Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Like a Dragon: Ishin! – Put na zapad dug 9 godina

Yakuza igre su se odavno odomaćile na zapadu i njihova velika popularnost sigurno više nije predmet rasprave. Ipak, iz nama nepoznatih razloga, da bi videli Ryū ga Gotoku Ishin! na nekom drugom jeziku osim na izvornom japanskom, morali smo da čekamo punih 9 godina! Autori kao da su osetili da zbog toga moraju malo više da se potrude, pa naslov kojie je pred nama nije obično lokalizovano izdanje, već punokrvni rimejk!

To je vest koja će obradovati sve igrače koji se do sad nisu susreli sa ovim naslovom, ali ne i jedino iznenađenje koje su spremili autori za novo Like a Dragon izdanje. Ono što definitivno jeste najveći šok je to što se celokupna radnja odigrava u XIX veku, a ne modernom Japanu, i to tokom Edo perioda. Umesto da uvede nove junake, Ryu Ga Gotoku Studio je iskoristio sve poznate likove, ali im je promenio imena, valjda da bi dodatno zbunio igrače. Pa tako, Kiryu Kazama je Sakamoto Ryuma, Majima, a Saejima i Akiyama su sada redom Soji Okita, Shinpachi Nagakura i Katsura Kogoro. Ono što iz toga sledi je slobodnija interpretacija istorijskih događaja koji su pratili prelazak Japana iz feudalnog u moderni period, ali i osvetnički pohod glavnog junaka koji želi da osveti očevu smrt.

Like a Dragon Ishin

Kada se uzme u obzir odluka autora da poznati junaci zamene svoje uloge postavlja se pitanje da li je možda bolje ukoliko se igrač nikad nije susreo sa Yakuza serijalom. Argument u prilog ovoj tvrdnji je i taj što je razvojni tim unapredio Yakuza formulu podosta od prvobitne premijere Ishin! naslova, pa se u mnogim pogledima ovo ostvarenje deluje kao korak unazad.

Za one koji jesu igrali prethodnike, ali ne i Ishin!, tu je jednostavna informacija da ni na koji način ne treba očekivati iznenađenja u osnovnoj mehanici. Igra je smeštena u otvoreni svet jednog grada (ovog puta Kyo, tadašnja prestonica Japana), izvođenje se svodi na tabanje nasumičnih huligana, a glavni junak osim pesnica i peta, koristi katanu i pištolj kao glavne vidove komunikacije. Izbor omiljenog stila je prepušten igračima, ali u nekoliko situacija okršaji mogu da budu daleko jednostavniji sa upotrebom odgovarajućeg naoružanja. Dok se trčkara po gradu mogu se otkriti dodatne sporedne misije, a sadržaja ima opet u izobilju i juranjava za 100% može da uzme i do tri-četiri puta više vremena u odnosu na trajanje osnove priče.

Like a Dragon Ishin

Odluka autora da zamene Dragon Engine sa Unreal Engine grafičkim pokretačem doneo je i dobre i loše strane. Mada igra izgleda bolje nego ranije, razvojni studije je izgleda imao dosta muke da ga “ukroti” jer tehnički problemi igre nisu retkost. Nekontrolisana kamera, pucanje i usporavanja su takođe prisutni, ali ovde možemo da potvrdimo da su od izlaska naslova, stvari donekle bolje. Interesantno je i to što Ishin! možda nije drastičan rimejk (kao što će to biti recimo, Resident Evil 4), već su promene umerenije, ali itekako primetne na svakom koraku.

Razvojni tim možda nije uspeo da sakrije sve bore koje ima Like a Dragon: Ishin!, ali se i dalje radi o jednom od najvažnijih ostvarenja u serijalu. Naslov koji će obradovati i nove igrače, ali i Yakuza veterane. Ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog svog novog okruženja.

Igru nam je poslala SEGA, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Like a Dragon: Ishin! – Put na zapad dug 9 godina

Razvojni tim možda nije uspeo da sakrije sve bore koje ima Like a Dragon: Ishin!, ali se i dalje radi o jednom od najvažnijih ostvarenja u serijalu. Naslov koji će obradovati i nove igrače, ali i Yakuza veterane. Ako ni zbog čega drugog, onda makar z
8
Zanimljivo
Izvođenje
8.5
10
Grafika
8
10
Zvuk
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!