Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

World Cup 2018

Pre tačno 20 godina, EA Sports je dobio licencu za Svetska prvenstva u fudbalu, a od Francuske 1998. pa do danas, redovno su izlazila specijalna izdanja FIFA serijala posvećena ovom događaju. World Cup 2018 ipak predstavlja svojevrstan raskid sa tradicijom jer prvi put nije u pitanju samostalan naslov.

U stvari, to je i najlepša stvar koju možemo da kažemo za World Cup 2018. Radi se o tome da je ovo proširenje za FIFA 18, i to potpuno besplatno! EA Sports je u prošlosti već pokrivao Evropska prvenstva na ovaj način, ali je bilo reč o DLC-ovima za koje je trebalo izdvojiti novac. Ovog puta, igra će automatski preuzeti apdejt od nekoliko gigabajta, pa sledeći put kad je pokrenete, imaćete zaseban World Cup mod. Ovo znači da je World Cup 2018 igra unutar igre, sa izdvojenim sadržajem kojem se ne može pristupiti van njega. Povratkom u glavni meni FIFA 18 i dalje nećete imati na raspolaganju reprezentaciju Srbije, Paname i drugih zemalja kojih nije bilo u osnovnoj verziji naslova.

Najveći problem ovog ostvarenja se odnosi na suženost sadržaja, odnosno izostanak kvalifikacija. Dok je 2014 FIFA World Cup Brazil omogućavao da odvedete Arubu, Svazilend ili Kambodžu na završni turnir, ovde je to u potpunosti izostavljeno. Za utehu, barem je prisutna kompletna licenca za Rusiju 2018. To znači da su tu sve reprezentacije, od Perua do Nemačke, uz kompletno licencirane dresove, kopačke, originalne grafike u prenosima i naravno, svih 12 stadiona! Sve ovo je dovedeno do savršenstva, jer su grupe već predefinisane, a išlo se toliko detaljno da se vodilo računa da raspored mečeva i lokacija bude isti kao u stvarnosti. Naravno, ukoliko to želite, možete i sami napraviti prvenstvo po sopstvenom nahođenju i uvrstiti na njega Holandiju, Italiju ili neki drugi tim koji nije uspeo da se kvalifikuje.

Naravno, nije zaboravljen ni FUT mod kao zlatna koka, jer EA Sports zarađuje toliko novca od mikrotransakcija da bi mogao i da prepolovi osnovnu cenu FIFA igara (što se naravno neće desiti). Ipak, činjenica da na raspolaganju imate samo ograničen broj reprezentacija, kao i da se i u onim slabijim nalazi dosta respektabilnih igrača, znači i da ćete jako brzo napraviti dobar nacionalni tim. I dalje nam je jako čudno kad vidimo Ronalda u dresu Srbije!

Ako ste mislili da World Cup 2018 ne donosi ništa više od licenci i šminke, prevarili ste se, baš kao i mi! Gejmplej je doteran u tom smislu da je nešto usporen, što uvek pozdravljamo. Na taj način, ostaje više prostora za kreiranje akcija umesto bezglavu jurnjavu po terenu. Od pomoći je i što se igrači bolje kreću. U napadu vam to pruža više opcija a u odbrani je lakše pokriti protivnika sa loptom. Ostale stvari se nisu mnogo menjale. Dobre stvari i dalje se odnose na inteligenciju golmana koja je na zavidnom nivou, ili fizički kontakt između igrača. Sa druge strane, driblanje je i dalje previše efikasno a sistem sa kursorom prilikom izvođenja prekida je nešto više nikad ne želimo da vidimo. Spomenimo i da igra ima bizaran bag, koji podrazumeva da kad kreće sa centra, protivnički tim stoji gotovo kao ukopan. U prevodu, kad npr. primite gol, vredi probati da čim izvedete loptu, pojurite ka mreži rivala jer su dobre šanse da ćete stvoriti veliku šansu. Naravno, i kompjuter ume da zloupotrebi ovo, pa je nekad i grub faul dobro rešenje. Na sopstvenom primeru možemo da potvrdimo da smo dobar deo golova primali na ovaj način, ali i da smo uzvraćali istom merom. Ovo je inače problem koji se javljao i u ranijim izdanjima FIFA, pa je neshvatljivo da je on još uvek prisutan.

Nažalost, činjenice da je u pitanju DLC a ne zasebna igra vuče sa sobom i još neka dodatna ograničenja. Menadžment igračima je nepotreban, jer se umor od serije utakmica ne akumulira, tako da uvek možete da igrate sa najjačom postavom. Isto tako, na klupi može da bude samo sedam igrača, kao u klupskom fudbalu, umesto 12 kakav je slučaj kad igraju reprezentacije.

Spomenuli smo već prezentaciju, a zašto to kriti, to je uz licencu ujedno i najveća novina koju donosi World Cup 2018. Uvodi u mečeve su odlični, uz kompletne ceremonije i himne, na tribinama možemo videti navijače u bojama nacionalnog tima, a sve to na stadionima koji su urađeni do poslednjeg detalja. Sa tamnije strane, imamo lica fudbalera. Velike zvezde, pa i generalno svi igrači koji igraju u jačim ligama izgledaju odlično, ali svi ostali deluju kao da su nastali u nekom editoru i to za par minuta. Samo bacite pogled na lice Vladimira Stojkovića. Isto tako, nema ni spektakularnog pogleda na stadion spolja, kao što je to imao 2014 FIFA World Cup. Na sreću, komentatori su snimili sveže dijaloge za prvenstvo, tako da ćemo čuti poneku zanimljivost. Što se tiče Srbije, čućete kratku analizu učinka u kvalifikacijama, a igračima poput Messija i Ronalda posvećena je posebna pažnja. Još jednom nas je nerviralo što je Pro kamera čak i u PC verziji ograničena na samo 30 fps, a to možete rešiti samo isključivanjem V-sync opcije u samim drajverima vaše grafičke kartice. Na sreću, to je jednostavno i apsolutno ima našu preporuku, jer su i meniji lokovani na sličan način pa imaju slab odziv.

Da li je World 2018 vredan vašeg vremena, kad se već ne postavlja pitanje novca? Imajući u vidu da bi EA Sports ranijih godina za ovako nešto tražio 15-20 evra, poklonu ne treba gledati u zube. Ipak, naš je utisak da je bilo mnogo bolje izdati samostalnu igru koja bi svakako imala duži rok trajanja od godišnjih FIFA izdanja, s obzirom da nastavka neće biti do 2022. Ako nas pitate, ovo izdanje ćemo igrati dok traje prvenstvo a nakon toga se vraćamo na stari dobri 2014 FIFA World Cup Brazil i novi pokušaj da Gvajana prvi put vidi svetsku smotru fudbala!

Autor: Vladimir Dolapčev

Ukratko

World Cup 2018

Pre tačno 20 godina, EA Sports je dobio licencu za Svetska prvenstva u fudbalu, a od Francuske 1998. pa do danas, redovno su izlazila specijalna izdanja FIFA serijala posvećena ovom događaju. World Cup 2018 ipak predstavlja svojevrstan raskid sa trad
7.5
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Vizuelne karakteristike
7
10
Zvuk
9
10
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!