Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Metal Gear Survive

Metal Gear Survive je još jedan od onih naslova koji svi žele da mrze jer je ono navodno oličenje svega lošeg što je nastalo iz ,,razlaza” Konami studija i Hidea Kodžime (Hideo Kojima). Mnogo pre izlaska igre stvoren je visoki negativni talas koji je zasuo ovo ostvarenje, zbog čega nam se čini da dobar deo igrača neće želeti da pogleda nijednu sekundi iz igre, kamoli da je nabavi. Mi smo ipak skupili hrabrost i odlučili da isprobamo ovaj eksperiment.

Bez obzira na to koliko se Konami potrudio da velikim slovima ispiše Metal Gear u imenu igre ili da uradi filmsku priču za igru, onog momenta kada radnja igre zakorači u ,,alternativnu” dimenziju kao da se gubi i bilo kakva veza sa poznatom franšizom. Autori su dali sve od sebe da priču objasne i povežu sa glavnim serijalom, ali je odmah treba shvatiti kao spin-off, a mi bismo još predložili i da što brže zaboravite da igra nosi MGS inicijale. Ukoliko pak želite da ispratite radnju, u tom slučaju će vam se možda dopasti to što je ona povezana sa prethodne dve igre.

Metal Gear Survive

Metal Gear Survive najlakše možemo uporediti sa naslovima kao što su Rust ili Don’t Starve, što nas na momente podseća i na slične mobilne igre. Igrač na početku ima zadatak da sačuva svog junaka tj. da mu obezbedi hranu i piće, zbog će se u ovoj fazi gejmplej svoditi na lov na raznorazne živuljke na mapi. Mada deluje jednostavno, baš potraga za hranom i vodom će postati jedan od najvažnijih elemenata igre, naročito jer glavni junak iz nama nepoznatog razloga iste sagoreva neverovatnom brzinom.

Samim tim, napredovanje kroz igru će se svoditi na pametno organizovanje resursa koji su na raspolaganju. Kao velika pomoć na raspolaganju će biti opcija za gradnju baze, što je nama delovalo kao najinteresantnija opcija u igri. Osim izbora objekata i odbrambenih sistema, slično prethodnim igrama, i ovde će igrač dosta vremena provesti regrutujući vojnike i radnu snagu.

Metal Gear Survive

Kao otežavajući faktor se pojavljuju zombiji koji će napadati glavnog junaka i njegovu bazu. Zombiji kao zombiji, izuzetno su opasni kada napadaju u velikoj grupi, a ubačene su i specifične zone, koje donose mnogo bolji loot, ali i brojnije i opasnije protivnike. Do sada smo mnogo puta viđali lošu veštačku inteligenciju protivnika (pa čak i objašnjenja autora da je ona ,,namerno” takva), ali su protivnici u Metal Gear Survive jedni od glupljih. Usled nedostatka izazova i konstantnog ponavljanja misija kako bi se prikupili resursi, igra lako može da se pretvori u zamoran grind koji će verovatno odbiti mnoge igrače.

Na prvi pogled, Survive je uspeo da nas zadivi svojom prezentacijom, najviše zahvaljujući i dalje odličnim Fox Endžinom koji pokreće igru. Međutim, brzo se primećuju nedostatci, kao što je reciklirana mapa iz Phantom Pain-a, koja je uz to ogoljena. Utisak praznolikosti pojačava i neubedljiva zvučna podloga koja još jednog dokazuje koliko je ovaj naslov iza svojih prethodnika. Za utehu, izgleda da je i Konami bio svestan toga, jer se igra prodaje i po nešto nižoj ceni.

Metal Gear Survive

Pored singlplejer moda, na raspolaganju je kooperativni režim, kao i multiplejer, ali oni ne čine tako važnu ulogu u odnosu na to kako se u prvi mah očekivalo. Kooperativni mod čini set dodatnih misija, koje donose bonuse, ali to je to.

Uz sve nedostatke koje poseduje Metal Gear Survive, Konami je odlučio da dodatno začini stvari implementacijom mikrotransakcija u igru. Pored uobičajene liste predmeta koji mogu da se kupe SV Coins valutom (a za koje treba izdvojiti prave pare), na spisku se našla i opcija da se dokupi slot za dodatnog karaktera! Naime, igra u svom osnovnom izdanju ima samo jedan slot, a dodatni Konami prodaje za 10 dolara/evra, što deluje kao još jedna suluda odluka razvojnog tima, pa se nadamo da će se oni, makar naknadno, predomisliti.

Verujemo da će okoreli Metal Gear obožavaoci odmah preskočiti Survive, ali ostali igrači bi možda mogli da razmisle o nabavci ovog naslova. Mada je daleko iza ostalih igara u serijalu, on poseduje zanimljivu mehaniku koja može da ponudi dosta sati solidne zabave.

Igru nam je poslao Konami, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Metal Gear Survive

Metal Gear Survive je još jedan od onih naslova koji svi žele da mrze jer je ono navodno oličenje svega lošeg što je nastalo iz ,,razlaza" Konami studija i Hidea Kodžime (Hideo Kojima). Mnogo pre izlaska igre stvoren je visoki negativni talas koji je
6.6
Zanimljivo
Izvođenje
6.6
10
Vizuelne karakteristike
6.4
10
Zvuk
8.7
10
8.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!