Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Railroad Corporation

Nakon pet meseci udobnog leškarenja u Steam Early Access fazi, Railroad Corporation je ovih dana napustio tu stanicu i krenuo prema igračima. Ovu upravljačku simulaciju igrali smo prethodnih nedelja, a finalna verzija igre potvrdila je naše strepnje.

Iz naslova verujemo da već naslućujete o čemu se radi. Railroad Corporation je igra koji se lako svrstava zajedno sa Railroad Tycoon ili Railway Empire ostvarenjima, ali uz dovoljno novina da bude „priča za sebe”. Ovaj naslov neke od očekivanih elemenata zapostavlja, a uvodi neke druge koje do sad nismo viđali u ovom žanru.

Railroad Corporation screenshots

Igra je smeštena tokom ranih početaka razvoja lokomotiva, pa će se po prugama u ovom naslovu kretati parne mašine. Igrači imaju zadatak da postavljaju linije, povezuju gradove i industrije, ali i da se bave finansijama i birokratijom.

Umesto opcije za manuelno građenje pruge autori su odabrali mnogo jednostavniji automatski sistem koji se na kraju ispostavio i kao daleko problematičniji, jer će igra pokušavati sama da poveže odabrane tačke iako često to neće imati smisla. Igrači će morati da paze na troškove i pokušaju da izdele putanju na manje segmente koji će zaobilaziti neravne terene. Takođe, pruge mogu da imaju samo jednu traku i praktično je nemoguće postaviti jednu pored druge ručno, a najzanimljivije deluje to što gradnja uvek mora da krene iz grada u kom je smešteno sedište kompanije. Ukoliko igrači žele da povežu udaljenije tačke na mapi, do njih prvo moraju doći povezivanjem nekoliko (često neisplatljivih) linija. Čak i kada prođete kroz ovu torturu, lokomotive će iz neobjašnjivog razloga uvek kretati sa prve stanice. Vešto planiranje i oštra logika zato nisu jedine stvari koje igra zahteva, već i dosta novca na računu.

Iskreno, ovo nije ni prva, a sigurno ne i poslednja upravljačka simulacija gde je železnica donela ovakve probleme, ali je iznenađujuće koliko na prvi pogled koncept deluje jednostavno, a u stvari je pakleno težak posao koji zahteva mnogo razmišljanja.

Railroad Corporation screenshots
Ubačena je podrška za Ultrawide ekrane

U igri se nalazi 11 različitih lokomotiva, a pored drugačijih početnih statistika, njihove osobine mogu da se promene kroz R&D departman koji nas je podsetio na istraživanje u Civilization igrama. U Railroad Corporation deo odluka igrači mogu da donose i za okruglim stolom, gde mogu da zahtevaju povoljnije zakone i slično. Ovde problem predstavlja to što ove stvari moraju da se rade za svaki grad pojedinačno, što nije baš praktično kada ih na mapi ima više desetina.

Slični problemi sa interfejsom mogu se videti i u ostalim delovima igre. Na primer, na pregledu budžeta nije jasno zašto nešto donosi veliki minus ili plus, a nigde nije jasno navedena uspešnost pojedinačnih linija. Uputstva u igri ne objašnjavaju neke čak i najjednostavnije stvari što dodatno komplikuje celu igru i zahteva dosta vremena za učenje.

Railroad Corporation donosi izbor između singlplejer kampanje i sandbox moda, a zanimljivo je i da je ubačen multiplejer, što bismo toplo pozdravili da smo sigurni da će broj igrača porasti u budućnosti. Tokom našeg testa nikad nismo videli više od 1-2 otvorene partije kojim smo mogli da se pridružimo, pa na multiplejer računajte samo ukoliko znate još nekog ko će kupiti igru.

Railroad Corporation screenshots

Prezentacija igre je element koji nas je oduševio. Railroad Corporation poseduje prijatan dizajn i muziku, a nivo detalja na mapi i modelima nas je iznenadio (Anno 1800 je verovatno jedini u žanru koji izgleda bolje). Zbog toga prvi utisak o ovom naslovu može da bude veoma pozitivan, sve dok se ne shvate njegove mane. Muzičke kompozicije su melodične i prijatne, ali je problem to što ih ima svega par u igri pa će dosaditi već tokom prve partije (a dodatne se prodaju u zasebnom DLC paketu!).

Tokom Early Access faze konstantno smo razmišljali o tome kako je Railroad Corporation na pravom putu da postane jedan od najboljih predstavnika žanra, jer poseduje neke zanimljive ideje koje bi razvojni tim lako mogao da unapredi. Sada kada vidimo da su autori odustali od davanja gasa i da su umesto toga povukli kočnicu, moramo da priznamo da smo ostali razočarani. Idalje se radi o solidnoj upravljačkoj simulaciji, samo se ona neće trenutno naći u vrhu vaše liste igara za nabavku, i ne po ovoj ceni.

Igru nam je poslao Iceberg Interactive, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Railroad Corporation

Nakon pet meseci udobnog leškarenja u Steam Early Access fazi, Railroad Corporation je ovih dana napustio tu stanicu i krenuo prema igračima. Ovu upravljačku simulaciju igrali smo prethodnih nedelja, a finalna verzija igre potvrdila je naše strepnje.
7.2
Zanimljivo
Izvođenje
7.2
10
Vizuelne karakteristike
7.0
10
Zvuk
8.4
10
7.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!