Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Horizon Zero Dawn

Do sad se ime poznatog serijala Killzone automatski povezivalo sa razvojnim timom Guerilla Games iz Amsterdama. Čini se kao da je bilo samo pitanje vremena kada će se ovaj studio odlučiti da se oproba u nečemu što nije FPS. Nakon Killzone Shadow Fall, ni oni najoptimističniji sigurno nisu očekivali da će Horizon Zero Dawn biti ovoliko dobar.

Mada je ovaj naslov pompezno najavljivan, čak ni do same premijere igre nismo saznali previše o radnji igre. Horizon Zero Dawn prikazuje postapokaliptični svet koji bi delovao sasvim obično da nije naseljen ogromnim robotskim ostvarenjima, za koja niko ne zna kako su se pojavila. U glavnoj ulozi je Aloy (Ejloj) koju pratimo od najranijih dana, a čija radoznalost će je voditi tokom igre do razjašnjenja ove misterije. Horizon počinje sporo i laganim tempom se pomera sve do sredine igre, kada priča postaje zaista dobra.

Horizon Zero Dawn

Svet koji je pred Aloy nije preveliki, ali nudi dosta sadržaja. Najupečatljivije deluju borbe za ogromnim metalnim stvorenjima. U igri postoji više od dvadeset vrsti robota, a ovaj broj postaje još veći ukoliko se uračunaju i neke varijacije. Ono što je najzanimljivije je da protivnici postaju sve veći i na kraju igrača očekuju prave zveri, ali da ne kvarimo iznenađenje. Osim surovog obračunavanja, glavna junakinja može da ih hakuje i pripitomi ili zarati jedne protiv drugih. Svaka borba deluje kao jedno potpuno novo iskustvo, jer postoji veliki broj načina na koje mogu da se odvijaju.

U tom mnogo pomaže bogat arsenal koji je ubačen u Horizon Zero Dawn. Heroina u početku koristi samo luk i strelu, ali vremenom u inventar stižu i drugi tipovi naoružanja poput na primer zamki. S obzirom da svi protivnici imaju svoje slabe tačke, pronalaženje najboljeg načina za eliminaciju često zna da bude uzbudljivo. Pogotovo jer su praćeni odličnim specijalnim efektima na ekranu.

Horizon Zero Dawn

Aloy svoj arsenal konstantno proširuje kraftovanjem novih predmeta, zbog čega će igrači morati da istražuju okruženje. Ovde možda moramo da uputimo i jednu primedbu jer inventar nakon izvesnog vremena postaje nepregledan, čime se otežava snalaženje u njemu kao i trgovina.

Skill sistem deluje bolje i donosi neke korisne nove sposobnosti glavne junakinje, zbog čega nam nije bilo teško da grajndujemo iskustvene poene u nekim delovima igre. Ovde mislimo na ispunjavanje brojnih mini zadataka koje će postavljati likovi na koje se nailazi kroz igru, a koji će na solidan način pratiti glavnu priču. Osim očekivanih tipova zadataka, najviše su nas oduševile misije u kojim se istražuju određene lokacije, što nas je najviše podsetilo na grobnice iz Assassin’s Creed ili Tomb Raider serijala. Ukratko, Horizon Zero Dawn u stanju je da ponudi više od trideset sati odlične zabave.

Horizon Zero Dawn

Mada je Soniju najviše stalo da predstavi ovaj naslov kao baš taj zbog kojeg ćete kupiti PlayStation 4 Pro, igra izgleda odlično i na običnoj PS4. Autori su se potrudili da ponude raznovrsno okruženje, koje podrazumeva nekoliko različitih tipova terena. Vredi pohvaliti i modele robota i likova koji deluju bolje nego u većini RPG ostvarenja. Naravno na najnovijoj konzoli sve deluje još bolje. Glumica Ashly Burch na fantastičan način je udahnula život Aloy, a moramo pohvaliti i ostatak glumačke ekipe. Sve je praćeno i skladnom muzikom, zbog čega Horizon deluje kao pravo remek delo.

Baš zbog toga, nije nam teško da Horizon Zero Dawn po kvalitetu možemo uporediti sa The Witcher 3: Wild Hunt. To što nam je stigao od razvojnog tima koji je do tad radio samo FPS-ove, nam deluje još samo kao ogroman podvig. Intrigantna priča, prelepi grafički prikaz i najviše od svega odlično izvođenje čine ovaj naslov vrednim da se nađe u kolekciji svakog PlayStation igrača.

Ukratko

Horizon Zero Dawn

Do sad se ime poznatog serijala Killzone automatski povezivalo sa razvojnim timom Guerilla Games iz Amsterdama. Čini se kao da je bilo samo pitanje vremena kada će se ovaj studio odlučiti da se oproba u nečemu što nije FPS. Nakon Killzone Shadow Fall
9.2
Ne propuštati!
Izvođenje
9.2
10
Vizuelne karakteristike
9.1
10
Zvuk
9.4
10
9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!