Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Seeds of Resilience

Budimo iskreni, sada smo došli u period u kom žanr upravljačkih simulacija retko kada dobija neku svežu ideju. Nakon menadžerisanja zabavnih parkova, transportnih kompanija i drugog, jedini izlaz iz monotonije se pojavio skretanjem u neki novi podžanr kao što je na primer survival. Naslov na ovoj stranici je pokušao da tako nešto, a baš zbog svoje originalnosti i svežeg pristupa Seeds of Resilience privukao nam je pažnju.

To se može primetiti od samog starta. Naime, glavni koncept žanra upravljačkih simulacija je to da igrač ima zadatak da od ničega napravi nešto ogromno, a ovu ideju autori Seeds of Resilience su shvatili bukvalno. Naime, u ovom naslovu glavni likovi utopljenici koji su doplutali do pustog ostrva na kojem sada moraju da prežive koristeći ograničene prirodne resurse na njemu. I ovo treba shvatiti bukvalno, jer svako ostrvce u igri ima ograničen broj stabala koja mogu da se poseku, dok životinjske vrste iščezavaju ukoliko se prečesto love.

Seeds of Resilience screenshot

U ovakvim uslovima, pošto je SoR potezna igra, ovaj naslov se graniči čak i sa logičkim žanrom, jer svaki potez ovde sa sobom nosi određenu težinu. To dodatno pojačava i činjenica da u jednom danu svaki lik ima ograničenu količinu energije za obavljanje poslova. Ukoliko junaci ne budu nahranjeni dovoljno ili budu spavali bez krova nad glavom, imaće još manje snage, zbog čega situacija postaje dramatičnija iz dana u dan.

Sve to više nalikuje na šahovski meč nego na ono što tipično viđamo u žanru upravljačkih simulacija, jer će igrači biti prinuđeni da dobro osmotre sve što ostrvo nudi pre nego što prionu u akciju. Autori su ponosni jer su u Seeds of Resilience ubačeni realistični sistemi kraftovanja objekata i mašina, ali to samo dodatno komplikuje celu situaciju. Ipak, nakon uvodnih delova igre (prve četiri misije su tutorijal) i navikavanja, ovaj naslov će postati relativno lagan, gde će najveću poteškoću donositi upotreba energije likova na najefikasniji način kao i povremene oluje koje će srušiti nekoliko građevina na ostrvu (što je više nešto što će iznervirati nego zaista napraviti nevolju).

Seeds of Resilience screenshot

Problem tu predstavlja je to što igra nudi mali broj misija, kao i sandbox mod koji nakon kompletiranja ne pružaju dovoljno razloga da im se igrač vrati. Obzirom da svaka partija u kampanji ide u istom smeru ovo ostvarenje nema nikakav replay value koji bi opravdao povratak. Dakle potpuno suprotno ostalim predstavnicima žanra upravljačkih simulacija.

Igrači su ukazivali na te nedostatke i dok je SoR bio u Early Access fazi, a čak i kada je igra dostigla verziju 1.0 ona idalje deluje nedovršeno! Pitanje je koliko će vremena autorima biti potrebno da je doteraju obzirom da na njoj radi samo jedan programer(!). Segment na kojem bi razvojni tim trebalo da radi je definitivno balansiranje, ali bi oni trebali da posvete svoje vreme i izradi dodatnog sadržaja.

Seeds of Resilience screenshot

Prezentacija ovog naslova takođe nije sjajna. Seeds of Resilience ima dopadljiv 2D crtež, ali će vas gotovo pa potpuni nedostatak animacije u igri podsetiti da je ovo indi ostvarenje. Tokom najvećeg dela igrači će zbog toga biti prinuđeni da zure u statičan ekran, koji dodatno budi osećaj da oni zapravo igraju partiju šaha, a ne upravljačku simulaciju. Pa čak i crtež u nekim segmentima nije sjajan, te moramo da zaključimo da je ovo jedno od ostvarenja koje može da privuče igrače samo svojom odličnom idejom. Zvučna podloga nameće sličan zaključak jer je ona sastavljena samo od specijalnih efekata, bez ikakvih muzičkih kompozicija.

Ovo je jedan od onih naslova koji će vam zapasti za oko tokom zimske ili letnje rasprodaje na Steam-u, kada zbog cene od nekoliko evra možda odlučite da je dodate u kolekciju. Ukoliko to uradite nećete nikako pogrešiti jer je ovo ostvarenje u trenutnom obliku spremno da ponudi nekoliko sati zabave. Sa druge strane, po aktuelnoj ceni malo je teže preporučiti ovo ostvarenje najviše zbog nedostatka sadržaja, ali autori tvrde da vredno rade na dopunama pa, ukoliko budu vredni, ovo ostvarenje ćemo možda uskoro lakše moći da vam preporučimo.

Igru nam je poslao Goblinz Studio, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Seeds of Resilience

Budimo iskreni, sada smo došli u period u kom žanr upravljačkih simulacija retko kada dobija neku svežu ideju. Nakon menadžerisanja zabavnih parkova, transportnih kompanija i drugog, jedini izlaz iz monotonije se pojavio skretanjem u neki novi podžan
5.4
Onako
Izvođenje
5.4
10
Vizuelne karakteristike
6.3
10
Zvuk
4.1
10
3.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!