Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Gotham Knights – Ne tako fantastična četvorka

Promene su dobra stvar. Koliko god da su Batman Arkham bile dobre (ili čak odlične), sličan koncept ovih naslova vremenom je počeo da zamara. Sedam godina nakon Arkham Knighta, Warner Bros. Montreal, najpoznatiji nam po Batman: Arkham Origins, dobio je težak zadatak da se sa Gotham Knights vrati u poznati univerzum.

U startu, najveću promenu predstavlja to što je Batman mrtav… zaista totalno mrtav, što znači da je Gotam još jednom prepušten na miliost i nemilost poznatim i nepoznatim negativcima. U ratu koji besni između Court of Owls i League of Shadows stradaju svi, a da ih zaustave probaće Nightwing, Batgirl, Robin i Red Hood. Mogućnost da u akciju vodite čak četiri lika zvuči zanimljivo, pogotovo što se najavljivalo da će svaki od njih biti unikatan.

Nažalost, spektakularne scene nisu toliko česte

I zaista, uvodni momenti igre obećavaju, ali ubrzo nakon toga, bićete bačeni u blato. Prvo, priča je toliko predvidljiva da nam je samo ostalo da se nadamo kako će se na samom kraju ipak desiti nešto neočekivano. Međutim, to nije bio slučaj. Ipak, najveći problem predstavlja izvođenje. Bez obzira što ovaj naslov nije smešten u Arkham univerzum, brojni elementi gejmpleja preslikani su odatle. Jedan od njih svakako je borbeni sistem, gde se udarci vezuju kontekstualno. Međutim, ovde ćete često imati osećaj da nešto radite pogrešno, zamahujući u prazno dok vas umlaćuju. Istina je zapravo da igra nema dobro osmišljen kombo sistem, a izbačena je i mogućnost zadavanja kontraudaraca. Zbog toga, često ćete ispadati iz ritma i koristiti se udri-i-beži taktikom jer ćete u suprotnom biti lak plen za besnu rulju. Čak i kad se jednom prilagodite svemu, sve što ćete osetiti je dosada dok bezbroj puta ponavljate iste kombo serije.

Batman Arkham igre imale su element istraživanja, kao predah između akcije. Gotham Knight pokušava da uradi isto, tako da ćete često biti na misijama koje podrazumevaju sakupljanje dokaza. Upravo na ovaj način, dolazićete do informacija neophodnih za otkrivanje novih segmenata priče. Problem je međutim što to samo podrazumeva da putujete sa jednog na drugi kraj grada kako biste se obračunavali sa hordama protivnika. Zbog toga, implementacija fast travel sistema je nešto što ćete pozdraviti, makar pre nego što shvatite da i njega morate da otključavate na nimalo zabavan način.

Gotam bismo pre nazvali najmanje mrtvim, nego najviše živim do sad

Gotham Knights poseduje i RPG elemente, ali nadogradnja likova podrazumeva najgore grindovanje, pa ćete samo želeti da odradite minimum minimuma. S obzirom da su dropovi nasumični a da novu opremu ne možete da koristite bez dostizanja određenog nivoa iskustva, jasno je koliko je to frustrirajuće. Frustracija opada samo kad igrate u kooperativnom režimu, s obzirom da eliminacija protivnika postaje i lakša i brža. Pritom, niste pupčanom vrpcom vezani za svog partnera, već on može biti i na drugom kraju grada.

Borba ne funkcioniše sjajno i to će teško promeniti patchevi

Sa tehničke strane, Gotham Knight uspeo je baš da razočara. Iako iz pravog ugla može da izgleda jako dobro, činjenica da je igra pre na nivou nekog naslova za prošlu generaciju konzola. Malo šta ovde deluje spektakularno, iako je reč o ostvarenju rađenom samo za sadašnju generaciju hardvera. Još gore je to što je igra zahtevna preko svake mere, pa koliko god da imate jak računar, moraćete da činite određene kompromise. Nažalost, stanje ništa nije bolje ni na konzolama. I PS5 i Xbox Series X verzije rade u samo 30 frejmova u sekundi (i to nestabilno), jer ne postoji performance mod! Kako je razvojni tim objasnio, on neće biti dodat ni naknadno, jer je njihova igra toliko specifično konstruisana da to nije moguće. No, kao što već spomenuta PC verzija pokazuje, očigledno je u pitanju očajna optimizacija. Dodajmo i to da je Gotam i dalje sablasno prazan kao u Arkham igrama, jer u razvojnim timu niko nije čuo da grad ne čine samo zgrade, već i ljudi.

Gotham Knights naslov je koji brzo stvara dosadu, primoravajući vas da stalno vodite iste bitke. Iako režim za dva igrača značajno popravlja situaciju, naš savet bi bio da ovaj naslov eventualno ostavite za narednu godinu i neku rasprodaju. Do tad, uz nešto najavljenog sadržaja i patcheve, stanje možda postane donekle bolje.

Zabava za celu porodicu

Za igru koja ima četiri lika, krajnje neobično što kampanja podržava najviše dva učesnika. Ipak, razvojni tim to makar delimično menja ovog novembra objavljivanjem posebnog Heroic Assault moda. Kako je rečeno, on nema nikakve veze sa kampanjom i podržava do četiri igrača. Ovde ćete se zapravo boriti u klasičnim arenama i pokušati da preživite 30 nivoa rastuće težine. Nije baš ono što smo želeli, ali to možemo reći i za sve ostale elemente igre.

Igru su nam poslali CD Media i Warner Bros, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Gotham Knights – Ne tako fantastična četvorka

Gotham Knights trudi se da sledi i unapredi zaostavštinu Batman Arkham igara, ali to ne radi kako treba. Iako će neki problemi biti rešeni, igra nikad neće uspeti da dostigne njihove visoke standarde.
7
Zanimljivo
Izvođenje
6
10
Grafika
7
10
Zvuk
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!