Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Diablo IV – Povratak na pravi put

Jedna od posledica decenijskog jaza između nastavaka je nagomilavanje visokih očekivanja. Diablo igre su uživale u hvalospevu kako od kritičara tako i od igrača, ali i dan danas su žustre diskusije o najboljim i najlošijim predstavnicima serijala, što samo svedoči o njegovoj popularnosti. Tome u prilog ide i planetarni debakl koji je Blizzard doživeo sa mobilnim ostvarenje Immortal, zbog čega je punokrvi nastavak, što je svakako Diablo IV, još više dobio na važnosti kao onaj koji mora da vrati serijal na prave staze.

Smešten trideset godina nakon događaja u Diablo III, igra uvodi novog glavnog antagonistu, odstupajući od odluke da tu ulogu poveri već tradicionalno “gospodaru terora”. Kultisti su pozvali Lilit (Lilith), ćerku Mefista, gospodara mržnje, u Senctuary. Lilitino prisustvo je po svim merilima neočekivano u odnosu na prethnika, jer uprkos svom demonskom izgledu i moćima, ona odiše majčinskom i dobronamernom aurom. Kako igrači napreduju, oni otkrivaju Lilitine planove i želje koje ima za Senctuary, otkrivajući dubinu ličnosti koja se obično ne viđa kod Diablo zlikovaca.

Igrači u novoj igri mogu da biraju između pet različitih klasa: Barbarian, Druid, Nekromancer, Rogue i Sorcerer. Svaka klasa poseduje jedinstvene sposobnosti i prednosti. Dostupne su duboke opcije prilagođavanja za izgled karaktera, uključujući kosu, boju kože, pol, šminku i tetovaže. Što se samih performansi tiče, Barbarian se, očekivano, ističe u fizičkoj borbi sa raznovrsnim arsenalom oružja. Druid koristi sile prirode i može se transformisati u vukodlaka, pojačavajući svoje borbene sposobnosti. Nekromancer je specijalizovan za magiju u vezi sa smrću, koristeći utvare i prizivanje skeletnih ratnika. Rogue koristi bodeže, strele, magiju i otrov u svom spretnom stilu borbe. Na kraju, Sorcerer koristi moćnu elementarnu magiju, koristeći vatru, led i munje. Svaka klasa ima razgranato stablo veština, omogućavajući igračima da kreiraju različite bildove. Ako igrač zaželi da promeni svoje izbore, može da preraspodeli bodove veština po određenoj. Eksperimentisanje sa različitim bildovima se preporučuje, sve dok igrač ne nađe stil igre koji mu najviše odgovara.

Povratak nivoa težina, “World Tiers”, omogućava igračima da prilagode težinu igre po sopstvenom nagođenju. Niži nivoi nude lakše okršaje sa neprijateljem, ali daju manje nagrada, dok viši nivoi pružaju više XP, zlata i pristup najvernijem loot-u. World Tier 1 služi kao podrazumevano podešavanje, pogodno za novajlije, ali ga veterani Diablo serijala potencijalno mogu okarakterisati kao prelakim. Tier 2 već popravlja ravnotežu tako što predstavlja veći izazov koji igrači mogu savladati upornošću. World Tier 3 i 4 se otključavaju ispunjavanjem određenih tamnica nakon završetka kampanje, nudeći još veće izazove za dobro opremljene i vešte igrače. Jedna značajna promena u Diablo IV je uvođenje povezanog otvorenog sveta. Za razliku od svojih prethodnika, gde su oblasti bile odvojene i zahtevale su putovanje kroz portale, svi delovi Diablo IV se neprimetno prepliću u prostranom, naizgled, otvorenom Sancturay svetu. Igrači mogu slobodno istraživati bilo koje lokacije, a taj posao olakšavaju portali ili novouvedeno jahanje konja. Ovaj kohezivni pristup čini da se svet oseća međusobno povezanim i manje linearnim u poređenju sa prethodnim igrama.

Zanimljivo je nelinearno pripovedanje, koje olakšava imerziju u svet i pruža osvežavajuće iskustvo. Čak i putovanje do udaljenih lokacija na mapi sveta čini se besprekornim. Naš prvi završetak glavne kampanje trajao je oko dvadeset sati, pri čemu smo zaobišli dobar deo sporednih zadataka i opcionih tamnica. Međutim, drugi prelazak nam je otkrio grešku, te se toplo preporučuje da se uključite u ove aktivnosti kako biste u potpunosti iskusili čari istraživanja sveta i otkrivanja skrivenih priča u tamnicama. Engame sadržaj, koji uključuje Paragon za povećanje veština, lov na glave u Whispers of the Dead, događaje Helltide, tamnice Capstone i Nightmare i Fields of Hatred PvP arenu, pruža obilje mogućnosti za izgradnju moćnih bildova i produžuje igranje dugo nakon završatka glavne priče.

Za one koji su upoznati sa Diablo serijalom, osnovna premisa Diablo IV ostaje dosledna. Demoni napadaju Senctuary, a igrači kreću u avanturu prepunu konstantnog kliktanja (miša na PC mašinama) i mešovanja tastera (na kontrolerima konzola) da bi ih pobedili i prikupili vredan plen. Međutim, Diablo IV se ističe svojim kombinovanjem najboljih elemenata prethodnika na putu ka sopstvenim identitetom. Prisutna su poboljšanja kvaliteta života uvedena u Diablo III, a povratak skill tree iz Diabla II dodaje dubinu prilagođavanju karaktera.

Igra takođe vraća i mračnu estetiku Diabla II, za razliku od prethodne igre, ali uvodi i neke novine kako bi zakucao igrače za ekran. Igrači mogu očekivati gomilu detalja na mapama, ruinirane objekte i lokacije kreirane sa dosta pažnje, kao i konstantni haos na ekranu kada se pojavi veći broj neprijatelja. Što zbog demonskih nemani, što zbog specijalnih efekata koje kreiraju moći glavnih junaka.

Uprkos svom prijatnom iskustvu, Diablo IV pati od ozloglašenog zahteva za konstantnom internet konekcijom. Dok igranje onlajn sa prijateljima poboljšava faktor zabave, ovaj zahtev nema preteranog smisla za solo igrače. Takođe treba imati u vidu da su u danima nakon premijere (apdejt članka: a i dosta dugo nakon toga), problemi sa mrežom bili česti, među kojima se izdvajaju popunjeni serveri koji su povremeno izazivali kašnjenja u pokretanju igre ili lagovi u pristupu određenim oblastima. Iako su ovi problemi više smetali nego što su kvarili igru, nadamo se da će ovi problemi u što kraćem roku postati prošlost. Tokom našeg testa primetili smo da verzije za PlayStation 4 i PlayStation 5 rade gotovo savršeno. Glasovna gluma je bila dobro izvedena, a muzika je efikasno pogodila atmosferu, posebno jezive kompozicije koje mogu da se čuju na uvodnim ekranima. Uvođenje lakih MMO elemenata, gde se drugi likovi (igrači) mogu videti kako lutaju Sanctuary-jem, dodaje zanimljivu dimenziju.

Diablo IV uspešno ispunjava visoka očekivanja koja su postavili njegovi prethodnici i zadovoljiće dugogodišnje fanove. Besprekorni otvoreni svet je dobrodošla novina u odnosu na ranije igre, a nijansiranija i zanimljivija priča dodaje dubinu iskustvu. Igra obuhvata sve elemente odličnog akcionog RPG-a, sa poznatim Diablo sistemom nagrađivanja koji pruža beskrajne mogućnosti i stara se ne samo za višečasovno uživanje veći i za godine i godine igranja, Season sadržaj i beskrajnu potragu za optimalnom izgradnjom i opremom. Iako je igra odlična i u solanderskom režimu, ona postaje fantastična kada se igra sa prijateljima.

Igru nam je poslao Blizzard Entertainment, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Diablo IV – Povratak na pravi put

Kombinujući najbolje elemente iz prethodnih igara i čvrsto cementirajući svoj jedinstveni identitet, Diablo IV je naslov koji ne smete da zaobiđete.
8.5
Ne propuštati!
Izvođenje
8.5
10
Grafika
8.5
10
Zvuk
9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!