Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Aliens: Dark Descent – Kultni horor u novom ruhu

Najnovija gejmin obrada kultnog horor serijala, Aliens: Dark Descent, iako sama po sebi nije survival horor igra, majstorski dočarava jezivu atmosferu franšize. Ona nam dolazi u obliku koji do sad nismo imali prilike da vidimo, jer je u pitanju timska strategija koja podseća na XCOM, ali uz novi i zastrašujući obrt. Iako ostaje veran izvornom materijalu i uspešno se drži svoje inspiracije, koordinacija vašeg odreda i intenzitet bitaka ponekad mogu postati haotični i frustrirajuće nepravedni.

Na pustom mesecu zvanom Lethe, igrači će se naći u cipelama vojnika po imenu Maeko Haies i Jonas Harper. Narativ ne gubi vreme da vas uroni u haos i neizvesnost koji definišu svemir prepun vanzemaljaca. Uspeva da iznenadi i humanizuje svoje likove, osiguravajući da ostanete potpuno uvečeni u sablasno putovanje kroz Aliens Dark Descent.

Aliens Dark Descent
Aliens Dark Descent
Aliens Dark Descent
Aliens Dark Descent
Aliens Dark Descent
Aliens Dark Descent
Aliens Dark Descent

Kao vođa odreda, igrač voditi svoj tim kroz zone misije, od kojih je svaka označena ciljevima i vrednim resursima. Prolazeći oprezno kroz vrata, igračeve trupe su obavijene fog-of-war tminom koja donosi neizvesnost, te je neophodno budno paziti na pulsirajući radar. U tim trenucima, mada potpuno žanrovski drugačiji, ovaj naslov podseća na fenomenalni Alien: Isolation. Istraživanje je ispunjeno terorom, a ta napetost dostiže vrhunac usred intenzivnih bitaka.

Susreti u realnom vremenu suočavaju igrače sa legendarnim stvorenjima kao što su Facehuggers i Alien Queens. Za razliku od pomenutog XCOM serijala, gejmeri ovde jednim klikom na dugme mogu da uspore ili pauziraju akciju kako bi fokusirali vatrenu moć odreda na ključne mete. Ponašanje Ksenomorfa ostaje verno serijalu, jer uvek pomahnitalo jurišaju i odvlače vojnike kad god se za to ukaže prilika. Marinci automatski odgovaraju na pretnje, ali je na igraču prepušteno da odredi najbolji odnos uloga, tj. naoružanja koji tim ima.

Aliens Dark Descent

Međutim, skriveni delovi, gde morate da manevrišete svojim odredom kroz čopore usnulih Ksenomorfa, mogu biti trapavi. Kontrole čučnja i pokreta možda neće uvek pravovremeno odreagovati, što dovodi do smrtonosnih susreta sa neprijateljem. U zavisnosti od poslednje snimljene pozicije nakon pogibije, gejmeri će možda biti primorani da se povuku i adekvatno se pripreme pre nego što ponovo pokušaju da se vrate u isti deo.

U trenucima predaha od intenzivnih borbenih scenarija, bitke postaju brze i uvode sve veću kompleksnost sa svakim novim levelom marinaca. Poput XCOM, igra nudi klase zasnovane na ulogama koje se ističu u različitim oblastima, kao što su pucnjava ili hakovanje uz pomoć letećeg bota. Bez Tekera, određena vrata ostaju zaključana, dok su medicinari ključni za oživljavanje saigrača iz komatoznih stanja, a narednici obezbeđuju dragocena poboljšanja karakteristika. Svaka klasa igra vitalnu ulogu tokom misija, zbog čega je njihovo prisustvo neophodno.

Aliens Dark Descent

U svojoj matičnoj bazi, igrači mogu potrošiti resurse na otključavanje jedinstvene veštine za svaku klasu ili dodeliti lekare da ubrzaju oporavak povređenih vojnika. Ispod površine, Dark Descent sve miriše na XCOM i oko toga nema nikakvih vrdanja. U početku nam se činilo kao da znamo šta možemo da očekujemo od ovog ostvarenja, ali njegova kompleksnost je savršeno dopunila priču o “Osmom putniku”. Što korisnici više ulože vreme u ovo ostvarenje, više će osetiti njegovu skladnu mešavinu strateškog igranja i zadivljujućeg sveta Xenomorfa.

Dark Descent verno hvata suštinu Alien serijala dok pruža zanimljivu timsku igru. Uprkos nekim nedostacima pri kontrolisanju tima tokom ključnih trenutaka, ovo ostvarenje poseduje dovoljno ubedljivih elemenata da zadrži igrače zaokupljenim do samog kraja. Pokazalo se da je ona za nas bila uzbudljiva vožnja rolerkosterom sa dosta uspona i padova, ostavljajući na kraju zadovoljnim što smo odlučili da mu posvetimo vreme.

Igru nam je poslao Focus Entertainment, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Aliens: Dark Descent – Kultni horor u novom ruhu

Što korisnici više ulože vreme u ovo ostvarenje, više će osetiti njegovu skladnu mešavinu strateškog igranja i zadivljujućeg sveta Xenomorfa.
7.5
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Grafika
8
10
Zvuk
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!