Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Tales of Vespiria: Definitive Edition

U poslednje vreme smo navikli da svake godine dobijamo novi ,,Tales of…” nastavak, ali ovog puta tradicija je na kratko prekinuta, jer se smo umesto svežeg naslov dobili remasterizovanu verziju jedne od boljih igara u serijalu. Tales of Vesperia je objavljen za PlayStation 3 i Xbox 360 pre više od 10 godina, kada je naišao na dobre ocene kritike i igrača, a ovih dana dobili smo izdanje koje je ima unapređene grafičke karakteristike, ali i dodatni sadržaj koji ranije nije bio dostupan u zapadnom delu sveta. Najlepše od svega je pak to što je Vespiria uspela da zadrži svoj šarm i nakon toliko godina.

Zaslugu za to igra duguje zanimljivoj priči koja prikazuje magični svet, put lokalnog muljatora do heroja, kao i neobičnu grupu saveznika koji će mu u toj avanturi pomoći. Od Tales of Vespiria ćete dobiti priču u rangu najzanimljivijih anime filmova ili serija, ali možete da očekujete i na standardne probleme koje ima JRPG žanr u vidu delova koji se razvlače više nego što treba. Ipak, najveći deo priče je zanimljiv.

Tales of Vespiria review screenshots

Vespiria je akcioni JRPG, što znači da će se akcija odvijati u realnom vremenu, naspram klasične potezne borbe koje obično očekujemo od žanra. Od premijere igre do danas, Tales of serijal je evoluirao, pa akcija u ovom naslovu deluje bazično, ali to ne vidimo kao problem. Inicijalni set poteza lagano će se širiti tokom napredovanja dajući igračima dovoljno vremena da savladaju sve što Tales of Vespiria nudi. Osim u borbama, igrač će vreme provoditi i birkajući različite skilove i opremu, koji su takođe kreirani sa velikom pažnjom.

Uz osnovnu igru, u Definitive Edition ubačen je sadržaj koji je pre toga bio privilegija igrača u Japanu. Radi se o dodatnom setu kvestova, a zanimljivo je i da se u izdanju nalaze i dva dodatna lika koji su naknadno izbačeni.

Tales of Vespiria review screenshots

Sve je upakovano u HD grafiku, gde se primećuje da su autori pokušali da unaprede teksture u igri, mada ne svuda sa istom količinom truda. Najslabija tačka su animacije likova na kojim se najočiglednije vidi da se radi o starijem naslovu. Najsvetlija tačka su ručno nacrtane animacije, kojih nažalost ima premalo u ovom ostvarenju.

Zvučna podloga je takođe u rangu očekivanog, a zanimljiva situacija nastala je kod segmenata koji su naknadno ubačeni, jer je razvojni tim morao da unajmi nove glumce koji bi davali glasove glavnim junacima. Mada su se oni trudili da zvuče kao originalna postavka, prelaz je itekako osetan naročito jer će igra nekoliko puta šetati između ovih delova. Zamerka se odnosi na englesku sinhronizaciju, pa nam se izbor japanskog jezika učinio još prirodnijim nego inače.

To ne kvari značajnije utisak o ovom naslovu, jer se i dalje radi o jednom od boljih JRPG ostvarenja. Zbog toga smatramo da Tales of Vespiria igračima može da obezbedi više od 60 sati dobre zabave, čak i ukoliko su imali priliku da ga odigraju pre.

Igru nam je poslao Bandai Namco Games, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Tales of Vespiria: Definitive Edition

Najsveobuhvativnije izdanje jednog od najboljih Tales of naslova!
8.4
Ne propuštati!
Izvođenje
8.4
10
Grafika
8.2
10
Zvuk
8.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!