Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

EA Sports FC stiže: Šta znači gubitak EA Sportsov gubitak FIFA licence?

Najveći raskol u igračkoj industriji ove godine svakako predstavlja razlaz FIFA i EA Sportsa koji dolazi nakon tačno 30 godina saradnje! Kao što već sigurno znate, FIFA 23 biće poslednja u kojoj će ova dva entiteta sarađivati, nakon čega će serijal biti preimenovan u EA Sports FC. Nažalost, ovu vest su i neki domaći mediji iskoristili za pisanje najgorih klikbejt naslova, ali prava istina mnogo je manje dramatična.

Zvuči gotovo neverovatno, ali saradnja između EA i FIFA počela je tako što je ova gejming kompanija mislila da kupovinom FIFA licence obezbeđuje prava i na sve lige i takmičenja pod okriljem svetske kuće fudbala! Iako im je postalo jasno da oni za svoje milione dobijaju samo pravo na FIFA logo i Svetska prvenstva, saradnja je ipak nastavljena do današnjih dana. Međutim, do razlaza dolazi nakon što je EA Sports ipak zaključio da im se baš i ne isplati da svake godine izdvajaju 300 miliona dolara za licencu, što je duplo veći iznos od dosadašnjeg!

Nije teško razumeti zbog čega EA ne želi da izdvaja ovako suludu sumu, a u kompaniji su već objasnili da ovaj rasplet nije ništa loše, naprotiv. Zapravo, osim FIFA imena i logoa, jedino što ćemo kao igrači izgubiti jesu prava na Svetsko prvenstvo u fudbalu, za muškarce i žene. Ipak, oba ova takmičenja naći će se u FIFA 23. Treba pritom reći da FIFA licenca ni u ovom slučaju ne obezbeđuje prave stadione, licencirane dresove i imena igrača – sve to EA i dalje mora da plati iz svog džepa. Sem toga, kad znamo koliko je očajno izgledao World Cup mod za Svetsko prvenstvo u Rusiji, šteta je još manja. Dani kad je EA Sports izbacivao posebne igre posvećene svetskom prvenstvu (2014 FIFA World Cup bila je poslednja) davno su iza nas, a u njima su se nalazile sve reprezentacija sveta, sa kompletnim kvalfiikacijama.

Kako je najavljeno, EA Sports zadržaće sve postojeće lige, i nema nikakvu prepreku da dođe do još licenciranog sadržaja. Dalje, saradnja sa UEFA se nastavlja, s obzirom da je ova organizacija potpuno odvojena od FIFA. To znači da prava na evropska klupska takmičenja nisu upitna. Na kraju, EA Sports insistira na tome da ih je FIFA godinama ucenjivala kad je reč o daljem razvoju igre, što je i rezultovalo neviđenim hejtom na FIFA igre. Dakle, stvari se u suštini neće menjati, a srećni smo i što je EA demantovao sve priče o tome da će serijal otići u free to play vode, kao što je to nesrećno učinio Konami sa eFootballom.

Autor: Video Game Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks for submitting your comment!