Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Stardew Valley

Kada je novembra 2011. izašao Minecraft kao da se ceo svet navukao na video igre koje se baziraju building i crafting sistemu i nekako kao da sama priča igre nije više bila potrebna u mnogim ostvarenjima. Survival i crafting video igre su se od tada samo nizale, a ostvarenja su vrlo brzo postala vrlo slična i često nimalo privlačna. Stardew Valley je jedna od onih video igara koja se ugleda na takve naslove ali još bitnije, on svoje korene vuče iz Harvest Moon serijala koji se više oslanja na priču kako bi uneo svežinu i uspeo da vas privuče čak i ako niste ljubitelj takvog koncepta.

Ovo je indi role playing famerski simulator koji vas stavlja u ulogu mladića ili devojke koji marljivo rade u svetu punom elektronike i sve oskudnije prirode. Jednog dana glavnom junaku ili junakinji deda umire i ostavlja pismo sa napomenom da ga otvori kada bude bio pravi čas. U kratkom filmiću koji vas uvodi u igru pokazano je glavni akter upada u rutinu i odvratnost modernog sveta koji samo bruji od posla i ni trunčice ljudskosti. Tada on ili ona odlučuje da otvori pismo iz kog se saznaje da je pokojni deda ostavio predivnu kuću sa velikom farmom za obradjivanje zemljišta i gajenje stoke. Upravo to ćete i raditi tokom celog vašeg putovanju kroz jedno od najslađih indie ostvarenja u 2016. godini.

Stardew Valley

Nakon što vaš junak pristigne u mesto zvano Stardew Valley (u kom se nalazi kuća koju mu je deda ostavio) upoznaćete mnoštvo likova. Svaki od tih likova ima stvari koje voli i koje mrzi. Možete čak i biti u vezi sa nekim ko vam se dopada I naravno ako se vi njemu ili njoj dopadnete!

Moraćete se odlučiti da li više volite mačke ili pse koji će tu biti da brane vašu farmu. Svaki dan u igri morate paziti da dovoljno jedete inače nećete imati snage za poslove koji vas očekuju! Takođe ovaj naslov je i open-world tako da je kretanje i delanje potpuno na vama. Naravno, cilj je skupiti puno novca da bi ste mogli da uzgajate što skuplje povrće, što bolju živinu i da možete sebi priuštiti svakojaka poboljšanja na farmi i kući.

Stardew Valley

Jedna godina u ovoj video igri je podeljena na 4 godišnja doba I svako traje 30 dana. Svako godišnje doba ima svoje voće I povrće koje tada rađa i koje možete uzgajati samo tada! Baš zbog ovoga dinamika u Stardew Valley-u je jača strana! Nekada će npr. paradajzu cena biti mnogo veća zimi jer ga je teže nabaviti ali ako ste ga vi sačuvali, za vas neće biti zime! Takođe možete praviti džemove, sirupe, sireve, ajvare, supe, hamburger, pice i sva moguća jela koja možete zamisliti.

Još jedna velika stavka u ovom naslovu je pecanje! Ako budete vežbali možete baš ,,napucati’’ skill za pecanje i hvatati mnogo ređe i veće ribe koje ćete naravno prodati za više novca nego ostale ribice koje budete hvatali u početku igre! Nešto što nas je možda i najviše oduševilo, kada uzmemo u obzir da postoji već toliko drugih stvari, su rudnici u kojima sa vašim herojem možete da iskopavate drago kamenje i mnoge razne komponente koje služe za pravljenje nameštaja, oruđa, oružja i drugog. U rudnicima ćete se sresti sa raznim neprijateljima koje morate ,,pokositi’’ ako mislite da pređete na naredni nivo rudnika koji je još bogatiji mineralima i materijalima (otud sličnost sa pomenutim Minecraft-om).

Stardew Valley

Zvuk i grafika u Stardew Valley-u su predivni! Sve je nekako skockano tačno onako kako treba sa grafikom koja jeste u ,,oldschool’’ JRPG stilu ali ipak izgleda dovoljno sveže i moderno da vam to uopšte neće smetati! Grafički i zvučno može se reći da ovaj naslov sija!

Sve ovo govori da je Stardew Valley jedan od najboljih indie naslova koji smo probali u 2016. godini. Šarm ove video igre će vas ,,navući’’ na nju, pa verujemo da ćete često jutro pitati gde je noć otišla. Na sve to dodajte da igra košta svega 15 dolara i imate dobitnu kombinaciju za sigurno zabavu za malo novca! Bilo da ste ljubitelj ovog žanra ili ne, uživaćete u Stardew Valley-u!

Autor: Luka Dž. Jovanović

VideoGame Arena ili autor teksta su kupili ovu igru za potrebe recenzije na sajtu.

Ukratko

Stardew Valley

Kada je novembra 2011. izašao Minecraft kao da se ceo svet navukao na video igre koje se baziraju building i crafting sistemu i nekako kao da sama priča igre nije više bila potrebna u mnogim ostvarenjima. Survival i crafting video igre su se od tada
9.2
Ne propuštati!
Izvođenje
9.2
10
Vizuelne karakteristike
9.5
10
Zvuk
9.0
10
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!