Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Assassin’s Creed Valhalla

Mada smo uživali u Assassin’s Creed Origins i bili oduševljeni sa Odyssey, a prethodno odigrali sve druge naslove u serijalu, imali smo dovoljno razloga da posumnjamo u kvalitet najnovijeg nastavka. Serijal koji je bio na vrhuncu pre 10 igara (prebrojali smo) i 11 godina, odavno je zamorio igrače pa smo sigurni da nismo jedini koji su se zapitali šta to tačno Assassin’s Creed Valhalla može da uradi drugačiije.

Za početak, autori su odabrali tematiku koja je uvek dobro prolazila kod igrača: vikinzi i nordijska mitologija. U glavnoj ulozi se nalazi Eivor i njen/njegov (igrači mogu da biraju pol junaka) brat Sigurd koji se sa hladnog skandinavskog poluostrva upućuju put Velike Britanije kako bi započeli novi život (a svi znamo šta je to značilo za Vikinge). Ono što sledi su previranja, politika i mnogo prolivene krvi, a tokom priče su dotaknute sve zanimljive teme, pa čak i večita inspiracija – Asgard. Obzirom na prethodnu istoriju igara, ovo poslednje smo očekivali, kao i nažalost to da će priča u modernom vremenu još jednom dobiti minimalnu minutažu, pa nam je drago da vikinška priča „vadi prosek”.

Assassin's Creed Valhalla screenshots

No, da biste sve to videli moraćete da pregurate pomalo spor uvodni deo koji će vam takođe dati i pogrešnu sliku o tome kako izgleda izvođenje u AC Valhalla! Troma akcija tokom vremena postaje sve brutalnija, a tek u kasnijim delovima igre glavni junaci imaju priliku da nauče neke od najzanimljivijih specijala. Jedan od njih je na primer varijacija na „Spartan kick”, ali ono što je još zanimljivije je i to da će igrači opet imati priliku da izvedu likvidacije sa skrivenom oštricom (i to bez obzira na jačinu protivnika) po kojoj se ovaj serijal i proslavio.

U igru su ubačeni i pohodi na neprijateljska utvrđenja koja će ovog puta biti direktnija nego ranije, uz korišćenje srednjevekovne vojne mehanizacije i strategije. Nakon svakog ovakvog „izleta”, Eivor prikuplja vredne resurse koje potom može da uloži u razvoj naseobine, što je još jedan element uz hidden blade koji nismo videli odavno u serijalu.

Assassin's Creed Valhalla screenshots

I Assassin’s Creed Valhalla se zasniva na RPG elementima kao prethodne dve igre i on je doneo novi sistem razvoja glavnog junaka/junakinje. Svi skilovi su pobacani po ogromnoj mreži i igrači mogu da biraju koju granu će slediti. Uglavnom se radi o pasivnim skilovima, a mada nije uvek pregledno šta se krije na kojoj grani, igra nudi mogućnost da gejmeri u bilo kom trenutku promene mišljenje i ponište određene izbore. Na taj način oni mogu da promene određene stvari ukoliko shvate da taj sistem ne odgovora njihovom načinu igre.

Verujemo da će igrači biti zainteresovani da eksperimentišu i istražuju, jer je svet u AC Valhalla sigurno jedan od najlepših koji smo videli u serijalu i nadmašuje poslednjih nekoliko igara. Autori su se potrudili da kreiraju različite terene, pa čak i neke nestvarne, kao što smo naslutili, a lagali bismo kada bi rekli da nam nemo posmatranje pojedinih prizora nije produžilo igranje. Sa druge strane, naslov ne nadmašuje prethodnike na tehničkom polju, jer i on takođe pati od brojnih sitnih bagova. Za razliku od Watch Dogs Legion, ovde smo ovako nešto i očekivali, što i nije tolika uteha koliko to da se uglavnom radi o stvarima koje nisu ometale napredovanje. Tu je naravno i day one peč koji će sigurno ispeglati većinu problema, mada smo mi imali priliku da vidimo tehničke nedostatke i u Odyssey kada smo ga nedavno opet igrali.

Assassin's Creed Valhalla screenshots

Od pozitivnih stvari vredi pomenuti i ubedljivu glasovnu glumu, odličnu muzičku podlogu, kao i solidnu dužinu igre, mada ovde već sve zavisi od toga koliko igrači žele da se udube u sveti koji im donosi ACV.

Assassin’s Creed Valhalla definitivno nije najbolja igra u serijalu, nije čak ni najbolja u svojoj trilogiji, ali je odličan izbor za sve hladnije dane. Pristupačan je novajlijama, a starijim igračima je konačno da odgovore na neka pitanja koja su se dugo vukla.

Igru nam je poslao Ubisoft, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Assassin’s Creed Valhalla

Assassin's Creed Valhalla definitivno nije najbolja igra u serijalu, nije čak ni najbolja u svojoj trilogiji, ali je odličan izbor za sve hladnije dane.
8.1
Ne propuštati!
Izvođenje
8.1
10
Grafika
8.9
10
Zvuk
8.9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!