Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Te 1996. godine u modi je bilo da konzole imaju maskote. Nintendo je imao brkatog vodoinstalatera, SEGA svog plavog ježa, a Sony sa PlayStation konzolom je još tražio svoje zaštitno lice. Tada je Naughty Dog (Uncharted) objavio prvI Crash Bandicoot i Sony je dobio svog heroja. Ogroman uspeh ovog naslova rezultovao je dodatnim Crash igrama koje su uspevale da podignu lestvicu još više. Nakon sedam godina od poslednje igre gde se pojavio ovaj junak (a još duže od poslednje dobre) na PlayStation 4 je stigao Crash Bandicoot N. Sane Trilogy.

Nakon premijere 2017. godine, potvrđeno je da će ovaj junak uskoro zakoračiti i na sve druge aktuelne igračke sisteme. PlayStation ikona je tako konačno odlučila da napusti konzolu na kojoj se proslavila, a ova vest je dočekana sa tolikim oduševljenjem da niko nije ni mario za činjenicu da će njegova premijera doći godinu dana kasnije.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Kolekcija obuhvata tri prve Crash igre, po mnogima i najznačajnije za ovog junaka, a razvojni studio je najviše radio na prebacivanju igre u novi grafički endžin uz tek po koju doradu gejmpleja, poput autosave opcije i sličnog.

Izvođenje je tako ostalo baš onakvo kako ga pamti najveći broj igrača, ako tu isključimo one najfanatičnije. To doduše znači da N. Sane Trilogy dolazi sa svim onim što je bilo dobro, ali i problematično u osnovnim igrama – a ne treba da vam kažemo da nakon 20 godina igre danas izgledaju dosta drugačije.

Današnjim igračima, pa i onim malo starijim koji nemaju tako dobro pamćenje, surova mehanika platformskih ostvarenja iz devedesetih će doći kao veliki šok. Naime, Crash će ginuti nakon što dobije samo jedan udarac, a teške platformske delove nećemo ni da pominjemo. Ovakvo izvođenje nagrađuje one najupornije, ali će sigurno iznervirati igrače koji su navikli da prozuje kroz igre, naručito one koji na prvi pogled deluju kao da su namenjene najmlađima.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

U neku ruku se slažemo, pogotovo sada kada smo videli kako izgleda Resident Evil 2 Remaster koji sprema Capcom. Ne treba ni zaboraviti probleme tehničkog karaktera koji ni u ono vreme nisu bili sjajni, kao što su nepregledni skokovi i slično usled loše pozicije kamere. Autori su vodili računa da dorade igru, ali je na kraju trilogija ostala gotovo neizmenjena, pa i dalje ne postoji opcija za kontrolu kamere ili bolju detekciju skokova.

Ipak, kada se radi o legendarnim naslovima i jednom tako voljenom junaku slažemo se da ne treba menjati ono što je funkcionisalo i kada je igra izašla. U ovom obliku igra deluje kao pravi remaster, koji po definiciji ono što smo znali i zavoleli donosi u lepšem pakovanju.

Slažemo se doduše da nisu sve tri igre ujednačenog kvaliteta, i ovde najviše mislimo na prvu igru koju su mnogi igrači ocenili kao najslabiju na spisku. Iako je verovatno najznačajnija, Naughty Dog je sa njom tek opipavao tržište, pa je druge dve igre pravio učeći se na greškama. Samim tim, i novo izdanje najviše briljira sa druge dve igre.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

U Crash Bandicoot N. Sane Trilogy nalazi se više od 100 nivoa, koji poseduju dovoljno varijacije i izazova da su male šanse da ćete brzo bataliti ovo izdanje. Pored klasičnih platformskih nivoa, tu su i trkačke sekcije, pa će se pogled na glavnog junaka i situacije u kojim se nalazi često menjati, čime igre ostaju sveže i zabavne od početka pa do kraja.

Nas je ipak najviše zanimalo kako će izgledati PC verzija, jer se više puta do sad desilo da razvojni tim nije dovoljno vodio pažnje o adaptaciji igre. Baš zbog toga, čak iako smo znali od ranije da je N. Sane Trilogy odličan, nismo mogli da eleminišemo strah da će Vicarious Visions i Iron Galaxy nešto zabrljati.

Srećom to se nije desilo i PC igrači su dobili verovatno i najbolje izdanje. Doduše, izbor grafičkih setovanja odmah na početku nije ulio previše poverenja. Na spisku podešavanja nalaze se tek najosnovniji parametri, frejmrejt je ograničen na 60fps, dok je ubačena podrška za 4K.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Kvalitet endžin je najočigledniji u međuanimacijama koje su rađene u istom endžinu, koje pokazuju koliko truda je uloženo u adaptaciju ovih naslova za moderno dobar. Najdeblji kraj je ovog puta izvukao Nintendo Switch na kojem remasteri izgledaju najlošije, čak i kad je konzola u svom fiksnom položaju.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy će se sigurno naći u listi za nabavku svakog igrača koji je odrastao uz prvu PlayStation konzolu, jer ova kolekcija na gotovo savršen način vraća poznatog junaka na aktuelne igračke sisteme. Novi igrači će sigurno biti zabezeknuti težinom prva tri ostvarenja, ali ako daju Crash-u šansu, obećavamo da će se odlično zabaviti.

Igru nam je poslao Activision, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Te 1996. godine u modi je bilo da konzole imaju maskote. Nintendo je imao brkatog vodoinstalatera, SEGA svog plavog ježa, a Sony sa PlayStation konzolom je još tražio svoje zaštitno lice. Tada je Naughty Dog (Uncharted) objavio prvI Crash Bandicoot i
8.9
Ne propuštati!
Izvođenje
8.5
10
Vizuelne karakteristike
8.6
10
Zvuk
9.1
10
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!