Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

A Guide to Japanese Role-Playing Games – Kompletan JRPG vodič!

Bitmap Books do sad je izbacio masu kapitalnih dela posvećenih istoriji video igara, ali sa A Guide to Japanese Role Gaming prevazišli su sebe! U ovoj knjizi obrađena je kompletna istorija JRPG-a, pa se na 652 strane našlo 665 igara, odnosno serijala. Ovo naravno ne znači da su to sve JRPG igre ikad objavljene, ali čini se da je obuhvaćeno ono što je  vredno pomena.

Pre stotine opisa, slede kratke sekcije, među kojima i ova o rimejkovima

To podrazumeva da nisu obrađeni samo mejnstrim naslovi, već i tona opskurnih ostvarenja, objavljenih samo za japanske računare. Kako ne postoji striktna definicija JRPG-a, autor Kurt Kalata odlučio se da ne bude previše restriktivan. Primera radi, po definiciji ove knjige, Zelda serijal spada među RPG-ove. Isti slučaj važi i za mnoge naslove koji su uvršteni jer su postavili standarde žanra, iako ih pre možemo nazvati akcijama. Takođe, na spisku su Souls serijal, Wonder Boy, pa čak i neki nastavci Castlevanie, poput Symphony of the Night.

Sve igre iz Dragon Quest serijala dobile su značajan prostor

Na po nekoliko strana obrađene su i druge zanimljive teme, poput lokalizacije igara koja je često izostajala ili je bila urađena uz mnogo grešaka. Ipak, ima i reči o tehničkim ograničenjima i kulturološkim razlikama koje često nisu mogle da se prevaziđu bez određenih kompromisa. Nekoliko članaka posvećeno je i priči o muzičkoj podlozi, konekcijama sa animeima i rimejkovima, ali oni su prekratki, kao da se štedeo prostor za glavno jelo. I zaista, preostalih 600 posvećeno je samo igrama! Ipak, možda ćete biti iznenađeni time da one nisu poslagane po alfabetu ili makar hronološki. Umesto toga, imamo poglavlja posvećena određenim serijalima (Final Fantasy, Dragon Quest), izdavačima (Falcom), platformama (japanski kompjuteri) ili žanrovima (akcioni JRPG, strateški JRPG, FPS JRPG). Sve ovo može delovati prilično konfuzno, jer čak ni u poglavljima igre nisu poslagane nekim logičnim redom. Zbog toga, indeks na kraju knjige od izuzetne je pomoći.

Chrono Trigger istorijski je jedan od najvažnijih RPG-ova

U zavisnosti od važnosti, svakoj igri/serijalu posvećeno je od pola pa do dve stranice, a fokus je uvek na tekstu. Iako ovo nisu klasični opisi uz koje sledi ocena, na osnovu napisanog biće vam jasno da li je neko ostvarenje vredno vašeg vremena, ili ono ima samo istorijski značaj. Na osnovu količine detalja, jasno je da je neko zaista igrao sve ove igre i izuzetno je upoznat sa njihovom zaveštanjem. Zbog toga ne čudi što je na ovom projektu sarađivalo tridesetak ljudi! Iako screenshotova nema puno, njihov odabir je odličan, tako da možete steći osnovnu sliku o vizuelnim karakteristikama igara.

Savršena oda svemu vezanom za japanske RPG-ove

Naravno, u kvalitet izrade knjige uopšte ne treba sumnjati. Vrhunski masni papir obezbeđuje kristalno čist tekst i slike a tvrdi povez i koričenje ulivaju sigurnost da se sve neće raspasti posle par prelistavanja. Naravno, moramo posebno istaći naslovnu stranu koja savršeno dočarava esenciju JRPG-a.

Čak i ukoliko JRPG ne spada u vaše omiljene žanrove, ovo i dalje ostaje izuzetno atraktivna knjiga koja nema alternativu približnog kvaliteta. Pojam JRPG-a ovde je dovoljno širok da obuhvata mnoštvo akcionih naslova, a kvalitet tekstova takav je da ćete svih 370.000 reči pročitati brže nego što to očekujete.

Autor: VideoGame Arena

Foto: Bitmap Books

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!