Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Pro Evolution Soccer 2018

U našim krajevima, PES serijal je oduvek važio za “boga i batinu” kada su u pitanju fudbalske simulacije. I pored nedostatka licenci i svojih manjakovisti, naročito u poslednje vreme, Konamijeva fudbalska franšiza uspela je da okupi igrače koji sa nestrpljenjem iščekuju novu sezonu. Pro Evolution Soccer 2018 po najavama izdavača i razvojnog tima trebao je da bude najkonkretniji pokušaj da se dokaže igračima da im je stalo da unaprede i igru i nadoknade ono nenadoknadivo.

Ovde sada dolazi ono čuveno “ipak”. Pro Evolution Soccer 2018 najvećim delom ne stvara osećaj kao da se radi o velikom unapređenju, već o grupi sitnijih izmena koja na kraju teraju igrače da razmisle o tome da li je sve to vredno investicije. Nekada je na ovu dilemu lakše dati pozitivan odgovor, a nekada ne.

Izvođenje na terenu deluje na primer kao evolutivan korak napred, a ne ozbiljnije rešavanje najvećih problema prethodnika. Igra je usporena, igrači se kreću realnije i bolje kontrolišu loptu zahvaljući Real Touch+ mehanicu koja predstavlja veliko unapređenje u odnosu na prethodnika. Uz bolju kontrolu fudbalera, ove godine je lakše graditi akciju i praviti smislenu akciju, zbog čega utakmice znaju da budu uzbudljive.

Sa druge strane, golmani su najbolji primer problema koji je odavno treba da bude rešen, a umesto toga Konami svake godine donosi samo sitnija unapređenja. Sada oni očigledno bolje prate akciju i hitro reaguju na sve šuteve, ali njihova reakcija je često izbijanje lopte koja posle samo olakšava protivničkom timu davanje gola iz “druge”. Njihove mane se najbolje vide prilikom izvođenja slobodnih udaraca, kada ćete verovatno češće davati golove nego što verovatno očekujete.

Ukratko, nakon dosta odigranih utakmica mora da se naglasi da je Pro Evolution Soccer 2018 zabavan, iako se mane osećaju na svakog drugom koraku.

Pro Evolution Soccer 2018

Tu je ponovo i problem licenciranja imena, timova i takmičenja, zbog čega se i ove godine mogu videti čudni nazivi nekih od najbitnijih fudbalskih klubova. Situacija je popravljena u odnosu na prethodne igre, ali kao i do sada jedino rešenje predstavlja daunload i instalacija nezvaničnog peča.

Glavni mod oflajn igre je Master Liga koja je stigla sa začuđujuće mali brojem novina u odnosu na prethodnika. Ubačene su utakmice u predsezoni i dorađeni transferi tako da ovog puta deluju realnije, ali ostatak ovog moda je gotovo identičan kao ranije.

Random Selection Match je zanimljiva novina. U njemu igrači biraju četiri parametra na osnovu koji igra sastavlja tim od nasumično izabranih fudbalera, što zna da bude naročito zabavno kada se igra protiv osobe ispred istog ekrana.

Ostali modovi takođe nisu doživeli veće izmene u odnosu na prošlu godinu i tu je već poznat izbor takmičenja, posebne utakmice, kao i Become a Legend u kojoj se vodi jedan fudbaler do slave.

U onlajn segmentu, najbitniji deo igre čini i myClub mod koji je ove godine doživeo manje izmene. Ovaj mod slučan je FIFA Ultimate Team režimu u kojem igrači pokušavaju da skupe najbolji mogući tim pobedama u mečevima i uz malo sreće.

Velika razlika je u tome što PES ima drugačiji sistem u odnosu na konkurentsku igru koji se svodi na kupovinu ugovora koji su skuplji za bolje fudbale. Samim tim iako je u PES-u, za razliku od FUT-a, moguće u tim dodati Ronalda i druge najveće zvezde, zarađivanje novca je jako teško bez besomučnog grindovanja. Ipak, mnogim igračima, naročito onim koji su igrali myClub ranije, ovo neće biti veliki nedostatak.

Poslednja velika novina koju ćemo navesti je mod za igru tri na tri gde se kombinuje kooperativna i kompetativna igra. Naravno kvalitet ovde najviše zavisi od toga koliko su vam dobri saigrači, ali bez obzira na tom ovaj mod je dobrodošla novina.

Na žalost, čini se kao da je igranje na PC mašinama rezervisana samo za singlplejer ili kauč sesije, jer onlajn može samo da iznervira. Ovde ne govorimo u činjenici da je onlajn režim bio nedostupan u PC verziji nekoliko dana nakon izlaska igre. Problem sa serverima je postao već uobičajen za razvojne timove i izdavače, koji bi stvarno voleli da počnu da rešavaju u budućnosti. PC verzija ipak pati od malo većeg problema, a to je po svemu sudeći nedostatak igrača. Čekanje na meč nekada traje i po nekoliko minuta što će sigurno naterati mnoge igrače da batale celu stvar. Problem je takođe prisutan na konzolama, ali nije ovako izražen.

Pro Evolution Soccer 2018Sa druge strane, PC verzija ove godine izgleda fantastično i bolje od prošlogodišnjeg izdanja, baš kao što su autori obećavali, a razlika na bolje je vidljiva čak i u odnosu verzije sa konzola. Trava i stadioni izgledaju bolje nego ranije, baš kao i modeli fudbalera po kojim je PES poznat. Ipak, nisu svi modeli istog kvaliteta, a razlike se najbolje uočavaju kada pored neke zvezde sa naslovne strane igre stane neki anonimus iz beton lige.

Za kraj, deluje nam i kao da je Konami dao dosta novca da pokupi neke najzvučnije muzičke numere za menije, kada već mora da se drži standardne postavke komentatora koji će uspeti da iznerviraju sve igrače.

Kada se sve sabere i oduzme, Pro Evolution Soccer 2018 je verovatno manji korak napred nego što smo mi to želeli, ali to ne menja činjenicu da se radi o odličnoj fudbalskoj simulaciji. Ukoliko je PES vaš favorit, ubeđeni smo da će izdanje za 2018. ispuniti sva vaša očekivanja, naročito ako ste PC igrač koji nije imao priliku da odigra prošlogodišnju igru.

Ukratko

Pro Evolution Soccer 2018

U našim krajevima, PES serijal je oduvek važio za "boga i batinu" kada su u pitanju fudbalske simulacije. I pored nedostatka licenci i svojih manjakovisti, naročito u poslednje vreme, Konamijeva fudbalska franšiza uspela je da okupi igrače koji sa ne
8.5
Ne propuštati!
Izvođenje
8.5
10
Vizuelne karakteristike
8.9
10
Zvuk
8.6
10
6.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!