Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

NBA 2K24 – Tvrdoglavi jarac

Sećate li se vremena kada su se NBA Live i 2K serijali nadmetali za tron najbolje košarkaške simulacije? Ili možda koliko je zabavan tada bio NBA 2K serijal. U nedostatku konkurencije, ideja, ali i težnje za što većom zaradom stiže nam NBA 2K24 sa istim kvalitetima, ali i identičnim problemima.

U pogledu čistog gejmpleja, NBA 2K24 je impresivan i predstavlja nesumnjiv napredak u odnosu na svoje prethodnike. Razvojni studio Visual Concepts je obnovio igru sa Pro Play inovacijom, nudeći realističnije animacije i pokrete igrača. Obzirom da igra obiluje autentičnim video materijalom najčuvenijih momenata lige, to je ujedno i najveći dokaz kvaliteta, jer se često ne može odmah primetiti razlika. U odnosu na prethodnika, igra uvodi nove animacije i mogućnost podešavanja šuta, omogućavajući igračima da precizno podese svoj stil igre.

NBA 2K24 screenshots

U driblingu su takođe primetna poboljšanja, gde je akcenat stavljen na one košarkaše koji mogu da savladaju ukrštanje i dribling u suprotnim rukama. Šut je ostao gotovo nepromenjen, ali je dodatna mogućnost tzv. Visual Shot Cue podešavanja tu da pruži veću kontrolu igračima.

Raspored modova je ostao identičan kao i ranije pa verujemo da će se stari igrači lako snaći i odabrati svog favorita. Za razliku od prethodnika, gde je Majkl Džordan imao sopstveni mod, ovogodišnje izdanje svoju posvetu je dalo Kobiju Brajantu. Režim izgleda skoro pa identično, s tim što nam se čini da je Džordan ipak dobio malo bolji tretman.

NBA 2K24 screenshots
NBA 2K24 screenshots
NBA 2K24 screenshots
NBA 2K24 screenshots

Međutim, očigledan problem igre leži u mikrotransakcijama. Svaki mod igre u kojem se pojavljuje virtuelna valuta “VC” je nefer i upropašćen. Na primer, da bi se ravnopravno takmičili u onlajn režimima kao što je recimo MyPlayer, igrači su pod konstantim pritiskom da potroše pravi novac na VC kako bi maksimizirali svoje igrače. Potrebna količina VC je zapanjujuća.

Black Mamba izdanje NBA 2K24 donosi 100.000 VC, ali na sebi nosi cenu od 99,99 evra. Pa čak i sa ovom količinom, to ne garantuje da će igračev košarkaš moći da bude spreman za onlajn igru. Da biste dostigli konkurentski nivo, morali biste da potrošite stotine evra. Da sve bude još gore, ista valuta se koristi i za kupovinu odevnih predmeta u igri pa će oni gejmeri koji pojure da imaju košarkaša “šmekera” biti u još većem problemu. Ne radi se ovde samo o “Pay to win” konceptu, koji nagrađuje igrače spremne da odvajaju znatan deo plate na NBA 2K24, već i tome što levelovanje košarkaša standardnim putem postaje nemilosrdan grajnd. Obzirom da se za poraz dobija “kikiriki” količina VC, čini nam se kao da će dobar deo igrača, pre ili kasnije, ostati u beskonačnom začaranom krugu.

NBA 2K24 screenshots

Iako grafika ne predstavlja značajan skok u odnosu na NBA 2K23, serijal zadržava fenomenalnu prezentaciju, koji je svrstava u sam vrh celokupnog žanra sportskih simulacija. Ne mislimo ovde samo na grafički endžin i efekte, već i na animacije, uvodne sekvence, autentične grafike za određene starije utakmice, kao i na zvučnu komponentu.

Na kraju, NBA 2K24 kao celina predstavlja razočaranje usled navalentnih mikrotransakcija, ali kada bi se fokusirali samo na izvođenje utakmica, ocena bi bila znatno viša, jer još vernije reprodukuje NBA akciju. Čini nam se kao da smo identičan zaključak imali i za neko od prethodnih izdanja pa nas živo interesuje do kada 2K planira da nastavi ovako i da li će ikad okrenuti list. Svedoci smo da je gnev igrača nekad uspeo da natera izdavače da promisle svoju strategiju, pa ćemo mi nastaviti da se nadamo.

Igru nam je poslao 2K i CD Media S.E., ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

NBA 2K24 – Tvrdoglavi jarac

Simulacija košarkaških utakmica u NBA 2K24 blista - šteta što je veći deo igre upropašćen nametljivim mikrotransakcijama.
7
Zanimljivo
Izvođenje
6
10
Grafika
8.5
10
Zvuk
8.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!