Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Gamescom 2016 reportaža

Gamescom je najveći i najznačajniji gejming sajam u Evropi koji svake godine okuplja brojne autore igara, izdavače, medije, kao i igrače iz celog sveta. Na prostoru kelnskog sajma koji se raširio na 11 ogromnih hala tokom avgusta po običaju se mogu videti neki od najbitnijih novih naslova, što je bila odlična prilika da i mi proverimo koje nas to igre očekuju u budućnosti.

Susret sa Gamescomom novajlijama može biti veliki šok. Pre svega prostor na kojem se organizuje ovaj sajam gotovo je nemoguće potpuno istražiti za par dana trajanja, a situacija ne bi bila puno bolja čak i da hale nisu prepune drugih igrača. Naime, sada već po običaju sve karte za Gamescom rasprodaju se nekoliko nedelja pre početka! Svi koji uspeju da ugrabe kartu na vreme osim prilike da isprobaju nove igre dobijaju šansu i da osvoje nešto na brojnim giveawayima, kao i da prate razne turnire i druge zabavne sadržaje kojih je Gamescom prepun.

Šetajući od štanda do štanda prvi na redu nam je bio 2K koji je u Kelnu predstavio nekoliko dugoočekivanih igara. Jedna od najbitnijih na tom spisku je Mafia 3, čiji novi trejler je dao bolji uvid u motive glavnog junaka i to šta ga je nateralo da krene u borbu za kontrolu podzemlja. Imali smo prilike da saznamo i to da će sve misije u igri imati bar dve opcije za prelaženje koje se obično razlikuju po suptilnosti pristupa.

Civilization VI je imao hands-on demo koji nas je potpuno oduševio. Jedna od najvećih novina je dodatak religije u igru, koja je postala i novi uslov za pobedu, ali nam se i novi grafički endžin dopao, naročito novi prikaz mape. Osim toga, 2K i Firaxis nastavili su da otkrivaju nove vođe šireći spisak nacija koje će moći da se vode u igri.

Prezentacija za NBA 2K17 uglavnom se fokusirala na tehničke detalje ovog ostvarenja i sitnije ispravke gejmpleja, zbog čega nam se učinilo da najbolja košarkaška simulacija ove godine možda i neće doneti previše novina. U razgovoru sa autorima igre neprijatno su nas iznenadili izjavom da ne planiraju da ubace košarkašku reprezentaciju Srbije, iako se to možda učinilo neizbežnim. Ipak, sa dodatkom svih timova Evrolige, bar će navijači Crvene Zvezde imati razloga za radovanje.

I dok se 2K Games fokusirao na nastavke, Blizzard je uspeo da privuče ogromnu pažnju bez ijednog novog naslova. Naravno, ekspanzija za World of Warcraft zauzela je najviše prostora, ali se pričalo i o novim sezonama i proširenjima za druge naslove. Nas je najviše oduševio novi kratkometražni animirani film “Bastion” insirisanim junakom Overwatcha.

Drugi deo, Activision Blizzard dvojca bio je previše zauzet predstavljanjem kontraverznog naslova Call of Duty Infinite Warfare. Prikazani demo za igru nije uspeo da nas toliko oduševi kao najava novog zombi moda koji je ovog puta rađen po uzoru na osamdesete. Na Gamescomu je objavljeno da Destiny konačno dobija opciju za kreiranje privatnih mečeva, a imali smo prilike i da isprobamo novi mod igre Supremacy. Ovaj režim podrazumeva skupljanje medaljona koje protivnici ostavljaju za sobom nakon što ih eleminišete u meču. Za razliku od tradicionalnih mečeva, ovde je važnije biti brz nego imati dobar K/D odnos na tabeli.

Mada moramo priznati da nam Skylanders nije bio visoko kotiran na listi prioriteta, novo izdanje u serijalu moramo da pohvalimo. Skylanders Imaginators po prvi put nam daje priliku da kreiramo svoje junake, što će sigurno biti zanimljivo svim dugogodišnjim igračima. Onim nešto starijim možda će biti zanimljivije to što se u igri našao Crash Bandicoot i to kao jedan od likova koji mogu da se kontrolišu.

Bethesda nas je počastila još jednim predstavljanjem Dishonord dvojke, koju čekamo sa sve većim nestrpljenjem, ali slično možemo da kažemo i za novi Prey. Autori su prikazali jedan deo igre koji pored jezive atmosfere otkriva i mogućnost glavnog junaka da se pretvori u bilo koji predmet na ekranu, što je jedan od članova razvojnog tima Arcane Studios iskoristio da se transformiše u – šolju za kafu!

Ubisoft je prikazao novu ekspanziju za The Crew, kao i više detalja za Watch Dogs 2. Za For Honor je stigla zanimljiva najava alfa testa koji će se održati u periodu od 15. do 18. septembra. Imali smo priliku da isprobamo simulaciju snežnih sportova Steep i South Park: The Fractured But Whole, koje smo detaljnije prikazali u posebnim snimcima na našem kanalu.

Slično moramo da kažemo i za igre Electronic Artsa koji nas je ove godine možda i najviše oduševio, pa čak iako opet nije želeo da priča o Mass Effect: Andromeda. Igrali smo Battlefield 1 i osvojili naš prvi road kill ačivment, a iskoristili smo priliku i da uporedimo FIFA 17 sa PES 2017. I o ovome ćemo pričati u posebnom videu.

Gamescom je imao još dosta prijatnih iznenađenja poput dva nova naslova koja nam stižu iz Bandai Namcoa: Little Nightmares, kao već najavljeni pa potom zaboravljeni Get Even. Tekken 7 upao je zasluženo u centar pažnje na štandu ove kompanije.

Capcom je prikazao prvi gejmplej trejler za Resident Evil 7, Square Enix čak 53 minuta iz Final Fantasy XV koji je nažalost odložen, pa ćemo našu priliku da odigramo ovaj naslov imati tek 29. novembra. Jedan od manje ugodnih vesti je i najava za Metal Gear Survive koji predstavlja veliki zaokret u serijalu, možda i preveliki sudeći po reakcijama publike.

I ovo je ukratko sve ono najbitnije što je doneo ovogodišnji Gamescom, ali u narednom periodu možete očekivati još neke zanimljive snimke i ekskluzivne intervjue koje smo napravili dok smo bili u Kelnu. Zato nastavite da nas pratite redovno!

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!