Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Sea of Solitude

Iako se nastavci najpopularnijih franšiza i dalje prodaju ludačkim tempom, nija nam čudno to što se sve više igrača okreće indi ostvarenjima u potrazi za svežim idejama ili barem onim koje nisu prečeste u gejming industriji. Sea of Solitude je baš jedan od takvih ostvarenja koji nam je odmah privukao pažnju naglaskom na priču i temom koja je u potpunosti okrenuta duševnim problemima ljudi.

U centru radnje se nalazi devojka Kay, koja usled osećanja usamljenosti i depresije potpuno biva obuzeta tamom. Ona će kroz Sea of Solitude (naslov koji je očigledno odabran zbog kraćeg oblika koji glasi „SOS”) pokušavati da vrati nadu što sebi, što drugim likovima na koje će nailaziti na svom putu.

Sea of Solitude screenshot

Igra je smeštena u potopljeni grad koji će Kay imati izadatak da istraži povremeno se sukobljavajući sa neprijateljima. Njih tokom priče neće biti previše, ali će njihov izgled podsećati na noćne more čime će SOS na momente dobiti čak i horor elemente. Najveći razlog je to što Kay često neće imati načina da se odbrani od utvara, pa će se izvođenje delom svoditi na bežanje.

Sa druge strane, glavna junakinja će u pojedinim momentima moći da koristi izvore svetlosti kako bi likvidirala neprijatelje, baš poput onog što smo videli u A Plague Tale: Innocence. Igrači bi ipak trebali da prihvate da će se gameplay najčešće svoditi samo na putovanje od jedne do druge tačke, uz poneku logičku zavrzlamu, potpuno nalik na „walking simulatore” kao što je recimo Journey (sa kojim deli dosta sličnosti i na grafičkom polju). Priča počinje odlično i početku čak razvija optimizam da će se pretvoriti u nešto neponovljivo, ali nažalost vrlo brzo SOS ostaje bez ideja.

Sea of Solitude screenshot

Valjda kako bi razbili monotoniju, autori su u Sea of Solitude ubacili i nekoliko različitih collectable predmeta, ali čak i ukoliko igrači posvete pažnju ovom delu igre cela priča će moći da se završi za najviše 4 sata. Možda bi sad mogli da kažemo da je ovo premalo, ali SOS se ni ne prodaje po punoj ceni što je blaga uteha.

Najimpresivniji deo ovog naslova je njegova grafička prezentacija. Okruženje je odlično dizajnirano, kao i modeli likova, a dopao nam se i grafički stil koji ovo ostvarenje koristi. Treba pohvaliti i varijacije terena kroz koje Kay prolazi, kao i specijalne efekte. Naslov zaista oduševljava svojim izgledom, pa jedva čekamo da vidimo naredno ostvarenje ovog razvojnog tima.

Sea of Solitude screenshot

Drugi deo prezentacije je zvučna podloga koja nas je u isto vreme oduševila i razočarala. Sea of Solitude je podvučen fenomenalnim muzičkim kompozicijama, ali je sa druge strane glasovna gluma neuverljiva i neinspirisana. Igrači će morati da se priviknu na akcentovan engleski jezik što nije toliki problem kao jezivo izvođenje pojedinih glumaca koji su preterivali u svojim nastupima ispred mikrofona. Obzirom da je SOS potpuno okrenut naraciji i sve akcije na ekranu prate komentari glavne junakinje i sporednih likova, jasno je zašto ovako nešto može da pokvari celokupan utisak.

Bez obzira na to, Sea of Solitude predstavlja zanimljivo iskustvo i vredi ga odigrati, uz upozorenje da obrađuje teške teme sa kojim se u stvarnom životu prečesto srećemo. Možda je to i jedini razlog, pored trenutno previsoke cene, zbog kojeg bi trebalo da preskočite ovo ostvarenje.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Sea of Solitude

Iako se nastavci najpopularnijih franšiza i dalje prodaju ludačkim tempom, nija nam čudno to što se sve više igrača okreće indi ostvarenjima u potrazi za svežim idejama ili barem onim koje nisu prečeste u gejming industriji. Sea of Solitude je baš je
6.9
Zanimljivo
Izvođenje
6.9
10
Vizuelne karakteristike
6.7
10
Zvuk
8.6
10
7.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!