku ovog ostvarenja (tzv. Metal Gear Solid Delta Snake Eater), pa je pitanje koliko ima smisla igrati ovu igru u trenutnom momentu. Priča Metal Gear Solid 2 ostaje relevantna i intrigantna. Ove igre, sa svojim ispeglanima gejmplejom i ubedljivim narativima, zasenjuju originalne naslove sa MSX i NES sistema, koji su manje graciozno ostarili.

Metal Gear Solid Master Collection

Kolekcija takođe uključuje digitalne grafičke romane sa PlayStation Portable konzole, unoseći poboljšanja u samom iskustvu pripovedanja. Međutim, ovi romani se moraju preuzeti zasebno i ne dolaze u osnovnom paketu, što može biti nedostatak za neke.

Vrednost Master Collection Vol.1 izdanja zavisi od perspektive igrača. Ono nudi odličnu zabavu na duže staze, pružajući preko četrdeset sati sadržaja ako temeljno istražite svaki naslov. Dodatni sadržaj poseduje vredne dodatke, posebno za posvećene fanove Metal Gear Solid serijala. Međutim, s obzirom na mogućnosti modernih konzola, nedostatak značajnih poboljšanja samih igara je ključni faktor u odluci da li da ponovo kupite kolekciju, posebno ako već posedujete prethodne verzije.

Igru nam je poslao Konami ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 – Minimalne ispravke legende

Iako je tehnički apdejt skroman, ova kolekcija ostaje odličan način da iskusite legendarni serijal. Kvalitet igara i vanvremenska privlačnost nas je još jednom podsetila koliko je važno da sačuvamo ove bisere od zaborava.
7.5
Zanimljivo
Izvođenje
9.5
10
Grafika
7
10
Zvuk
8.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!