Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Dirt Rally 2.0

Prvi Dirt Rally, onaj koji je izašao 2015. godine, vratio je poznati serijal u žanr simulacija koji je oduvek bio u korenu franšize. Mada ni arkadne Dirt igre nisu bile loše, odziv ljubitelja pravih reli vožnji bio je dovoljan da skrene pažnju Codemasters-u da ovaj žanr i dalje ima vernu publiku. Pa tako, nakon koktel-miksa koji je bila četvorka, ovih dana smo dobili Dirt Rally 2.0, koji je još jedna od tvrdokornih simulacija za prave ljubitelje vožnje.

Tako bi u suštini i trebalo da bude, jer je reli izazov koji od vozača maksimalnu snalažljivost i dobre reflekse. Staze su toliko dugačke da je sve krivine teško popamtiti, pa će igrači morati da se oslanjaju na instrukcije suvozača. Tu su zatim i same krivine koje traže od vozača da često rizikuje radi boljeg vremena, pa preterivanje može da odnese vozilo na kamen, drvo ili još gore u provaliju. Osim izgubljenog vremena na samoj deonici, reli timovi imaju ograničeno vreme za popravku, pa će veće havarije terati igrače da biraju šta mogu da poprave a šta ne na svom vozilu.

Dirt Rally 2.0 screenshots

Sve ovo je skoro pa savršeno predstavljeno u Dirt Rally 2.0, koji nas vodi na staze u Argentini, Poljskoj, Španiji i još nekoliko destinacija u svetu. Nasuprot prethodnoj igri, ovog puta nema nasumično generisanih staza, već su svi stejdževi ručno napravljeni. Mada nam se dopao koncept vožnje na potpuno nepoznatim putevima koje je igra generisala, kakav je bio slučaj u Dirt 4, to što je ovog puta dizajn potpuno u rukama Codemasters-a donelo nam je raznovrsnije i upečatljivije staze. Selekcija staza je za sad dobra, ali bi bilo dobro da ih ima više u osnovnom paketu, a nismo preterano srećni što nas autori teše kako ćemo nove destinacije moći da nabavimo u DLC-ovima.

Umesto krivina i predela, igra će ovog puta generisati izgled samih puteva, jer će se oni oštećivati u odnosu na to koliko je automobila prošlo tuda pre igrača. U praksi, ovo je samo fensi opis za sistem koji unapred ima spremljeno nekoliko različitih tipova podloga puta koje će Dirt Rally 2.0 učitavati u zavisnosti od igračeve pozicije na deonici. Vozač koji je na poslednjem mestu moraće da vozi po najpreoranijoj stazi, a njen izgled nije samo kozmetičke prirode već će uticati i na ponašanje vozila što će dodatno otežati vožnju. Ovo ipak ne predstavlja preterano velik hendikep i bolji igrači će čak moći da iskoriste nove neravnine u svoju korist.

Dirt Rally 2.0 screenshots

Kada smo već kod većih izazova, možda će najveći doneti nova klasa vozila, jer su autori želeli da u igru ubace što veći broj takmičenja. Sva ona su uključena u singlplejer karijeri u kojoj će igrači opet morati da grade svoj reli tim kupovinom boljih vozila, unapređivanjem delova, kao i angažovanjem stručnijeg pomoćnog kadra.

Na žalost ovo je i sve što donosi singlplejer, pa će igrači koji traže nešto više sigurno biti razočarani. Codemasters u odnosu na prethodnika izbacio još nepotrebnih elemenata, pa ceo mod deluje veoma siromašno. Nije kao da smo očekivali melodramu kao u NBA2K ili FIFA igrama, ali za karijeru u Dirt Rally 2.0 može da se zaključi da su autori ciljali ljubitelje simulacija koji žele da se fokusiraju samo na vožnju, mada smo ubeđeni da će i oni verovatno biti razočarani onim što nudi igra.

Dodatni problem je što karijera zahteva stalnu internet konekciju, uz obrazloženje da je to zbog lajv eventa, ali svi znamo da je razlog drugačije prirode.

Dirt Rally 2.0 screenshots

Igra za dve dobre stvari koje uradi, jednu zabrlja, a takav je slučaj i sa grafičkom prezentacijom. Dizajn staza smo već pohvalili, a najveće ocene mogu da dobiju i modeli automobila, ali su zato specijalni efekti na nivou vožnji od pre deset godina. Za ostvarenje u kojem oštećenja vozila igraju važnu ulogu, mora se reći da je njihova vizuelna prezentacija razočaravajuće loša. Automobili će u kolizijama leteti kao da su igračke, a najžeći udari na vozilima jedva da će se ocrtavati na limariji, a naručito na šasiji vozila koja je izgleda nesalomiva. Utisak će zato znatno popraviti zvučna podloga sačinjena od verno snimljenih zvukova rada motora, koji će uspeti da podignu atmosferu trka. Suvozač će biti tačan i zvučaće kao da je stvarno u vozilu, ali su njegovi komentari na kraju trke najčešće potpuno pogrešni.

Osećaj uzbuđenja dok se juri po nepoznatom terenu je najveći adut Dirt Rally 2.0, i mada on definitivno ne predstavlja najkompletniju vožnju do sad, on briljira tamo gde je najvažnije – između startne i ciljne ravnine.

Igru nam je poslao Codemasters, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Dirt Rally 2.0

Prvi Dirt Rally, onaj koji je izašao 2015. godine, vratio je poznati serijal u žanr simulacija koji je oduvek bio u korenu franšize. Mada ni arkadne Dirt igre nisu bile loše, odziv ljubitelja pravih reli vožnji bio je dovoljan da skrene pažnju Codema
8.7
Ne propuštati!
Izvođenje
8.7
10
Vizuelne karakteristike
8.4
10
Zvuk
8.5
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!