Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Gamescom 2017 Reportaža

Gamescom je ove godine oborio sve svoje rekorde počev od broja izlagača, preko broja igara, pa sve do posetilaca kojih je po zvaničnoj statistici bilo više od 350 hiljada. Ovo se itekako osetilo na celom sajamskom prostoru, pa sva naša prošlogodišnja kuknjava o gužvi je važila i ovog puta. Sajam je već sam po sebi ogroman, pa uz brojne posetioce često je bilo potrebno više od pola sata da se stigne od jednog do drugog kraja Keln Mesea.

Gužva je bila i u redovima za isprobavanje igara, pa su igrači ponekad morali da čekaju i nekoliko sati da bi isprobali nadolazeće naslove. Najveće interesovanje je vladalo za igrama kao što su Far Cry 5, Battlefront 2, Call of Duty World War II i Assassin’s Creed Origins. Isprobavanje atraktivnih naslova za obične posetioce bio je veliki izazov, zbog čega su mnogi potpuno izbegavali ove štandove i odlučili da svoje vreme provedu igrajući indi naslove.

VideoGame Arena Gamescom 2017

Ipak, velike kompanije potrudile su se da prirede šou čak i onim igračima koji ne žele da stoje u redovima. Ubisoft je imao svoju binu gde je organizovao givaveje, a već tradicionalno Electronic Arts i Blizzard raširili su se po većem delu hala u kojim su nastupali uz vešto dizajnirane štandove. Njihovi nastup po mišljenju posetilaca je bio i najatraktivniji na Gamescom 2017. Naravno ni druge kompanije nisu preterano zaostajale u ovom segmentu.

Sa druge strane Gamescom ove godine nije bio prepun šokantnih vesti, jer je to pripalo E3 sajmu, ali je i dalje bilo zanimljivih novina. Kao najbolja ilustracija toga je PlayStation koji je odlučio da svoju veliku prezentaciju ostavi za kraj godine, ali je ipak objavljeno da će biti izbačena Gran Turismo Sport PS4 Pro konzola. Takođe smo imali prilike da vidimo i prve isečke iz dugoočekivane igre Shenmue 3, ali nas modeli likova nisu oduševili. Ipak, videćemo kako će se sve uklopiti u konačnom izdanju igre.

Microsoft je pak odlučio da održi veliku prezentaciju na kojoj je još jednom prikazana platforma Cuphead. Nadamo se da će ovo biti i poslednja najava igre koja bi konačno trebalo da nam stigne krajem septembra. Lepe vesti su nam stigle u obliku krosplej podrške za Sea of Thieves koji će pomešati PC i Xbox One igrače. Takođe, najavljeno je da je počela pretprodaja za Xbox One X… ako to nekog interesuje uopšte obzirom na njegovu visoku cenu.

VideoGame Arena Gamescom 2017

Nama je bilo zanimljivo to što je Design Lab namenjen izradi kastom Xbox One kontrolera, poput onog koji smo mi napravili, stigao u još 20 država među kojima se nalazi i Hrvatska i Slovenija. Na kraju, old skul igračima je sigurno najzanimljivija bila vest da se sprema Age of Empires IV.

Nintendo je doneo pravu odluku kada je odlučio da ne pravi velike prezentacije jer  je tokom ovogodišnjeg Gamescoma bili očigledno da ovoj kompaniji nije pptrebna reklama. Gužva na štandu na kojem su mogle da se isprobaju nove Mario igre je bila ogromna a Nintendo je podigao temperaturu u Kelnu sa nekoliko velikih najava. Najavljene su nove 3DS igre od kojih najviše pažnje privlači Metroid Samus Returns. SNES mini konzolu trenutno je gotovo nemoguće kupiti pa zato najava nove 3DS XL konzole dizajnirane kao Super Nintendo možda može da posluži kao utešna nagrada. Super Mario Odissey je proglašen kao najbolji, jer je osvojio čak tri titule: najbolja igra sajma, najtraženiji naslov, kao i najbolje Nintendo Switch ostvarenje. Postaje sve očiglednije da će baš Mario biti drugi veliki razlog za kupovinu Nintendo Switcha.

VideoGame Arena Gamescom 2017 Super Mario Odyssey

Activision je na Gamescomu najviše pažnje posvetio novoj Call of Duty igri i Destiny 2 koji nam stiže za manje od nedelju dana. Na spisku Electronic Artsa se našao veći broj igara, ali ni o jednoj popularni izdavač nije rekao ništa senzacionalno. Prezentacija se svela na nove trejlere i sitne detalje koji su predstavljeni samo kako bi zagolicali maštu igrača. Betlfront 2, FIFA 18 i Need for Speed Payback su dobili nove trejlere, prikazan je novi 5 na 5 mod za Battlefield 1, a najavljena je i još jedna ekspanzija za The Sims 4.

Bethesda Softworks je u prvi plan stavio Vulfenštajn 2, a Warner Bros. Shadow of War, ali je nama gotovo podjednako bio zanimljiv i Lego Marvel Super Heroes 2, kao i VR mod za Fallout 4 koji stiže 12. decembra.

Kao što smo već spomenuli Assassin’s Creed Origins bio je jedna od glavnih zvezda Ubisofta koji je ove godine na Gamescomu imao šta da pokaže. To najbolje potvrđuje podatak da su emitovana čak dva trejlera iz nove Assassin’s Creed igre, ali ni ostatak liste nije bio ništa manje impresivan. Svoje mesto su imali Far Cry 5, Mario i Rabbidsi i njihov Kingdom Battle, Just Dance 2017, The Crew 2, South Park: The Fractured But Whole, kao i impozantna lista mobilnih igara. Far Cry 5 i AC Origins smo morali da isprobamo pa ćete naše prve utiske moći da čujete uskoro na kanalu. Na kraju, Ubisoft je priredio iznenađenje u vidu najave nove Anno igre koja će nositi oznaku 1800, što odmah govori da će se serijal ponovo vratiti u istorijske okvire, nakon oko osam godina pauze.

VideoGame Arena Gamescom 2017

Već tradicionalno, Blizzard je uspeo da oduševi svoje igrače iako nije najavio ni jednu novu igru. Naravno, razvojni timovi pričali su o novim apdejtima za svoje igre, kao što je novi komandant u StarCraftu ili mapa u Overwatch-u, a prikazana su i dva odlična animirana filma. Nakon dugo vremena, Blizzard je konačno odlučio da ubaci Kal’Thuzzad-a u Heroes of the Storm, a o novinama u Blizovoj mobi, kao i drugim stvarima moćićete da čujete od samih autora u našem ekskluzivnom intervjuu koji ste i vi oblikovali svojim pitanjima.

Od ostalih igara vredi spomenuti zanimljivu akcionu igru BioMutant koju će objaviti THQ Nordic tokom naredne godine. Ovaj naslov se pojavio gotovo niotkuda, a već je uspeo da nas zaintrigira, iako deluje kao da razvojni tim ima još dosta da radi na njemu. Mada smo PC verziju Final Fantasy XV očekivali, Pocket Edition izdanje ovog naslova za mobilne uređaje je takođe uspelo da nas iznenadi

Kao što smo rekli ranije, naša tura po indi štandovima ove godine je bila veća. U velikoj konkurenciji moramo priznati da su najviše uspeli da nas iznenade simpatična platforma sa inovativnom mehanikom Light Fall, Nine Parchments koji nas podseća na miks Magicke i Diablo-a, kao i metal pucačina Double Kick Heroes koja koristi mehaniku ritmičkih igara kao što je Guitar Hero.

VideoGame Arena Gamescom 2017

Takođe bi smo izdvojili i Trailmakers, u kojem igrači mogu da konstruišu svoja vozila, a koji je na nas možda ostavio i najbolji utisak. Autori su nam dali pristup ranoj verziji igre, pa očekujte da uskoro objavimo nešto i ovom ostvarenju. Takođe i o svim navedinim igrama moćićete da pročitate i pogledate više u narednom periodu na VideoGame Arena portalu.

Tokom Gamescom sajma isprobali smo mnogo drugih igara i snimili smo dosta video materijala koji će ugledati svetlost dana tokom narednih nedelja. Zato nastavite da nas pratite redovno ili lupite taj subskrajb na YouTube kanalu ukoliko već niste.

Povezani članci:

Tropico 6 Preview

Assassin’s Creed Preview

Pro Evolution Soccer 2018 Preview Video

Far Cry 5 Preview

Najavljen Anno 1800

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!