Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Tropico 6

Naši igrači su uvek gajili simpatije prema Tropico serijalu jer je teme iz igara uvek isuviše lako mogla da se poveža sa aktuelnim političkim zbivanjima u državi. Prethodni naslovi su uvek bili zabavni iako su varirali u kvalitetu, a najveći problem je bio taj što su oni donosili premalo novina u odnosu na prethodnika. Odluka kompanije Kalypso da izradu Tropico 6 poveri novom razvojnom timu nije nam ulila poverenje u to da će situacija biti drugačija ovog puta, ali sitnije izmene koje su bile najavljene uspele su da nam privuku pažnju.

Baš zato Tropico 6 je svojim najvećim delom zadržao poznato izvođenje pa se i ovog puta igrač nalazi u ulozi diktatora koji vodi malenu ostrvsku državu. On će imati punu kontrolu nad proizodnjom dobara, turizmom, diplomatskim odnosima sa drugim državama, ali će moći i da zagazi u živote građana menjajući ustave i zakone kako bi novčana sredstva preusmerio, jel’te, ka svom lagodnijem životu.

Tropico 6 review screenshot
Svi žitelji na mapi su simulirani i možete ih pratiti od kuće pa do posla

Mada je Tropico prolazio kroz ruke različitih timova on je uvek zadržavao svoj neobičan humor, predstavljen kroz ekscentričnog vladara, kao i probleme na koje on nailazi tokom svoje vladavine. Tako je i ovog puta pa će El Pesidente recimo moći da naredi da njegovi podanici ukradu turističke atrakcije drugih država ili da se bave gusarenjem kako bi pribavili potrebne resurse. Mada je to ostalo kao i u prethodnicima, neki drugi elementi izvođenje Tropico 6 se jesu menjali.

Jedna od najočiglednijih novina je to što će igrači ovog puta moći da grade objekte na nekoliko različitih ostrva, gde su se autori potrudili da ona često imaju različitu konfiguraciju terena, kao i raspoloživih resursa. Dobrodošla ideja za koju se pitamo kako je moguće da je dospela tek u šestu igru serijala.

U najnovijijoj igri je zadržana ideja o napretku države kroz različite periode i njih je ukupno četiri, gde svaka donosi nove građevine i tehnologije. Neke od njih, kao što su na primer mostovi, smo sigurni da ćete čekati sa nestrpljenjem da otključate, čime ovo ostvarenje jednostavno tera na igranje u dužim sesijama.

Tropico 6 review screenshot
El Presidente sad upravlja pravom malom državom

Jedan od najzanimljivijih detalja je što igra simulira ponašanje svih stanovnika države, pa igrač može u svakom trenutku da vidi gde se nalazi svaki radnik i zašto nova zgrada nije izgrađena tako dugo. Ovaj sistem donosi i ozbiljan izazov jer igrač mora u svakom momentu da zna da li će imati dovoljno radne snage za pokretanje novog lanca proizvodnje, a ukoliko mora da privuče nove stanovnike, moraće da obrati pažnju i na to da zadovolji njihove minimalne zahteve života kako se ne bi suočio sa pobunom. Ukoliko pak neko od građana počne da se buni protiv vlasti, El Presidente ima opciju i da ga likvidira i tako ućutka opoziciju, ali je ovo tek privremeno rešenje za vladavinu koja strmoglavo pada u propast.

Ono što na tom putu neće pomoći je to što kada se radi o ekonomiji situacija nije baš očigledna i igrači će imati dosta problema da pohvataju šta im donosi, a šta oduzima novac iz budžeta. Otkrivanje uzroka je često kompleksan posao, a čak i najmanja nepažnja može da poremeti ceo tok razvoja. Možda je i najveći nedostatak igre to što rešenje često izgleda kao neki exploit koji autori nisu uspeli da isprave na vreme.

Tropico 6 review screenshot
Nisu svi objekti odmah dostupni za gradnju

Igrači mogu da se bace u ulogu diktatora kroz otvoreni sandbox mod, usmerenu singlplejer kampanju koja donosi niz misija, ali u novom multiplejer režimu. Uvereni smo pak da će igrači najviše vremena provesti u sandbox-u, jer on pruža najveću slobodu pri odlučivanju, ali je pohvalno to što je ostavljen izbor.

Sve do sada rečeno deluje kao da Tropico 6 balansira na tankoj liniji između ,,ekspanzije” i ,,nastavka”. On radi posao dosta dobro, ali ne i spektakularno, a identičan komentar imamo i za prezentaciju igre. Na prvi pogled grafički igra izgleda solidno, ali ne i mnogo bolje od prethodne igre i nije uspeo da nas je impresionira tako kao recimo Anno 1800 koji nam stiže za par dana. Ipak to nije nešto što bi mogli da uzmemo za preveliki minus, jer igra izgleda pristojno iako možda nije najbolje optimizovana. Malo više nam je zasmetala muzička podloga sačinjena od latino muzike koja će uspeti da vam dosadi u rekordno kratkom intervalu, čak i ako ste najveći ljubitelj ovog muzičkog pravca. Ona jeste savršeno uklopljena uz naslov, ali su autori mogli da se potrude da ubace više kompozicija. Ipak, ovo je problem koji ima većina upravljačkih simulacija te ni ovo ne bi trebalo da bude razlog da izbegnete da igrate ovo ostvarenje.

Na kraju se nameće zaključak da je autor igre, Limbic Entertinment, očigledno išao na ,,siguricu” i odlučio se da izbegne drastične promene u svom prvom ostvarenju u serijalu. Mada bismo se obično bunili na ovakvu odluku, nema sumnje da je Tropico 6 zabavan, pa se nadamo da će autori imati više hrabrosti pri izradi naredne igre.

Igru nam je poslao Kalypso Media, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Tropico 6

Naši igrači su uvek gajili simpatije prema Tropico serijalu jer je teme iz igara uvek isuviše lako mogla da se poveža sa aktuelnim političkim zbivanjima u državi. Prethodni naslovi su uvek bili zabavni iako su varirali u kvalitetu, a najveći problem
8
Zanimljivo
Izvođenje
8.0
10
Vizuelne karakteristike
8.0
10
Zvuk
8.2
10
7.4
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!