Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge – Novo nostalgično putovanje

Nindža kornjače do sad su imale bezbroj reinkarnacija kroz filmove, crtane serije ili stripove. Naravno, različita su mišljenja o tome koja verzija TMNT je najbolja, ali kad je reč o popularnosti, animirana serija iz 1987. ubedljivo je na vrhu. Srećom, ona se početkom devedesetih prikazivala i kod nas, oduševljavajući jednu čitavu generaciju. Ta generacija danas dominira razvojnim timom Tribute Games koji je Shredder’s Revenge zasnovao upravo na njoj.

Stariji gejmeri brzo će primetiti da ovaj naslov vuče inspiraciju iz Konamijevih igara sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina – pre svega iz odličnog Turtles in Time. Ova fantastična arkada smatra se najboljom TMNT igrom koja je nudila iznenađujuće raznovrstan gejmplej uz predivne tehničke karakteristike. Kao što možete da pretpostavite, zeleni momci kreću u još jednu avanturu protiv Sekača, Kranga i bratije, ali ovog puta, njima se pridružuju Ejpril O’Nil, Splinter, pa čak i Kejsi Džons koji se mora naknadno otključati. U prošlosti, razlike između likova u TMNT igrama bile su kozmetičke ili minimalne, ali one su ovde jasno izražene kroz statistike za domet, brzinu napada i snagu.

Iako je haotičan, mod za šest igrača ne smete propustiti!

Sve to ima smisla, s obzirom da Donatelo ima najveći domet zahvaljujući svom štapu, ali je i najsporiji. Sa druge strane, Rafaelov glavni adut je snaga, ali zato mora više da se približi protivniku. Ovo ipak nije sve, s obzirom da svaka Kornjača ima i unikatne napade (recimo iz vazduha), kao i specijale koji se mogu koristiti kad se napuni odgovarajuća skala. Najbolje od svega je to što ovaj naslov podržava do čak šest igrača istovremeno, i to oflajn i onlajn! Zapravo, oba režima možete kombinovati i recimo povezati tri igrača sa jedne konzole sa tri igrača sa druge konzole ili PC-ja. U nekim slučajevima, to je i neophodno jer dok PC i Xbox konzole podržavaju i više od šest igrača, PlayStation sistemi ograničeni su na samo četiri. U zavisnosti od broja učesnika, Shredder’s Revenge totalno je drugačije iskustvo.

Trebaće vam sjajni refleksi da izbegnete opasnosti, pogotovu ako ste u žaru borbe

Ako igrate sami ili sa još jednom osobom, koordinacija odnosno strategija jesu izuzetno važni. Sa druge strane, u režimu za četiri ili više igrača taktiziranje je svedeno na minimum! Kako igra skalira težinu u zavisnosti od toga koliko junaka je u akciji, na ekranu ume da zavlada potpuni haos kad vas napadne po desetak protivnika. Zato, sigurno će vam se dešavati da delimično izgubite preglednost ili da ne znate gde se nalazi vaš lik. PC igrači nešto su bolje prošli, s obzirom da postoje modovi koji Kornjačama daju različite nijanse zelene, baš kao što je to radio Turtles in Time i još neke druge igre. Ipak, režim za šest igrača i dalje je neopisivo zabavan, pogotovo što ovako nešto nismo videli još od X-Men igre za automate, objavljene početkom devedesetih godina!

Put će vam se više puta ukrstiti sa Rokstedijem i Bibopom

Kao što smo već nagovestili pričom o različitosti likova, Shredder’s Revenge poseduje dubinu gejmpleja. Najveću draž predstavljaju kombo sistemi koji nisu imperativ, već nešto što ćete savladati vremenom. Razvojni tim načinio je i sjajan izbor protivnika, počevši od Nindža Stopala koji se pojavljuju u bezbroj varijanti. Ipak, čak i oni koji nastupaju goloruki lako će probiti vašu odbranu ukoliko ste neoprezni. Sem njih, tu su i Pacolovci i druge limene skalamerije a na kraju nivoa čeka vas plejada omiljenih negativaca. To obuhvata i neke manje viđene pojedince, poput Kralja Pacova, Lederheda ili Sleša. Činjenica da se igra uz malo muke može završiti na normal nivou težine za dva sata nije nikakva mana, naprotiv. U većini ovakvih naslova do kraja se dolazi i za dvostruko manje vremena, a replay value takav je da ćete joj se vraćati više puta. Naravno da bismo voleli više bonus igara, ali sem toga, teško je bilo šta zameriti. Sem arkadnog moda gde sledi game over nakon gubitka svih života i continuea, tu je i Story sa mnogo opuštenijim pristupom. U njemu se možete više puta vraćati na iste nivoe sakupljajući poene koje zatim možete pretvoriti u više zdravlja, bolje ofanzivne sposobnosti, živote i još ponešto.

Brzina kretanja likova je slična, ali Splinterove reakcije nisu tako dobre kao kad je bio mlad

Još nešto što će vas inspirati da igrate jeste grafička podloga! Razvojni tim odlučio se za piksel art stil, pa ovaj naslov deluje kao neka dvodimenzionalna igra sa Sega Saturna. Količina detalja na svakom nivou neverovatna je, a oni nas vode na poznate lokacije iz serije. Neki od njih direktno su inspirani nivoima iz prethodnih igara, ali tu su i potpuno nove celine. Pritom, oni su interaktivni, pa uvek postoje objekti koje možete zafrljačiti na protivnike, ili se morate čuvati da oni ne pogode vas. Stil iz crtane serije uglavnom je verno kopiran – kažemo uglavnom, jer se vidi da je izgled glavnih junaka malo iskarikiran, dok su recimo Rokstedi, Bibop i većina negativaca kao preslikani. Ipak, ovo odstupanje nije takvo da previše kvari užitak.

Nindža kornjače igre po pravilu su imale sjajnu muzičku podlogu, a stanje ni sad nije puno drugačije. Iako su sve numere originalne, one stilski baš podsećaju na ono što smo čuli u Konamijevim igrama iz prošlosti. Iz tog kalupa pomalo bizarno iskače par numera pravih muzičkih zvezda, poput dvojca iz legendarnog Wu-Tang Clana!

TMNT: Shredder’s Revenge najbolja je skrolujuća borilačka igra u poslednjih ko zna koliko godina, i ima univerzalnu privlačnost. Iako će joj se najviše obradovati stariji igrači, i oni mlađi teško da će joj odoleti.

Još kornjača!

13 igara u jednoj kolekciji!

Iako se to činilo nemogućim usled večitih komplikacija sa autorskim pravima, Konami će tokom 2022. objaviti i TMNT The Cowabunga Collection, a koji obuhvata čak 13 igara! Zajedničko za sve njih je da obrađuju naslove bazirane na crtanom seriji, i to one sa automata, NES-a, SNES-a, Mega Drajva pa čak i Game Boya. Neki od ovih naslova podržavaće i onlajn, a tu su naravno i dodatni medijski materijali i mogućnost slobodnog snimanja pozicije i premotavanja. Velika većina ovih naslova i dalje je veoma zabavna, tako da se nadamo da razvojni tim neće ništa upropastiti!

Igru nam je poslao DotEmu, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge – Novo nostalgično putovanje

TMNT: Shredder's Revenge savršeno kombinuje elemente starih igara, ali donoseći neophodnu dubinu. Kooperativni mod za šest igrača je nešto što morate iskusiti!
8
Zanimljivo
Izvođenje
8,5
10
Grafika
9
10
Zvuk
8,5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!