Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

Fenomenalni uspeh Until Dawn podstakao je razvojni tim SuperMassive Games da nastavi sa izradom horor interaktivnih filmova, ali po malo drugačijoj formuli. The Dark Pictures Anthology je serijal igara koje nam stižu na godišnjem nivou, koje će sve imati zasebne priče, uglavnom zasnovane na poznatim mitovima. Naslovi nisu dugački, ali imaju veliki “replay value” na priče koja se oblikuje na osnovu odluka igrača što ih čini primamljivim izborom, naročito po ceni koja je upola niža od drugih igara. Nakon odličnog Men of Medan, usledio je solidni Little Hope, ali tek sa House of Ashes autori su uspeli da nas ubede da sa nestrpljenjem očekujemo svaki naredni naslov.

Ovog puta tema u prvi mah nama sa ovih prostora možda deluje i najmanje interesantna jer se vrti oko grupe američkih vojnika zaglavljenih u misterioznim ruševinama negde u Iraku tokom potrage za Sadamovim hemijskim naoružanjem. Međutim, ispod površine koja ima politički prizvuk (koji su autori minimizovali potpuno) se u suštini krije borba vojnika protiv nepoznate nemani koja je, verovali ili ne, najsličnija filmu Predator. Glumačka postavka predvođena je glumicom-pevačicom Ešli Tizdejl (Ashley Tisdale) koja je svoj posao obavila odlično, a možete očekivati standardni miks interpersonalne drame, akcije i jump-scare momenata.

The Dark Pictures Anthology House of Ashes screenshot

U odnosu na ostale SuperMassive naslove, priča ne nadmašuje Until Dawn, pa verovatno ni druge epizode u antologiji, ali ima svoje dobre momente. Na primer, sudbina jednog od likova na početku igre zakomplikovana je na toliko načina da nismo sigurni da možemo da pobrojimo sve kombinacije, a sve se lepo povezuje sa ostatkom radnje.

Za razliku od sapunica kakvi su bili The Walking Dead i Life is Strange naslovi, SuperMassive je prepoznatljiv po tome što pogrešne odluke igrača kažnjava sa preuranjenom smrću likova. Želja da se svi zadrže u životu biće jedan od glavnih podizača tenzije, a ukoliko se fatalan ishod desi radnja će se nastaviti, ali će zato deo igre biti preskočen. Takav dizajnerski izbor stvara replay value, jer mada gejmeri mogu da završe igru, oni će imati želju da sačuvaju sve likove (ili pak da prepuste nesrećnoj sudbini). Ovakvi momenti su ono gde razvojni tim briljira i zbog čega jedva čekamo na narednu igru (od ukupno planiranih osam), čak iako nismo u potpunosti zadovoljni sa House of Ashes.

Razlozi za nezadovoljstvo nisu veliku, ali ih ima toliko da kvare celokupan utisak. Baš kao i prethodnici i najnovije poglavlje The Dark Pictures antologije se previše bazira na QTE (quick-time event) scenama od kojih zavisi život glavnih likova. Ukoliko nemate paklene reflekse, žao nam je, ali moraćete da smanjite težinu igre, što je opcija koja je uvedena u ovom ostvarenju. Autori su takođe poradili na uglovima kamera, što je bio jedan od najvećih zamerki igrača, pa i našeg uređivačkog tima.

Slike koje možete da vidite na ovoj strani dokaz su vizuelnog napretka serijala i to ne može da se ospori, ali na kvalitetu grafičke prezentacije ima još dosta da se radi. Pa tako, modeli glavnih likova izgledaju gotovo savršeno, dok njihova animacija nije “ispeglana” do kraja te se često primećuju robotski kruti pokreti. SuperMassive Games takođe kao da je previše usavršio mračne scene (što ima smisla obzirom na hororističnu prirodu naslova), pa scene po danu izgledaju potpuno neubedljivo. Srećom i nema ih previše. Sa tehničke strane takođe se mora pomenuti i to da iako je igra napravljena i u verziji za nove igračke sisteme, grafički apgrejd je teško uočljiv.

House of Ashes prati tempo koje su postavile prethodne igre iz The Dark Anthology serijala, neriskirajući previše sa velikim novinama. Zbog toga svi oni koji su igrali prethodnike će znati šta da očekuju- Tim igračima vredi skrenuti pažnju da ovaj naslov možda nije toliko zastrašujuć kao prethodnici, ali će priča sigurno uspeti da iznenadi. Naš jedini žal je što ni ova igra nije uspela da dostigne nivo koji je postavio Until Dawn, ali možda će neko naredno ostvarenje uspeti da napravi obrt.

Igru nam je poslao Bandai Namco Games, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

Iako House of Ashes nije uspeo da nadmaši fenomenalni Until Dawn, on prati (solidan) kvalitet ostalih naslova u The Dark Pictures antologiji, što je za nas dovoljno za dobru zabavu.
7.9
Zanimljivo
Izvođenje
7.8
10
Grafika
8.5
10
Zvuk
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!