Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Code Vein

Kada bi detaljno počeli da pretražujemo izjave autora koji stoje iza igre Code Vein, sigurni smo da bismo našli da čak i oni svoj naslov negde opisuju kao Dark Souls u anime ruhu. Trenutno ne postoji lakši način za predstavljanje ovog ostvarenja, ali razlike ipak postoje, međutim da li ih ima dovoljno i da li su one dovoljne da biste na ovu igru potrošili svoje vreme?

Za početak može da se prizna da su razvojni timovi Shift i BN Studios dali sve od sebe da ga barem tematski udalje od svojih izora. Code Vein je smešten u blisku budućnost gde je svet pretrpeo apokalipsu koja je desetkovala ljudsku populaciju. Ipak, ljudi koji su poginuli tokom kataklizme mogu da se vrate u život, ali kao vampiri koji moraju da sisaju krv. Pravi zaplet počinje kada se sazna za novu formulu koja je alternativa ljudskoj krvi i koja može da bude spas za planetu.

Code Vein screenshots

Priča je dovoljno zanimljiva da drži pažnju, ali ako ste gledali anime u bilo kakvom obliku, onda otprilike znate kakvi vas klišei očekuju i u Code Vein. Bilo kako bilo, sigurni smo da će se ovo ostvarenje najviše dopasti ljubiteljima japanskih animiranih filmova.

Ukoliko su ti gejmeri voleli da igraju i Dark Souls i/ili Bloodborne naslove, onda je Code Vein verovatno odličan izbor za njih. Izvođenje krasi sve ono što očekujemo od dobrog RPG ostvarenja. Na početku igrači kreiraju svog glavnog junaka ili junakinju (kroz solidan create sistem), a potom ih očekuje izbor raspodele skilova pri građenju nekog od tipičnih buildova kao što su to warrior, wizard i drugi. Pogled u igri je iz trećeg lica, a borbe su baš kao u Soulsborne ostvarenjima gde se od igrača zahtevaju dobri refleksi i malo strategije.

Nemojte da se uplašite jer Code Vein nije ni izbliza tako težak kao njegovi uzori, najviše zahvaljujući očajnoj veštačkoj inteligenciji protivnika. Protivnici uglavnom neće biti dovoljno zainteresovani da napadaju heroja ili heroinu i njihov odgovor će obično biti previše očigledan da bi napravio bilo kakav problem.

Code Vein screenshots

Dodatnu pomoć predstavljaju saborci koje igrač može da pozove, a na izboru je AI pomoć ili kooperativni sistem igre sa drugim igračem. Od kompjuterskog saveznika nema puno vajde, ali je to dobar izbor u nedostatku boljeg, jer će privlačiti pažnju neprijatelja. Ukoliko je koop sa ljudskom osobom situacija je mnogo bolja, ali treba imati u vidu da je povezivanje privremenog tipa, baš kao što je to bio slučaj u Dark Souls i Bloodborne naslovima.

Kao i u drugim RPG naslovima, tamanjenje neprijatelja povećava ukupnu snagu glavnog junaka ili junakinje, gde mora da se primeti da Code Vein ima solidan sistem skilova. Najbolja novina je to što skilovi mogu da se promene u bilo kom momentu, ukoliko igrački nisu zadovoljni sa određenim buildom.

Code Vein screenshots

Grafički endžin igre bi mogao da dobije visoku ocenu, ali prezentacija u Code Vein ipak ne oduševljava jer animacija nije najsjajnija, a razočarao nas je i dizajn nivoa. Autori igre nisu bili kreativni što se primećuje po neinspirisanom i monotonom dizajnu nivoa, a najzanimljivije je to što su čak i neki objekti „pozajmljeni” iz Dark Souls serijala! Krajnje čudna odluka, koju verovatno objašnjava podatak da je Bandai Namco izdavač svih igara pomenutih u ovom tekstu.

To nama ne smeta previše, da ne bude zabune. Mada nije moglo da se sakrije od kog naslova je Code Vein povukao inspiraciju, autori su morali mnogo više da se potrude da uhvate „magiju” koju je stvorio FromSoftware. U ovoj formi moramo da zaključimo da lenjost razvojnog tima verovatno neće privući mnogo igrača, osim onih koji su najveći ljubitelji podžanra, a koji traže nešto novo jer su odigrali sva slična ostvarenja.

Igru nam je poslao Bandai Namco Games, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Code Vein

Kada bi detaljno počeli da pretražujemo izjave autora koji stoje iza igre Code Vein, sigurni smo da bismo našli da čak i oni svoj naslov negde opisuju kao Dark Souls u anime ruhu. Trenutno ne postoji lakši način za predstavljanje ovog ostvarenja, ali
7.2
Zanimljivo
Izvođenje
7.2
10
Vizuelne karakteristike
7.2
10
Zvuk
8.1
10
8.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!