Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Nova sezona – FIFA 17 vs PES 2017

Rivalitet na digitalnim travnatim terenima između fudbalskih simulacija Pro Evolution Soccer i FIFA jednak je onom koji imaju fudbalski klubovi. Zbog toga, već sa prvim demoima oba ova naslova počele su velike polemike o tome koja je to igra učinila veći korak napred, kao i koja će ove godine biti bolja. Mi smo imali priliku da isprobamo obe tokom Gamescoma i u nastavku slede naši utisci.

FIFA 17 stiže sa nekim naizgled velikim novinama, koje u praksi i ne deluju tako značajne. EA Sports najviše se hvalio novim grafičkim endžinom, ali se grafička poboljšanja teško uočavaju. Sa druge strane, Frostbite je doneo malo realnije kretanje fudbalera na terenu, zbog čega sve deluje atraktivnije nego ranije. Nama se učinilo da je igra malo sporija nego pre što bi moglo dobro da dođe ovom serijalu koji odavno favorizuje samo brze igrače.
fifa frostbite mourinho

Druga velika novina je The Journey mod koji nas je najviše podsetio na ono što NBA 2K serijal radi već godinama. Ovde će moći da se prati priča o karijeri mladog Aleksa Hantera koji jurca ka vrhu britanske Premijer Lige. Ultimate Team će ove godine dobiti neke zgodne novine, pa očekujemo da će opet većina igrača ostati preokupirana skupljanjem kartica.

Pro Evolution Soccer 2017 pokazuje želju Konamija da odgovori na sve zahteve igrača. Jedna od najčešćih zamerki prethodnika odnosila se na sudije koji su bili pasivni posmatrači meča i retko kad reagovali na grube prekršaje. Predstavnici kompanije naveli su kako će to ove godine biti ispravljeno, ali mi nismo stekli takav utisak nakon nekoliko odigranih utakmica. Mada je poslednja u nizu koju smo odigrali u nedavno objavljenom demou popravila utisak, sudije i dalje nisu svirale prekršaje za koje se inače često vide kartoni na pravim stadionima.

Sama igra je doživela brojne izmene i ovde možemo pohvaliti Konami iako ideje koje su korišćene nisu sveže. Ovde najviše mislimo na povratak nekih taktičkih opcija koje su viđene u prethodnicima, ali je bez obzira ovakva odluka dobrodošla.

Drugu najveću zamerku imaće PC igrači. Naime i ove godine verzija PESa za kompjutere koristiće zastareli grafički endžin, zbog čega će ovaj naslov ostaviti potpuno drugačiji utisak na ljubtelje serijala. U našem razgovoru sa autorima saznali smo da će možda već sledeće godine ovaj nedostatak biti ispravljen.

pes-2017-fc-barcelona

 

I dalje je zanimljiva situacija i sa licencama imena klubova i fudbalera. Konami je prešao u ofanzivu i kupio imena nekih od najvećih timova, ali će i pored toga najpoznatije lige delovati prazno i nedovršeno. Najbolji primer je to što se u igri nalaze Barselona i Borusija Dortmund, ali ne i njihovi najveći rivali Real Madrid i Bajern Minhen. Ovako nešto umnogome kvari celokupan utisak, iako predstavnici Konamija tvrde kako je sada lakše nego ikad promeniti sve podatke u igri. Čekanje na peč sa ispravnim podacima i nije baš najidealnije rešenje.

Za sad deluje kao da je EA Sports ozbiljnije shvatio svoju fudbalsku simulaciju, ali nećemo donositi preuranjene utiske. Ova utakmica je tek na poluvremenu, a za kompletniji utisak sačekaćemo 15. septembar kada stiže PES i 29. Septembar kada očekujemo novu Fifu.

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

1 Comment

  1. PES je u poslednje vreme katastrofa, kao da igram neku arkadu.

    0
    0
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks for submitting your comment!