Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Sudden Strike 4

Sudden Strike je još jedno od onih imena koje nismo čuli jako dugo. Jedan od razloga je verovatno taj da treća igra u serijalu nije prošla najsjajnije, zbog čega smo bili prinuđeni da čekamo na nastavak skoro deset godina.

Peta igra u serijalu, Sudden Strike 4, je zadržala sve prepoznatljive karakteristike prethodnika. Dakle u pitanju je RTS naslov u kojem nema građenja baze (tzv. Real time Tactics žanr) koji kao glavnu temu ima Drugi svetski rat.

Sudden Strike 4

Singlplejer kampanja podeljena je na tri strane koje su učestvovale u ratu: saveznici, sovjeti i nemci. Na raspolaganju je oko dvadeset misija koje opisuju neke od najpoznatijih bitki tokom Drugog svetskog rata kao što je iskrcavanje na Normandiju i drugo. Samim tim, sve mape su ručno kreirane i prepune su zanimljivih detalja.

Namerno skrećemo pažnju na okruženje, jer ono u Sudden Strike 4 ima veliki značaj. Objekti, uska grla, pa u nekim slučajevima i podloga igraju izuzetno važnu ulogu u okršajima obzirom da igrač na raspolaganju ima ograničen broj jedinica.

Sudden Strike 4

Umesto baze koja će proizvoditi nove tenkove i vojnike, Sudden Strike 4 motiviše igrača da istražuje mapu jer su na njoj često skrivene dodatne jedinice poput pokvarenog oklopnog vozila koje se popravkom može regrutovati. Takođe, moguće je pozvati i pojačanja, što dodatno olakšava posao. Ovde možda možemo spomenuti prvu zamerku igri, jer nam se čini da će Sudden Strike 4 može da bude lak iskusnijim igračima.

Bitan element u izvođenju su heroji koji su zasnovani na pravim vojskovođama iz Drugog svetskog rata kao što su Džordž Peton, Montgomeri ili Žukov. Oni će davati dodatne bonuse jedinicama koje mogu da se biraju pre početka misije.

Sudden Strike 4

Kampanja od nas dobija pozitivnu ocenu, ali sa multiplejerom nismo bili preterano oduševljeni. Osim što igračima treba dosta vremena da savladaju ovu strategiju, očigledno je i to da ih trenutno nema previše zbog čega smo bili prinuđeni da čekamo malo duže na meč.

Velika pauza učinila je  da Sudden Strike 4 predstavlja ogroman korak napred na grafičkom polju u odnosu na prethodnika, ali ovaj naslov deluje i sasvim dobro u odnosu na konkurente. Nivo detalja je impresivan, pa bitke deluju odlično, a naročito vredi spomenuti i to što deo okruženja može da se uništi. Na primer, borba na snežnoj mapi se odvija na zaleđenom jezeru, a led može da se uništi čime se protivničke jedinice mogu poslati na dno. Ovakve strateške mogućnosti su baš ono što smo očekivali od ove igre!

Sudden Strike 4

Sa druge strane korisnički interfejs je užasan i nepregledan, što nas je odmah podsetilo na prethodne RTS igre. Ono što je čudno je to što igra nema grupisanja jedinica usled čega je ponekad teško razaznati određene jedinice poput doktora kada se svi nađu u gomili.

Igra radi odlično čak i na nešto lošijim mašinama, a do usporavanja dolazi jedino u najžešćim bitkama kada se koristi dosta specijalnih efekata. Zvučna podloga je izvrsna, mada kao što se očekuje od RTS naslova, pojedini semplovi će se ponavljati konstantno i brzo početi da živciraju(“I am ready!” prilikom selektovanja recimo).

Najnoviji Sudden Strike ima odličnih elemenata, ali i dosta mana zbog kojih ga ne možemo uvrstiti u grupu najboljih strategija. Ipak, smatramo da je sigurno vredan kupovine jer je u stanju da pruži mnogo sati odlične zabave.

Ukratko

Sudden Strike 4

Sudden Strike je još jedno od onih imena koje nismo čuli jako dugo. Jedan od razloga je verovatno taj da treća igra u serijalu nije prošla najsjajnije, zbog čega smo bili prinuđeni da čekamo na nastavak skoro deset godina. Peta igra u serijalu, Sudd
7.8
Zanimljivo
Izvođenje
7.8
10
Vizuelne karakteristike
8
10
Zvuk
7.5
10
8.6
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!