Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Fort Solis – Igra ili samo nalik tome?

Ukoliko ste kao mi i dopada vam se to što video igre odavno brišu granicu između filmskih ostvarenja, onda vam je sigurno takođe drago što smo u poslednje vreme u prilici da odigramo sve više tzv. “interaktivnih filmova” koji stavljaju ogroman akcenat na naraciju. Mada nam se dopadaju čak i jeftina “filmovana” ostvarenja (Mad Dog McCree anyone?), ove mislimo na efekat koji su ostavili TellTale naslovi, Life is Strange i drugih. Često kritikovana zbog toga što svode gejmplej na minimum, ova ostvarenja su nas retko kad razočarala. Ipak, da li video igra ostaje to kada se izvođenje svede na apsolutni minimum glavno je pitanje o kom smo razmišljali dok smo prelazili Fort Solis.

Izdanje koje je ugledalo rafove digitalnih i fizičkih prodavnica krajem avgusta stiže nam od relativno nepoznatih razvojnih timova Fallen Leaf i Black Drakkar Games, kao i izdavača Dear Villagers, ali samo jedan trejler uspeo da nas dovoljno zainteresuje da ga isprobamo. Ukratko, radnja se odvija u bliskoj budućnosti na planeti Mars, kada dva inžinjera dobiju alarmni signal iz obližnje baze. Misterija koja se dalje odvija prepričana je vešto kroz dijaloge glavnih likova, kao i video i zvučnih fajlova koji su sakriveni unutar baze.

Fort Solis review
Fort Solis review
Fort Solis review

Autori su znali da za ovakvu igru moraju da imaju jaku glumačku postavu pa su svoje glasove pozajmili Troj Bejker (Troy Baker) koji je glumio Joel-a u The Last of Us, Rodžer Klark (Roger Clark) najpoznatijeg kao Arthur Morgan iz Red Dead Redemption, kao i Džulija Braun (Julia Brown) koja je do sad glumila uglavnom u TV serijama (The Alienist, The Last Kingdom). Naracija je izvedena na inteligentan način, jer se retko kad oseća da je glumačka ekipa mala obzirom da se napredovanjem kroz igru pronalaze kratki video zapisi različitih članova istraživačkog tima.

Intrigantna priča potpuno uspeva da uvuče igrača i biće potrebno neko vreme pre nego što oni uopšte i spaze, uslovno rečeno, najveći problem koji ima Fort Solis. Naime, mehanika ovog naslova zahteva minimalnu interakciju tokom igranja, te se sve svodi na jednu dugačku sesiju šetanja. Pronalaženje dokumenata i pomenutih video snimaka je bitno kako bi igraču misterija bila jasnije i tek u jednom slučaju pruža informaciju neophodnu za napredovanje u priči. Ni akcije nema preterano jer su retki momenti kada će morati hitro da se odgovori na neki QTE na ekranu. Jedini važan momenat se nalazi na samom kraju igre i on odlučuje o epilogu priče, jednom od dva kraja.

Fort Solis review

Iako smo svesni činjenice da ovaj žanr baš i ne vapi za velikim inputima igrača, Fort Solis je možda i previše pojednostavio stvari. U svojoj formi, igra predstavlja tek jedan korak filma ka video igrama (Black Mirror: Bandersnatch deluje znatno kompleksnije na primer), pa se brinemo da će to velikom broju gejmera predstavljati problem. Casual igrači željni zanimljive priče, sa druge strane, ne bi smeli da propuste ovo ostvarenje, najviše zbog interesantne priče, par neočekivanih obrta, kao i fenomenalne glumačke izvedbe.

Igru nam je poslao Dear Villagers, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Fort Solis – Igra ili samo nalik tome?

Zanimljiva priča upakovana u toliko pojednostavljenu mehaniku da jedva može da se svrsta u video igre.
8
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Grafika
8.5
10
Zvuk
9.0
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!