Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

FIFA 22

Jedna od najinteresantnijih situacija u našem “gejming recenzetskom” poslu je kada treba da objasnimo nekom kako FIFA serijal trenutno nije toliko baš sjajan kako deluje. Igrač koji sa strane posmatra akciju u FIFA 22, ili se čak i dohvati kontrolera, ima lažni privid da je gejmplej na korak od realizam, da se u igri nalazi neverovatan broj timova, kako je prezentacija vrhunska, a glavni konkurent verovatno u najgoroj poziciji ikada do sada.

Da stvar bude još apsurdnija, na konkretno pitanje da li bi preporučili najnovije FIFA izdanje nekom ko se uželeo kvalitetne fudbalske situacija naš odgovor bi bio potvrdan, iako tvrdimo da baš ovaj naslov ima najveće probleme u odnosu na bar prethodnih igara.

Na primer, već samim ulaskom u glavni meni može se videti da su opcije pretumbane, dizajn ispeglan, ali iskusniji igrači će odmah primetiti da nije ubačena niti jedan novi mod. Sve je isto kao i ranije. Volta koja je pre dve godine bila neverovatno otkrovenje sada je dobila tek manja unapređenja, a ni karijera nije puno odmakla u odnosu na prethodne godine. Najveća novina je mogućnost kreiranja tima, što verujemo da će bar nekom značiti, ali kao veterani ovog serijala, sećamo se kada je karijera izgledala daleko bogatije. Kao da EA Sports želi da nas usmeri u Ultimate Team koji će, sigurni smo, i ove godine biti glavni izvor zarade izdavača.

FIFA 22 screenshots

FUT je ovog puta doživeo najmanji broj izmena, ali zaraznost ovog režima igre će sigurno uspeti da zadrži igrače svojim konceptom sezona i nešto pristupačnijem sastavljanjem tima iz snova. Najveća novina su novi tipovi kartica, što je izmena koja je napravljena više zbog kase Electronic Arts-a nego zbog igrača. Naravno da mislimo na mikrotransakcije koje je izlišno opet komentarisati, ali je pohvalno što su autori zadržali opciju besplatnog zavirivanja u pojedine paketiće pre nego što se oni kupe. Mada, i ovde imamo osećaj da će EA naći način da izmanipuliše sistem.

Na polju gejmpleja, EA Sports najviše ističe unapređenja golmana i uvođenje novih animacija, ali ovo i dalje ima osećaj pravog FIFA ostvarenja. Tu mislimo na skriptovane situacije, glupe greške i neprobojnu odbranu engleskog trećeligaša, samo zato što igra misli da treba da nam zada izazov. Jedino što se da primetiti je nešto sporija akcija, što opet neće prijati baš svim igračima.

FIFA 22 takođe izgleda najlepše do sad, ali ukoliko niste PC igrač, jer je verzija za Windows operativni sistem jedina ostala uskraćena za next-gen tretman. Istini za volju, razlika u odnosu na PlayStation 5 i Xbox Series X nije toliko očigledna, ali se ipak primećuje. Muzička podloga je bogatija i šarenolikija nego ikada do sad, ali su komentatori ostali identični u odnosu na prethodna izdanja.

Ukoliko niste shvatili iz svega ovoga, FIFA 22 možemo da preporučimo samo igračima koji su napravili pauzu od bar tri godine ili potpuno novim igračima koji su do sad vreme provodili u PES serijalu, sve do debakla zvanog eFootball 22. EA Sports nastavlja da donosi minimalan broj novina, jer znaju da im se to najviše isplati, ali zaista bismo želeli da se ovaj trend prekine. Obzirom da smo prošle godine proveli dosta sati igrajući FIFA 21, ovogodišnje izdanje ćemo preskočiti, a ne bi nas iznenadilo da slično neće uraditi i mnogi drugi igrači.

Igru nam je ustupio Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa politikom o objektivnosti.

Ukratko

FIFA 22

Usled nedostatka suštinskih novina, FIFA 22 je naslov u kom će najviše uživati novi igrači i oni koji su napravili pauzu od nekoliko godina.
7.6
Zanimljivo
Izvođenje
7.2
10
Grafika
8.8
10
Zvuk
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!