Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

WWE 2K19

Monopol često nije dobra stvar, ali je nažalost nešto što postaje uobičajeno kad je reč o licenciranim video igrama. WWE tako sva prava na svoju franšizu već odavno daje samo jednoj kompaniji, što se sa stanovišta kvaliteta već godinama pokazuje kao ne baš sjajna odluka. Ipak, ako nas kečeri nečemu uče, to je da su nagli preokreti mogući, pa i WWE 2K19 pokušava da načini reversal i podigne kvalitet serijala.

Moramo reći da stvari deluju ohrabrujuće od starta. Najmanje reči bismo trošili na količinu sadržaja koja je već odavno besprekorna, pa roster broji na stotine kečera iz sadašnjosti i bliže i dalje prošlosti. Jedina mrlja i dalje ostaje izostanak najveće ikone u istoriji ovog “sporta”, Hulka Hogana, ali kako se on krajem 2018. konačno vratio da radi u kompaniji, možda ga i možemo očekivati u nekoj DLC formi. Njega ali i koga god vam padne na pamet možete napraviti u fenomenalnom editoru kakav jednostavno nema konkurenciju. Kreacije koje ljudi stvaraju su neverovatne, a najlepše je što možete preuzeti na desetine njih. Za mnoge je već ovo dovoljno primamljiv faktor za nabavku igre!

Ono što je pozitivno je dakle zadržano, ali na sreću, mnogo je toga novog. WWE Showcase se vratio ove godine i fokusira se na karijeru Daniela Bryana, momka čiji su usponi i padovi materijala za neki dobar film. Daniel je bio vrlo aktivno angažovan, pa ćete pre svakog važnog meča iz njegove karijere čuti i priču o tome šta mu je prethodilo. Svi koji su igrali ovaj mod u prošlosti, znaju šta ih očekuje. Borbe od vas zahtevaju da ispunite tačno određene zadatke, praktično rekreirajući momente iz pravih mečeva. Kad u tome uspete, aktiviraju se sekvence koje do detalja kopiraju stvarnost, a vama se nameće neki drugi zahtev. Problem može da pravi činjenica da se neki mečevi oduže i na preko 20 minuta, a ako zabrljate, moraćete sve da započnete iznova! To je veoma frustrirajuće, jer je već dovoljan hendikep što protivnika morate da bijete na tačno određen način. Ipak, ako volite Daniela, mislimo da ćete uživati.

Mnogo više vremena zahteva karijerni režim koji je konačno uslišio molbe fanova. To znači da je kvalitet priče mnogo bolji kao i da likovi konačno komuniciraju rečima, a ne linijama teksta. Ovog puta, počinjete sa samog dna, odnosno kao tip koji živi u pozajmljenom kombiju, a novac zarađuje kao kečer za jednu neuglednu organizaciju. Dok ste u ranijim izdanjima počinjali kao deo WWE NXT, sad morate da se izborite za šansu za tako nešto. Naravno, nelinearnost ima svoje granice, pa neke mečeve jednostavno morate da dobijete. Skriptovanje je nekad urnebesno, jer smo jedan od prvih mečeva izgubili u roku od 10 sekundi, da bi nam posle toga prišao oduševljeni Triple H i ponudio ugovor, prezadovoljan onim što smo prikazali. Nekim ljudima je zaista potrebno malo za sreću! Nalik na sve što ima oznaku 2K, problem sa ovim modom je što počinjete patetično slabi, a svako unapređenje kupuje se zloglasnim VC-jem. Naravno da izdavač računa da nemate strpljenje budističkog sveštenika ili sve vreme ovog sveta, pa da ćete pre ili kasnije ustuknuti pred mikrotransakcijama. Šteta, jer je sve ostalo urađeno jako dobro.

Pozajmljujući recept iz Mortal Kombata, WWE 2K19 uvodi i Towers, odnosno igranje serije mečeva koji su tematski povezani na neki način. Recimo, možete da se bijete sa slavnim likovima iz WCW ere ili najčuvenijim grmaljima, a to su i varijacije pravila koje svemu daju na zanimljivosti. Lepo je i što se novi toweri vrlo često postavljaju, a dok neke morate završiti u cugu, drugi dozvoljavaju da snimite poziciju između mečeva.

Dakle, sadržaj i modovi su skoro u savršenom redu – to nam ostavlja da se pozabavimo onim što je već godinama najveći problem – sam gejmplej. Yuke’s se kao razvojni tim odavno odlučio da ne pravi klasičnu borilačku igru, već da simulira prave WWE mečeve. Ta autentičnost ima svoju cenu, jer do beskraja usporava izvođenje. Pravi kečeri zaista se često teatralno valjaju po podu kako bi imali vremena da prikupe malo energije ili jednostavno učinili meč dramatičnijim, ali u video igri to smeta svima osim najzagriženijim fanovima. Veoma frustrirajuće je kad vas protivnik obori, a vi se onda dižete nakon 10-15 sekundi, uz nadu da ćete uraditi reversal. Ukoliko u tome ne uspete, čeka vas nova doza batina, i tako u krug. Nažalost, razvojni tim je pogoršavao neverovatnom tromošću protagonista. Deluje nam nestvarno, ali ove godine je zaista nešto urađeno na tom planu. Iako vrestleri i dalje trče sporije nego pobednici krosa u nižim razredima osnovne škole, valjda će stvari vremenom biti dovedene u red. Druge stare boljke ipak nisu popravljene. Dok su animacije specijalni udaraca fenomenalne, oni standardni i dalje su često smešni. Animacija ume da deluje vrlo grubo, kolizije su čudne, a neshvatljivo je da i u WWE 2K19 nastavljate da hodate u mestu kad se nađete ispred neke prepreke. Sam gejmplej je ostao vrlo jednostavan, tako da nećete imati problema da skačete sa jednog lika na drugog. Dovoljno je samo pogledati šta su im jake i slabe strane i prilagoditi se tome. Kao novost moramo izdvojiti Payback mehaniku, koja predstavlja još jedan način da se vratite u naizgled izgubljen meč, često prljavim potezom za šta možete popiti i diskvalifikaciju.

Prezentacija je takođe daleko od sjajne, iz čega izuzimamo samo odlične ulaske boraca u ring, verno iskopirane iz stvarnosti. Nažalost, i u ovim scenama možemo lako primetiti da nije svima posvećena podjednaka pažnja kad je reč o izgledu, što se odnosi i na neke od legendi. Kosa se i dalje ponaša kao slama, a optimizacija za PC je najblaže rečeno prosečna. Kad se ekran podeli na pola, čak i najjače konfiguracije će pokleknuti. Ipak, barem nema dugih učitavanja koja “krase” konzolna izdanja. Komentar takođe ostaje slaba tačka, a zapanjujuće nam je da smo u nekim mečevima dva puta za redom čuli isti dijalog. WWE zvezde pozajmile su svoje glasove sa različitim uspehom, ali pohvalno je što su se i na ovaj način uključili u igru.

WWE 2K19 je daleko najbolja igra u serijalu za ovu generaciju konzola i PC – volite li ovu vrstu zabave, mislimo da ga svakako vredi nabaviti. Za sve ostale koji nemaju strpljenja ni razumevanja za gejmlej i tehničke propuste, preporučujemo da se vrate nekoj klasičnijoj borilačkoj igri – toga barem ima na pretek poslednjih godina.

Kako do milion dolara?

WWE 2K19 sadrži i Million Dollar Challenge, gde se podrazumeva da možete da osvojite PRAVIH, a ne nekakvih virtuelnih milion dolara! Prvo što treba da uradite je “samo” da u nizu pobedite 15 ultrateških protivnika, uključujući i poslednju prepreku – Zlatnog AJ Stylesa. Pritom, svih 15 mečeva morate dobiti u nizu, dakle bez i jednog poraza. Ako uspete u tome, to ipak ne znači da vam pripada novac, već treba snimiti video u kome objašnjavate zašto mislite da biste pobedi AJ Stylesa u WWE 2K18. Ukoliko budete izabrani i prođete još nekoliko koraka, očekuje vas završni meč protiv pravog AJ Stylesa kojeg treba pobediti u 1 na 1 duelu… naravno, u igri, ne u stvarnosti. Ako u tome uspete, milion dolara je u vašem džepu. Ipak, pre nego što zadovoljno počnete da trljate ruke, treba reći da je takmičenje ograničeno na igrače iz Amerike, Singapura, Australije, Nemačke i drugih nama ne tako bliskih zemalja.

Autor: Vladimir Dolapčev

Igru nam je poslao 2K Games, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

WWE 2K19

Monopol često nije dobra stvar, ali je nažalost nešto što postaje uobičajeno kad je reč o licenciranim video igrama. WWE tako sva prava na svoju franšizu već odavno daje samo jednoj kompaniji, što se sa stanovišta kvaliteta već godinama pokazuje kao
7
Zanimljivo
Izvođenje
7
10
Vizuelne karakteristike
7
10
Zvuk
6.5
10
6
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!