Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Football Manager 2023 –  Kolektivna kreativna kriza

Football Manager već odavno ima potpunu dominaciju u svom žanru – toliku da je čak i moćni EA Sports naterao da se povuče još pre desetak godina. Kao što smo videli bezbroj puta, monopolski položaj na tržištu često ume da uspava razvojne timove, a prethodna izdanja mogla su se zbog toga nazvati rutinskim. Zato, ni od verzije za 2023. godinu nekako nismo očekivali previše.

Football Manager 2023 team selection
Veliki klubovi imaju velike ciljeve, ali i dalje su lakša varijanta

Poboljšanje koje se najlakše primeti vezano je saradnju sa UEFA, tako da se igri nalaze i sva evropska klupska takmičenja, po prvi put. Sve to naravno prate odgovarajući logoi i meniji koji ako ne ništa, donose nešto veću autentičnost. Ipak, na terenu to je manje vidljivo, s obzirom da trodimenzionalni prikaz utakmice i dalje izgleda lošije nego izdanje FIFA serijala starije od 20 godina. Raduje ipak što je kvalitet animacija značajno bolji, a i manje je situacija kad AI bezglavo juri po terenu ili čini greške kakve ne prave ni petlići.

Kad je reč o dešavanjima van terena, Squad Planner je možda i najkorisnija novina. Ova opcija dozvoljava ne samo pregled trenutnog sastava, već pruža i viziju kako će on izgledati u naredne dve sezone. Ovde se kao faktor uzimaju ne samo dolasci i odlasci igrača, već i starenje onih koji ostaju u sastavu. Ukoliko primetite da ste slabi na određenim pozicijama, direktno možete poslati instrukcije svojim skautima. Naravno, sve ove stvari bile su omogućene i ranije, ali sad je sve na jednom mestu i samim tim štedi vam vreme.

Football Manager 2023 game engine
Grafička podloga po mnogo čemu zaostaje i za FIFA igrama iz prošlog milenijuma

Zadržavanje na klupi do sad je zahtevalo da imate dobre odnose sa upravom kluba, odnosno da ispunjavate ciljeve koje ste postigli u dogovoru sa njima. FM 2023 uvodi i jedan novi faktor, a to je podrška navijača. Na posebnom ekranu imate i pregled strukture navijača, od onih koji se pojavljuju samo kad timu ide dobro, do najvećih fanatika. Na istom mesto dobićete informacije i o tome kakav je njihov uticaj na upravu kluba. Ipak, bolje je imati ih na svojoj strani, a to ćete činiti ispunjavanjem većine njihovih želja. One nisu vezane samo za poziciju kluba u ligi, već i igranje atraktivnog fudbala, odnosno pobeđivanje lokalnog rivala. Ciljevi uprave i navijača ne moraju biti isti, pa je na vama da procenite šta vam je važnije. Verovali ili ne, to je otprilike to! Naravno da igra donosi i na stotine drugih sitnih poboljšanja i ispravki, ali ništa od toga nije vredno pomena.

Supporter profile page Football Manager 2023
U pojedinim klubovima, navijači imaju veliki uticaj

Takođe, neki stari problemi i dalje postoje. Čuveni gegenpresing tako je i dalje izuzetno efikasan, i možete ga koristiti čak i vodeći nižerazredne timove, jer ovakav pristup za razliku od realnosti ne zahteva igrače u vrhunskoj kondiciji. Isto tako, jednom kad pronađete dobitnu formaciju i taktiku, proći će više sezona pre nego što budete morali da je modifikujete.

Da ne bude zabune, Football Manager 2023 jeste najbolja verzija igre do sad, ujedno i najbolji fudbalski menadžer svih vremena. Ukoliko je prošlo 3-4 godine otkako ste ga igrali, onda nabavka ove verzije ima smisla. Međutim, poboljšanja u odnosu na FM 2022 minimalna su, do tačke kad možemo reći da je ovo najmanja verzija između dve verzije igre. Za Sports Interactive zato ostaje da dobro razmisle da li mogu da nastave ovako, ili je bolje rešenje da se ipak isproba neki drugi model.

Football Manager 2023 Console – Konzolna verzija i za PC!

Football Manager 2023 Console in Microsoft Store

Ako vas ovo ne zbuni, ništa neće! Sports Interactive uporedo je sa PC izdanje predstavio i Football Manager 2023 za Xbox Series konzole i PS5, ali ono baš pod nazivom Football Manager 2023 Console postoji i na PC-ju, samo u Microsoft Storeu! Ovo izdanje za osnovu uzima FM 2023, ali ga modifikuje tako izbacuje opcije koje nisu esencijalne i time značajno ubrzava gejmplej. Rezultat svega je nešto što mnogo više podseća na starije igre u serijalu, neopterećene gomilom opcija čiji je uticaj nikakav ili teško merljiv. Zato, ovo može biti sasvim dobra alternativa, pogotovu jer za upravljanje možete koristiti džojped i igrati iz fotelje.

Igru su nam poslali Sega i , ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Tagovi: Football Manager 2023

Ukratko

Football Manager 2023 –  Kolektivna kreativna kriza

Football Manager 2023 verovatno je najmanje unapređeni nastavak u serijalu u odnosu na svog direktnog prethodnika. Ipak, ovo je novi najbolji fudbalski menadžer u istoriji.
8
Zanimljivo
Izvođenje
9
10
Grafika
3
10
Zvuk
2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!